Obavijesti

News

Komentari 85

Ne mijenjajte sav novac: Evo koje će kovanice kuna i lipa nakon eura vrijediti bogatstvo

Ne mijenjajte sav novac: Evo koje će kovanice kuna i lipa nakon eura vrijediti bogatstvo
19

Danas je posljednji dan korištenja kune. Od sutra službeno prelazimo na euro, a nakon što kune odu u povijest kovanicama, osobito onim rjeđima, mogla bi se višestruko povećati vrijednost...

VIDEO

Prije nekoliko mjeseci kovanica od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta postala je potpuna senzacija. Građani su satima čekali u dugim redovima koji su se protezali pred bankama kako bi kupili svoj primjerak. Kovanica je otkovana u tek 30.000 primjeraka pa su u srpnju svi požurili po svoj primjerak. Upravo zbog relativno malog broja primjeraka ta kovanica ima dobru numizmatičku vrijednost, a uskoro bi se isto moglo dogoditi i ostalim kovanicama kune nakon uvođenja eura kao nove valute u Hrvatskoj.

Gužve u centru Zagreba: Građani pohrlili u banku kako bi kupili  kovanicu s motivom Pelješkog mosta

Prve kovanice kuna puštene su u optjecaj 1994. godine, a na tim prvima kovanicama stajala je, 1993. kao godina izdanja. Zadnje kune koje su puštene u optjecaj na sebi nose 2022. godinu, zadnju prije uvođenja eura.

Godina izdanja na kovanicama se nalazi na poleđini, ispod glavnog motiva. Kovanice od pet lipa do pet kuna izdavane su i puštane u optjecaj svake godine, a u izdavanju kovanica od jedne i dvije lipe postoje određeni prekidi. Određenih godina te su kovanice izrađivane samo za potrebe setova i ima ih u jako malo primjeraka.

Kovanice

U određenim godinama izdavane su i prigodne kovanice od jedne lipe do pet kuna posvećene raznim događajima i obljetnicama. Kovanice od 25 kuna prvi put pojavile su se 1997. i od onda do danas izdavane su s prekidima. Nekih godina su izdavane, a nekih ne.

Govorimo, dakle, o devet apoena, a kada se tome pridodaju prigodna izdanja i kovanice od 25 kuna dobivamo velik broj kovanica koje se može sakupiti i upotpuniti zbirku optjecajnog novca Hrvatske.

Velik broj kovanica čini kune i lipe pogodnima za sakupljanje, a kako bi se takva zbirka kompletirala potrebno je sakupiti sve kune i lipe svih izdanja.

Kovanice

Najvažniji čimbenik koji određuje je li neka kovanica vrijedna ili ne je količina u kojoj je izdana. Što je kovanica manje, to su vrijednije i teže za prikupiti kolekcionarima. Kovanice se, u pravilu, izdaju svake godine, ali u različitim količinama. Upravo su ta rijetka godišta zanimljiva kolekcionarima jer im često nedostaju u njihovim zbirkama. Neke je lako pronaći, druge iznimno teško. 

- Kad govorimo o kovanicama kuna i lipa, općenito se može reći da su neparne godine češće od parnih. Kovanice s latinskim natpisima otkovane su uglavnom u manjim količinama od onih s hrvatskim natpisima. Tako da kolekcionari uvijek spremaju ove kovanice s latinskim natpisima jer ih je uglavnom manje od onih s hrvatskim natpisima. To se može uzeti kao neko opće pravilo, međutim svaki apoen kuna i lipa ima neke svoje specifičnosti - objašnjava Zlatko Viščević, glavni urednik portala numizmatika.net za HRT.

Jedna lipa

Kada ste posljednji put koristili kovanicu od 1 lipe?

Najmanje kovanica od jedne lipe otkovano je 2021., samo 6000 primjeraka. Kovanice s godinama 2011. i 2013. nisu ni puštene u optjecaj, nego su izdane samo u setovima, odnosno kompletima. Tako da ih je nemoguće pronaći u optjecaju.

Iako su kovanice od jedne lipe slabo ili nikako zastupljene, još uvijek ih je moguće nekako pronaći. Posebno trebate obratiti pažnju na kovanice iz 2019. i 2021. One s godinom 2019., iako službeno otkovane u količini od 15 milijuna primjeraka, puštene su u optjecaj u vrlo maloj količini, tako da ih je izrazito teško pronaći.

Ako ih pronađete, svakako ih spremite. Onih s godinom 2021. otkovano je samo 6000, što je izrazito mala količina. Tako da se ove kovanice mogu smatrati rijetkima kada ih usporedimo s ostalim kovanicama kuna i lipa koje se nalaze u optecaju.

Kovanice od jedne lipe s latinskim natpisom, odnosno one s parnim godinama, uglavnom su nešto rjeđe od ovih s neparnim godinama. Važno je znati da kovanice iz 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018. nisu ni puštane u optjecaj. Kovanice od jedne lipe s tim godinama postoje samo u setovima, odnosno kompletima. Od njih svakako treba izdvojiti izdanje iz 1996. jer se teže nalazi u odnosu na ostale godine.

Za kovanice od jedne lipe postoji i prigodno izdanje FAO i ono je otkovano u milijun primjeraka. U odnosu na duga prigodna izdanja, ova kovanica se češće može pronaći, ali ju je ipak dobro spremiti ako naletite na nju.

Dvije lipe

Kovanice

I kovanice od dvije lipe slabo su zastupljene u optjecaju. Od onih s hrvatskim natpisom iz neparnih godina najmanje ih je izdano 2021., svega 4000 primjeraka. Kovanice s godinama 2011. i 2013. nisu ni puštane u optjecaj, nego su izdane samo u setovima.

Kod kovanica od dvije lipe posebnu pažnju treba obratiti na 2019. i 2021. Kovanice od dvije lipe s godinom 2019., iako službeno otkovane u količini od 13 milijuna primjeraka, puštene su u optjecaj u vrlo maloj količini, tako da ih je teško pronaći.

Kovanice od dvije lipe s latinskim natpisom (parne godine) nešto su rjeđe od onih s neparnim godinama. U većini slučajeva izdane su u emisijama od dva milijuna primjeraka godišnje. No 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018. nisu ni puštane u optjecaj, već postoje samo u kompletima. Od ovih kovanica svakako treba izdvojiti dvije godine koje se teže nalaze, a to su 1996. i 2000.

Kovanice od dvije lipe imale su i svoje prigodno izdanje za Olimpijske igre u Atlanti, a iako su kovane u milijun primjeraka teže se pronalaze pa ju je dobro sačuvati, ako ju pronađete.

Pet lipa

Kovanice

Za razliku od jedne i dvije lipe, kovanice od pet lipa kovane su u puno više primjeraka. Lako ih je kompletirati, ali kod njih postoji problem što su presvučene mesingom koji vrlo brzo ružno oksidira pa je starija godišta teško pronaći u lijepo očuvanom stanju.

Nešto teže nalaze se godišta 1994., 1996, 2004. i 2022. Kovanice od pet lipa imaju i prigodno izdanje za Olimpijske igre u Atlanti, otkovano ih je 900.000 i ako ih uspijete pronaći zadržite ih, osobito ako su dobro očuvane.

Deset lipa

Kovanice

Kovanice od 10 lipa dosta se lako pronalaze. Jedini je problem pronaći starija izdanja dobre kvalitete. Teže se pronalazi i 2019. godište jer je jako mali broj kovanica tada pušten u optjecaj.

Kovanice od 10 lipa s latinskim natpisima (parne godine) nešto su rjeđe. Od ovih kovanica treba izdvojiti godine koje se teže nalaze, a to su: 1994., 1996. i 1998.

Kovanica od 10 lipa dolazi i u prigodnom izdanju s Ujedinjenim narodima. Kovana je tek u 900.000 primjeraka i svakako je sačuvajte, osobito ako je u dobrom stanju i lijepo očuvana.

Dvadeset lipa

Kovanice

Kovanica od 20 lipa ima jako puno i zbog svog kovanja u dobrom su stanju. Kod ovih kovanica treba izdvojiti godine koje se teže nalaze, a to su 2002. i 2016. Postoji mogućnost da su u optjecaj puštene manje količine od službenih brojki.

Za kovanice od 20 lipa postoji i prigodno FAO izdanje. Za razliku od drugih prigodnih kovanica, ova se poprilično lako pronalazi.

Pedeset lipa

Kovanice

Kovanice od 50 lipa uglavnom je lako pronaći, godišta na koje trebate pripaziti su 1997., 1999. i 2021. pa njih sačuvajte.

Od kovanica od 50 lipa s latinskim natpisima (parne godine) treba izdvojiti godinu 1994. jer se teže pronalazi. Kod ovih kovanica iz 1994. dio njih dolazi sa zakrenutim naličjem u odnosu na lice, pa je dobro obratiti pažnju i na to.

Postoji i prigodno izdanje za Europsko nogometno prvenstvo kovano u 900.000 primjeraka, ali ovo posebno izdanje je nešto lakše pronaći od ostalih.

Jedna kuna

Kovanice

Kovanice od jedne kune česte su u optjecaju i lako ih je pronaći, međutim legura metala je takva da se brzo istroše pa je starija godišta teže pronaći u savršenom stanju.

Od kovanica od jedne kune s latinskim natpisima teže se pronalaze one iz 2000. i 2002. Postoje četiri prigodna izdanja ovih kovanica (Olimpijske igre u Atlanti, peta obljetnica kune, 10. obljetnica kune, 20. obljetnica kune), a česta su i lako se nalaze.

Dvije kune

Kovanice

Kovanice od dvije kune također su dobro zastupljene, a starija godišta teže je pronaći u očuvanom stanju. Godište 1997. se teže pronalazi, a tu je i 2021., za koje se čini da je teško doći do njega. Od kovanica s parnim godinama teže se pronalaze one iz 2002.

Postoji jedno prigodno izdanje – FAO. Bez obzira na malu emisiju, ova kovanica se češće pronalazi ako je usporedimo s ostalim prigodnim izdanjima drugih apoena. Malo je teže naći savršeno očuvane primjerke.

Pet kuna

Kovanice

Kovanice od pet kuna lako su dostupne, ali ih je isto tako teže pronaći u savršenom stanju. Posebno obratite pažnju na 1997. i 2021. i svakako ih sačuvajte.

Od kovanica s latinskim natpisima (parne godine) najteže je pronaći one iz 2006. godine. Postoji prigodno izdanje ovih kovanica posvećeno Senjskom glagoljskom misalu. Ono je otkovano u milijun primjeraka i relativno se lako pronalazi, a malo je teže pronaći savršeno očuvane primjerke.

Dvadeset pet kuna

Kovanice

Kovanice od 25 kuna nikad nisu zaživjele u optjecaju. Ipak, oduševile su kolekcionare i numizmatičar i uglavnom su oni ti koji su ih razgrabili. Malo teže je pronaći izdanja iz 2010. i 2017., ali u principu ih ima u stalnoj ponudi po nešto većim cijenama od uobičajenih.

Jedina kovanica od 25 kuna koja otežava kompletiranje kolekcije je ona iz 2022. s Pelješkim mostom, za kojom postoji velika potražnja i izvan numizmatičkih krugova.

S obzirom na to da su kune i lipe još dostupne, rijetka godišta nisu nešto posebno vrijedna. Ipak, situacija bi se nakon par godina od uvođenja eura mogla značajno promijeniti. 

S povlačenjem kune kreće se s danom uvođenja eura 01.01.2023.

- U numizmatici je često prisutan psihološki moment: kad nečeg ima – nitko neće, kad nema – svi hoće. Tako će biti i u ovom slučaju. Pravi interes kolekcionara za kunama i lipama nastat će tek nakon što već nekoliko godina budemo koristili euro i kad kod ljudi proradi nostalgija 'za dobrim starim' kunama i lipama' - kaže numizmatičar Viščević.

Najbolje je spremiti one dobro očuvane primjerke jer takvi najviše vrijede. Najviše vrijede one koje niti nisu bile u optjecaju jer na sebi nemaju nikakvih oštećenja niti otisaka prstiju.

Detaljan pregled svih izdanja kuna i lipa po godinama pogledajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21