News

Komentari 203

'Ne postoji značajna razlika u cjepivima. Nijedno nije lošije ili opasnije, sva su ista kategorija'

'Ne postoji značajna razlika u cjepivima. Nijedno nije lošije ili opasnije, sva su ista kategorija'

Nuspojave kod svih cjepiva vrlo su slične i ne postoje značajna odstupanja. Moramo biti odgovorni i učiniti sve što treba da zaštitimo sebe i druge, kaže Ivan Đikić

Dan nakon što je AstraZeneca objavila da njihovo cjepivo štiti  79 posto od zaraze Covid-19 i 100 posto od teških oboljenja nakon zaraze, tim cjepivom cijepio se naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić.

Kaže da se to slučajno poklopilo jer je jednostavno došao na red za cijepljenje kad je bilo dostupno upravo cjepivo AstraZenece.

- Kao znanstvenik stojim iza znanosti i znanstvenih podataka i zbog toga sam se cijepio cjepivom koje sam u ovom trenutku imao na raspolaganju. Poruka je da moramo biti odgovorni i iskreni prema javnosti i prema sebi te učiniti sve što treba da zaštitimo sebe i druge te da u konačnici stvorimo kolektivni imunitet - kaže nam znanstvenik Đikić. 

Pitali smo ga kako komentira to što je američki nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAD) objavio bojazan da je AstraZeneca u ponedjeljak plasirala zastarjele podatke o učinkovitosti cjepiva.

- Uvijek sam na strani regulatornih tijela i sve što je jednostavno stručno može se i treba diskutirati. Ne znam detalje o ovome što pitate, ali prema informacijama koje smo dobili, moguće je da su određeni zaključci dobiveni na temelju znanstvenih studija koje su se provodile od ljeta do danas, pa se može raspravljati o tome da regulatorna tijela traže, recimo, podatke od zadnja tri mjeseca. No sami podaci nisu pogrešni niti netočni. Može se, dakle, raspravljati o razdoblju, ali ne i o istinitosti - pojašnjava Đikić. 

Zbog čega onda Amerikanci javno dovode u pitanje ovu kompaniju? 

- Možda postoji drugi interes da se plasiraju takvi podaci o jednoj kompaniji. Javnost treba biti kritična - kaže Đikić. 

Ne treba zaboraviti da Amerikanci imaju svoje cjepivo protiv Covid-19 te da se i kod Pfizera pojavljuju nuspojave. Naime, rasprave o AstraZeneci počele su nakon što je u nekoliko zemalja poslije cijepljenja bilo slučajeva preminulih (iako nije potvrđeno da je to i uzrok) ili su neki imali teže nuspojave. Je li doista u tom cjepivu problem ili je nešto drugo u pitanju, pitali smo ga. 

- Na temelju svih statističkih podataka koje smo prikupili do prosinca, kad je počelo cijepljenje različitim vrstama cjepiva, pokazalo se da ne postoji značajna razlika u zaštiti cijepljenih. Nuspojave kod svih cjepiva vrlo su slične i ne postoje značajna odstupanja koja bi pokazala da je jedno cjepivo lošije ili opasnije od drugih. Moramo ih držati u istoj kategoriji. 

Najčitaniji članci