News

Komentari 0

Ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof - Dobova

Ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof - Dobova

Uređaj za osiguravanje pružnog prijelaza 81 'Pliva' na dionici Savski Marof - Dobova oštećen je u prometnoj nesreći i trenutačno ne služi za regulaciju prometa, izvijestile su u četvrtak Hrvatske željeznice

Sigurnost sudionika u cestovnome i željezničkom prometu pritom nije ugrožena. Taj uređaj ne radi nakon što je 7. svibnja 2021. u 20,16 sati na tom prijelazu vlak udario vozilo dok je uređaj za osiguravanje prijelaza bio uključen, to jest dok su cestovni svjetlosno-zvučni signali bili uključeni, a polubranici spušteni.

Od siline udarca vozilo je odbačeno na betonsku kućicu u kojoj je smješten uređaj za osiguranje prijelaza i koja je pritom odbačena nekoliko metara dalje i znatno oštećena.

S obzirom na štetu na kućici te na složeni i dugotrajni popravak unutrašnjeg uređaja za osiguravanje prijelaza, ne može se predvidjeti kad će se uspostaviti regulacija prometa, ističe HŽ i dodaje kako čini sve da to bude što prije te moli sve sudionike u prometu za strpljenje.

Napominje kako vlakovi preko tog prijelaza prometuju tako da strojovođa postupa u skladu s Pravilnikom o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkom prometom.

To znači da prije prijelaza mora zaustaviti vlak i - nakon što se uvjeri da ga nitko ne prelazi - može nastaviti vožnju brzinom do najviše deset kilometara na sat dok čelo vlaka ne prođe preko prijelaza. Nakon toga može nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom. 

Sigurnost sudionika u cestovnom i željezničkom prometu pritom nije ugrožena, ističe HŽ i dodaje kako su zbog obaveznog zaustavljanja vlakova ispred prijelaza 81 'Pliva' i zbog konfiguracije i rasporeda ostalih signalno-sigurnosnih uređaja na tom dijelu pruge moguće i povremene teškoće u radu željezničko-cestovnog prijelaza 83 'Drenje', koji će za vožnje vlakova iz smjera Dobove biti uključen određeno duže vrijeme (oko osam min).

HŽ također moli sve sudionike u prometu koji se tu nađu za strpljenje te da poštuju prometnu signalizaciju. 

Najčitaniji članci