Obavijesti

News

Komentari 160

Psa neće usmrtiti? Otto bi se mogao uspješno resocijalizirati

Psa neće usmrtiti? Otto bi se mogao uspješno resocijalizirati
1

Dajemo sve od sebe da se osjeća dobro. Nadamo se da će mu resorne institucije koje odlučuju o njegovoj sudbini, pružiti priliku za sretnu budućnost, izjavio je Damir Skok

VIDEO

Čini se kako psa koji je u utorak poslijepodne na zagrebačkom Ksaveru napao pet i ugrizao četvero ljudi, ipak neće usmrtiti. Naime, o svemu su se oglasili iz Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu gdje je pas smješten.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

- Cane corso Otto u skloništu je od utorka navečer. Dajemo sve od sebe da se osjeća dobro. Budući da djeluje kao pas koji bi se mogao uspješno resocijalizirati, a mi imamo veliko iskustvo u resocijalizaciji opasnih pasa, nadamo se da će mu resorne institucije koje odlučuju o njegovoj sudbini, pružiti priliku za sretnu budućnost - izjavio je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

VIDEO: Pas je napao petero ljudi

Pokretanje videa...

01:00

Podsjetimo, prije zadnjeg incidenta, pas je i ranije napadao ljude.  

- Dva puta je pas iskoristio našu nepažnju i pobjegao izvan kuće. Jednom je u skakanju i igri ogrebao susjeda, a drugi put ugrizao susjeda - pisao je na svojem profilu 18. lipnja prošle godine Ivan Sporiš (62), vlasnik psa.  Već tad je veterinarska inspekcija njegova psa Otta, pasmine cane corso, starog oko tri godine, proglasila opasnim te mu naložila 11 mjera koje mora provesti. 

Učinili su to nakon što je veterinarska inspekcija u lipnju 2018. zaprimila prijavu o napadu psa na čovjeka. Provedenim nadzorom utvrdili su da je pas napao bez ikakvog povoda. Sporišu su naložili da psa dovede na ispit poslušnosti i školovanje, da ga drži u kavezu ili drugom objektu iz kojeg ne može pobjeći, a na ulaz stavi upozorenje “opasan pas”. Naredili su mu da psa izvodi jedino s brnjicom i na povodcu te da ga nikome ne ustupa na čuvanje. Nije smio ni psa darovati ili prodati, a tražili su i da dostavi dokaz da je pas cijepljen protiv bjesnoće te da ga kastrira. Sporiš je veterinarskoj inspekciji trebao dostaviti i potvrdu da nije prekršajno ni kazneno kažnjavan te uvjerenje o poslovnoj sposobnosti. 

Bez kontrole i nadzora: Pas napada ljude već godinu i pol
Bez kontrole i nadzora: Pas napada ljude već godinu i pol

- Pasmina cane corso je pravi pas čuvar i da je za ozbiljno napao jedan susjed bi ostao bez ruke, a drugi bez noge - umanjivao je Sporiš ozbiljnost navedenih incidenata umjesto da postupi prema nalozima veterinarske inspekcije, koja je Ottu davala još jednu šansu. 

- Vlasnik je izbjegavao provedbu daljnjeg tijeka postupka i nadzore veterinarske inspekcije u cilju kontrole provedbe mjera te je promijenio mjesto boravišta. U svrhu provedbe postupka, veterinarska inspekcija je u više navrata tražila intervenciju policije i utvrđivanje točnog mjesta boravišta kako bi se osigurala provedba mjera - odgovorili su na naš upit iz veterinarske inspekcije. Dodaju da ni policijskom intervencijom nisu utvrdili točno mjesto boravišta vlasnika. 

Neodgovornost svojih vlasnika psi će platiti vlastitim životima
Neodgovornost svojih vlasnika psi će platiti vlastitim životima

- Kako vlasnik nije proveo navedene mjere, u postupku je u studenom 2018. godine donesena Odluka o usmrćivanju psa. U skladu s donesenom Odlukom psa će se usmrtiti - kažu iz inspekcije. 

Kako bi izbjegao Ottovu eutanaziju, Sporiš se s nevjenčanom suprugom Tamarom T. (45) preselio na Ksaver. Upravo su nju svi vidjeli uz Otta u utorak poslijepodne dok je nekontrolirano trčao Ksaverom i bez povoda napadao prolaznike. 

Iako u Dumovcu smatraju da se psa može resocijalizirati, to je samo njihovo mišljenje. Treba vidjeti što će odlučiti veterinarska inspekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"