Obavijesti

News

Komentari 101

Nedodirljivi: Srednjoškolka nije izašla na popravni ni sedmi put

Učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije (podaci poznati redakciji) prošlog je tjedna trebala sedmi put izaći na popravni ispit iz povijesti, no ispit je, kako doznajemo, recimo to tako, 'odgođen'...

VIDEO

Iako je i drugo polugodište već odavno počelo, dvoje zagrebačkih učenika još nije položilo popravne ispite od prošle godine. No ne moraju žuriti. Jer kad god ih polože, mogu upisati idući razred iako trenutno ne idu na nastavu.

Barem tako tumači Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Ne postoje zakonske zapreke da učenik u veljači upiše viši razred. Smatra se da je učenik stekao uvjete za pohađanje sljedećeg razreda pozitivnim uspjehom prethodnog razreda - stoji u odgovoru ministarstva na naš upit.

Učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije (podaci poznati redakciji) prošlog je tjedna trebala sedmi put izaći na popravni ispit iz povijesti, no ispit je, kako doznajemo, recimo to tako, “odgođen”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otac je došao i rekao kako je njegova kći sve naučila, ali joj on ne dopušta da odgovara dok god sam ja u komisiji - ispričao nam je njezin profesor Josip Tičić.

Imala jedinice iz tri predmeta: 'Tatina kći' mora proći razred
Imala jedinice iz tri predmeta: 'Tatina kći' mora proći razred

Inspekcijski nadzor traje

Iz ministarstva kažu da se razlozi i način polaganja razrednih i predmetnih ispita utvrđuju statutom škole. Međutim, dodaju da je u Gornjogradskoj gimnaziji inspekcijski nadzor u tijeku pa ne mogu otkrivati detalje slučaja.

Ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom, odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, dodaju, škola mu je dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu.

Ipak, ne objašnjavaju kako je moguće da učenik koji nije odslušao cijelo jedno polugodište i gotovo polovinu drugoga u istoj školskoj godini upiše novi razred. Na pitanje da nam pojasne kako će učenici nadoknaditi propušteno gradivo, dobili smo samo šturi odgovor.

- Učenici o kojima je riječ nadoknađuju gradivo koje nisu slušali, a za isto škola može organizirati i dopunsku nastavu - kažu u Ministarstvu.

Čudo! Imao je četiri zaključene jedinice, ali ipak nije pao razred
Čudo! Imao je četiri zaključene jedinice, ali ipak nije pao razred

Iako u Zakonu stoji da se učeniku utvrđuje negativan uspjeh ako u propisanim rokovima nije položio popravni ispit i da takav učenik ponavlja razred, iz ministarstva su nam pojasnili da se “rokovi koji su zakonom ili drugim propisom regulirani odnose na redovito stanje, rad i postupanje školskih ustanova”. Tko i kad utvrđuje da je riječ o izvanrednoj situaciji, a ne redovitom stanju, iz ministarstva nam nisu znali pojasniti.

Četiri jedinice, a nije pao razred

Inače, zakonski rok za održavanje popravnog ispita je 25. kolovoza. Situacija s punoljetnim učenikom Treće ekonomske škole u Zagrebu, koji kao i učenica iz Gornjogradske gimnazije još nije završio prethodni razed, također nije riješena. Zbog njega je, podsjećamo, prosvjetna inspekcija nekoliko puta

Učenik koji ne pada razred: U školi je zbog oca bila i policija
Učenik koji ne pada razred: U školi je zbog oca bila i policija

Iako je imao četiri zaključene jedinice na kraju prošle godine, nije pao razred. Roditelji su se žalili na ocjene iz dva predmeta, nekoliko je puta izlazio na ispite pred povjerenstvom pa stekao uvjete da ide na popravni. Na dopunskoj nastavi iz hrvatskog, koju je pohađao dok su njegovi razredni kolege već slušali nastavu, profesorica mu je zaključila negativnu ocjenu.

Inspekcija tad opet dolazi u školu i naređuje školi da mu poništi ocjenu jer na ispitima koje je rješavao, između ostalog, nije pisao datum niti mu je profesorica ostavila prostor da napiše svoje ime i prezime.

Kako Treća ekonomska škola nije znala u koji razred da ga upiše, iz izvora bliskih ministarstvu doznali smo da ga u dokumentima vode u kategoriji “bez odjeljenja”. Na pitanje tko je u ovim slučajevima povrijedio prava djece - roditelji, koji su im uz pomoć birokratskih vještina omogućili da se nađu u međuprostoru između dva razreda, škole, koje nisu pronašle načina da riješe situaciju, ili ministarstvo, koje (se pravi da) ne vidi u čemu je problem - nitko nema odgovor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina