Obavijesti

News

Komentari 7

Nekad smo hapsili profesore radi ulaska u EU. A sada ih se hapsi zbog krađe EU fondova

Nekad smo hapsili profesore radi ulaska u EU. A sada ih se hapsi zbog krađe EU fondova

Hrvatska je svojedobno provela akciju suzbijanja korupcije na fakultetima, kao pokaznu vježbu za članstvo u EU. Danas je policija po nalogu Ureda europskog tužitelja uhitila dekana i profesore zbog pronevjere EU novca.

VIDEO

Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, pokrenuo je 2007. godine akciju Indeks, antikorupcijsku operaciju na hrvatskim sveučilištima, fakultetima i visokim učilištima koja je narednih godina u nekoliko valova rezultirala s više desetaka optuženih i osuđenih profesora, nastavnika, ali i studenata.

Trebala je to biti pokazna vježba za briselske birokrate kojima bi Hrvatska u procesu pristupanja EU dokazala da je spremna boriti se protiv korupcije na svim razinama i u svim područjima javnog života.

A evo, jutros je policija po nalogu Ureda europskog tužitelja uhitila više osoba zbog sumnje da su sudjelovali u zloupotrebama na zagrebačkom Geodetskom fakultetu. Tereti ih se za namještanje natječaja, lažiranje dnevnica, pranje europskog novca...

Nije li to ironično?

Akademska krađa

Hrvatska je dokazivala da se može boriti protiv korupcije u akademskoj zajednici kako bi ispunila uvjete za članstvo u EU, da bi onda ta ista akademska zajednica pronevjerila novac iz europskih fondova.

Tamo gdje je stala hrvatska borba protiv korupcije na visokim učilištima, nastavila se borba europskih tužitelja.

Bajićeva operacija, zajedno sa sličnim akcijama u zdravstvu, lokalnoj upravi, političkim strankama, rezultirala je dovršetkom pregovora i ulaskom Hrvatske u članstvo EU. Ali nije iskorijenila korupciju sa sveučilišta i fakulteta.

Jer, eto, prekjučer je uhićena bivša rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican zbog istrage o obnovi zgrade nekadašnje Tehničke škole, financirane pretežito iz fondova europske unije. Još bolje, radi se o nekadašnjoj kadrovskoj uzdanici briselskog đaka Andreja Plenkovića.

Hrvatska, dakle, nije ništa naučila iz pokazne vježbe Mladena Bajića.

Spektakularne akcije

Koja je bila poznatija po spektakularnim policijskim akcijama, po ranojutarnjem hapšenju poznatih profesorica u spavaćicama na kućnom pragu, po atraktivnim pričama o kupovinama ispita "platama pršuta", nego po nekakvim grandioznim pravosudnim uspjesima.

U narednih šest godina koliko se etapno provodila akcija Indeks, osuđeno je 22 profesora, šest posrednika i 44 studenta. Na što nitko više nije obraćao pažnju.

Bajić je znao kako se to radi: spektakularna hapšenja bila su važnija od pravosudnog ishoda.

Trebalo je zastrašiti akademsku zajednicu, poslati poruku da budno oko hrvatskog pravosuđa vreba na korumpirane profesore i za korupciju spremne studente, a došli smo do toga da se sada besramna korupcija nastavlja, ali ovoga puta s europskim milijunima, a ne "platama pršuta".

Ali ista stvar dogodila se i u politici.

I nakon Sanadera - korupcija

Uhićenje i pravosudno mrcvarenje Ive Sanadera i pravomoćna presuda HDZ-u nisu obeshrabrili nove političare, ministre, državne tajnike, HDZ-ove uzdanice da i oni nakon toga krenu putevima političke korupcije. Niti su ih presude uplašile, niti su ih obeshrabrile.

I Sanader je dobrim dijelom bio pokazna vježba za EU, pa se danas hapse ministri i dužnosnici zbog malverzacija EU novcem.

I dok se od političara i od političkih stranaka očekuje guranje prstiju u med i trpanje milijuna u džep (pa i montiranje poneke tende na balkon, poput Josipe Rimac), korupcija u akademskoj zajednici pokazuje do koje razine je ovo društvo zatrovano korupcijom i pohlepom.

Krema društva

Ako se političare, često pretjerano, doživljava kao "dno društva", članovi sveučilišta, rektori, dekani, profesori trebali bi biti "krema društva". Akademski građani i intelektualci, nositelji znanja i kritičke svijesti, korektivi i vertikale, nastavnici i uzori.

Nositelji sintagme o "zemlji znanja".

A sada pokazuju kako znaju ogrebati se za lovu.

Istragom na zagrebačkom Geodetskom fakultetu obuhvaćena je čak i nabava jahte financirane sredstvima EU. To je neka nova razina besramnosti i bahatosti.

Svojedobno je Sanaderova jahta "Malo vitra" ušla u antologiju hrvatske korupcije, sada je to jahta Geodetskog fakulteta. Može li se to smatrati napretkom?

Profesori u zatvoru

Neki profesori obuhvaćeni akcijom Indeks završili su u zatvoru, neki su osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora, zbog toga što su za novčane iznose i druge naknade prodavali ispite na fakultetima. 

Danas su antikorupcijskim akcijama obuhvaćeni dekani, rektori i profesori koji su navodno prisvajali europski novac kroz lažne putne naloge, fiktivne poslove, za aute i jahte...

Dakle, ne samo da akademska zajednica nije izvukla pouke iz akcije Indeks, već je korupcija na fakultetima još više uzela maha. 

U zemlji razbuktale političke korupcije, profesori nisu mogli biti bolji od ministara, državnih  tajnika, lokalnih šerifa i političara. Morali su biti još gori.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina