Obavijesti

News

Komentari 76

'Neki misle da je došlo vrijeme za istočnoeuropsku skupinu'

'Neki misle da je došlo vrijeme za istočnoeuropsku skupinu'
1

Pomoćnik Glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović u intervjuu za Novu TV govorio je o tome koliko je realno da se Vesna Pusić natječe za Glavnu tajnicu UN-a

VIDEO

Pomoćnik Glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović u intervjuu za Novu TV govorio je o tome koliko je realno da se Vesna Pusić natječe za Glavnu tajnicu UN-a.

-  Postoji razmišljanje da je došlo vrijeme za Istočnoeuropsku skupinu. Razmišlja se i o tome da bi bilo dobro da se pojave snažni ženski kandidati, ali naravno da će šanse ovisiti prvo o tome, da li će Istočnoeuropska skupina imati podršku da ima svog kandidata. Naime, i druge regionalne skupine imaju svoje apetite. Postavlja se pitanje, da li je Istočnoeuropska skupina još uopće Skupina? Nakon ekspanzije Europske unije. Dakle, teško je reći, čak i ako se ne postane glavnim tajnikom da sasvim sigurno nije loše, da ako se kandidat pojavi i uspješno prezentira svoje političko viđenje - rekao je Šimonović.

Kaže da je, u formalnom smislu, vrlo malo propisanih kriterija. Procedura izgleda tako da se prvo mora dobiti suglasnost Vijeća sigurnosti, a onda se ide na Opću skupštinu koja bira kandidata. Tu neki kandidati ne mogu proći filter jer pet stalnih članica ima pravo veta, dakle,  procedura je bila ista kakva se primjenjivala do sada. 

- Međutim, pojavilo se nešto što bih ja osobno, ne kao dužnosnik UN-a, nego kao građanin svijeta, jako podržao da se eventualno na Općoj skupštini pojavi više od jednog kandidata. Dakle, da Opća skupština doista bira. Da nema postupka eliminacije pri kojem prvo Vijeće sigurnosti eliminira neke kandidate, a onda Opća skupština, relativno mehanički, digne ruke za predloženog kandidata, već da zaista i Opća skupština ima utjecaja na izbor kandidati - ističe Šimonović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je i kako je važno da kandidat bude prihvatljiv, da može proći sito Vijeća sigurnosti te da mora imati 'neku karizmu i iskustvo' koji će države uvjeriti da se mogu osloniti na takvog kandidata.

'Djelovanje ISIL-a je kranje zabrinjavajuće'

Govorio je i o razaranju koje vrši ISIL. Na pitanje kako UN gleda na to i može li se spriječiti rekao je da je ''to krajnje zabrinjavajuće''.

- Situacija ekstremizma koja ima elemente vjerskog i terorističkog djelovanja krajnje je opasna. Mi u UN-u pokušavamo s jedne strane osigurati globalnu platformu, ne samo za oružana djelovanja i suzbijanju takvih izazova, nego isto tako ustanoviti koji su to korijeni koji vode bujanju ovih korova. U kojoj mjeri se radi o diskriminaciji koja vodi frustraciji, primjerice Sunita u Iraku koji podržavaju ISIL ili marginaliziranih skupina unutar EU-a iz kojih se onda regrutiraju borci za ekstremističku akciju  -dodao je Šimonović.

Kazao je da ''postoje multikauzalni faktori koji utječu na bujanje ISIL-a''.

- Čujte, ja sam bio u Iraku nedavno i ovo što se govorilo da ISIL nasilno regrutira svoje borce? Ja sam se susreo sa očajnim majkama, koje kažu, što da napravimo? Naša maloljetna djeca žele se pridružiti ISIL-u. Dakle, dok se ne suočimo s time da određenoj populaciji imponira ISIL, dotle nećemo moći zaustaviti napredovanje- rekao je Šimonović za Novu TV. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag