Obavijesti

News

Komentari 432

Nema mjesta panici: Čak i neki lijekovi koje imamo kod kuće imaju gore posljedice od cjepiva

Nema mjesta panici: Čak i neki lijekovi koje imamo kod kuće imaju gore posljedice od cjepiva

Puno je veća mogućnost da dobijete trombozu od Covid-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Radi se o nečem vrlo rijetkom, rekla je Nikica Mirošević Skvrce

Razgovarali smo s desetak stručnjaka različitih profila - internistima, farmakolozima, endokrinolozima, ginekolozima, imunolozima, i pitali ih je li opravdan strah od cjepiva AstraZenece, pogotovo za žene ispod 55 godina. Nije, odgovaraju nam, oni bi se i sami, ili već jesu, cijepili tim cjepivom. 

Zaključak im je da je pojava tromboembolije nakon cijepljenja jako mala, a zaštita od Covida daleko premašuje te moguće, ali i dalje nedokazane nuspojave. No što ako sam baš ja jedna od tih osoba, pogotovo žena mlađih od 55, kojoj će se nakon cijepljenja dogoditi tromboembolija, pitali smo stručnjake.

POGLEDAJTE VIDEO Sarajevo je novi Bergamo

Pokretanje videa ...

- U tom slučaju nikad ne biste uzeli niti jedan lijek iz svoje kućne apoteke. Neki od njih mogu imati i gore posljedice, kaže imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača. 

Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je, podsjetimo, zaključila kako cijepljenje AstraZenecom može i treba biti nastavljeno - vrlo rijetke nuspojave tromboembolije su moguće, ali ne i dokazane, dok je korist cjepiva protiv Covida daleko veća. I sam Covid, u puno više slučajeva, može rezultirati zgrušavanjem krvi s fatalnim ishodom, no EMA će svejedno nastaviti pratiti postoji li povezanost cjepiva i tromboembolijskih incidenata. Gotovo svi slučajevi su prijavljeni kod žena mlađih od 55 godina. 

Tromboza dubokih vena češća je kod žena

- Dosad uzročno-posljedična povezanost s cjepivom nije utvrđena, provest će se daljnja ocjena, kaže regulator. Zašto baš kod žena mlađih od 55, naši sugovornici ne žele nagađati, no kažu da je u toj dobi stvaranje ugrušaka moguće kao rijetka pojava uzimanja kontracepcijskih tableta ili druge nadomjesne hormonalne terapije. 

- Tromboza dubokih vena češća je u žena, naročito onih koje su više puta rodile. Izjava EMA kaže da učestalost tih incidenata nije veća među cijepljenima nego među necijepljenima, napominje klinički farmakolog prof.dr.sc. Igor Francetić.

Zagreb: Ravnatelj HALMED-a otkrio da prve doze cjepiva u Hrvatsku dolaze već 26. prosinca

On bi se, kaže, cijepio AstraZenecom, pa i da je žena mlađa od 55. Nemjerljivo je veći rizik, dodaje, čekati neko drugo cjepivo, i izložiti se zarazi. Isto nam je rekla i nekolicina internista s kojima smo razgovarali. Pojašnjavaju kako za neki lijek ili cjepivo djelovanje mora biti detaljno obrazloženo, ali ne i nuspojave. Za njih se često zapravo ne zna zašto nastaju, i to ostaje tako, makar se istražuje. 

Jonjić o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja: 'Opći stav je da se tu radi o slučajnostima'
Jonjić o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja: 'Opći stav je da se tu radi o slučajnostima'

Dok se ne dokaže zbog čega se događa neka nuspojava, to ostaje nedorečeno. A čak i da je učestalija nego u slučaju mogućih nuspojava AstraZenece, kažu, preparat ne mora biti povučen s tržišta nego samo može biti izdano upozorenje. To će se dogoditi i u slučaju ovog cjepiva. Agencija za lijekove poručuje da oni koji se cijepe AstraZenecom trebaju biti svjesni minimalne mogućnosti pojave takvih sindroma, a ako se pojave, trebaju se obratiti liječniku. 

Simptomi mogu biti kratkoća daha, bol u prsima ili želucu, oteklina ili osjet hladnoće u ruci, zamućen vid ili jaka glavobolja koja se pogoršava nakon cijepljenja, osobito nakon više od tri dana od cijepljenja, krvarenje koje ne prestaje, više malih modrica, crvenkaste ili ljubičaste mrlje odnosno krvavi plikovi ispod kože. EMA smatra da s obzirom da je Covid jako raširena i ozbiljna bolest, koristi cjepiva i dalje nadilaze rizik od nuspojava.

FILE PHOTO: Vials labelled "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo

Uputa o lijeku uz ovo cjepivo će biti nadopunjena, a zdravstveni radnici će dobiti pismo s detaljnim informacijama. Na pitanje možemo li potencijalnu nuspojavu nakon cijepljenja prevenirati na neki način, primjerice uzimanjem andola il aspirina, naši sugovornici kažu kako aspirin sprečava koronarne incidente, ali nije dokazano za emboliju, trombozu. 

- Nema mjesta panici. Radi se o vrlo rijetkoj nuspojavi. Puno je veća mogućnost da dobijete trombozu od Covid-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Radi se o nečem vrlo rijetkom, rekla je Nikica Mirošević Skvrce, v.d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju Agencije za lijekove.

Treba li AstraZenecom cijepiti žene od 25 do 55 godina? Capak je detaljno ispričao koji su rizici
Treba li  AstraZenecom cijepiti žene od 25 do 55 godina? Capak je detaljno ispričao koji su rizici

 Bilo je 25 nuspojava tromboze na 20 milijuna cijepljenih, dodala je, uz napomenu kako je puno veća vjerojatnost da se umre zbog tromboze od Covid-19. Ova ekstremno rijetka pojava kao moguća nuspojava vidi se na samo jako velikom uzorku. Ginekolog prof.dr.sc. Dubravko Lepušić kaže da kontracepcijske pilule mogu pojačati zgrušavanje krvi, zbog čega su žene obavezne uoči početka uzimanja, i ponovno jednom godišnje, kontrolirati faktore zgrušavanja krvi. 

- Ne znam zašto se ne ide, primjerice, s apelom za žene koje znaju da s tim imaju problem, da prije cijepljenja provjere isto, predlaže dr. Lepušić. Cijepljenje AstraZenecom nipošto nije ruski rulet, zaključuju naši sugovornici. Kako pojašnjava prof.dr. Trobonjača, na 18 milijuna doza u cijeloj Europi prijavljeno je manje od 50 incidenata, znači jedan na svakih 360.000 doza cjepiva.
Hrvatska agencija za lijekove HALMED jučer je objavila da će istražit još tri smrtna slučaja povezana s cijepljenjem AstraZenecom.