Obavijesti

News

Komentari 15

Kina ublažava korona mjere

Kina ublažava korona  mjere

Nove reforme, rezultat su građanskih prosvjeda protiv mjera kontrole pandemije koji su početkom prosinca izbili diljem Kine

VIDEO

Kina je značajno ublažila svoju strogu politiku oko nultog Covida pa će većina stanovnika s blažim ili nikakvim simptomima Covida sada moći biti u karanteni kod kuće, a ne u državnim ustanovama, piše BBC. Ove reforme rezultat su građanskih prosvjeda protiv mjera kontrole pandemije koji su prošli tjedan izbili u kineskim gradovima.

No, ovakvo ublažavanje se događa u trenutku kada se zemlja suočava s najvećim valom zaraza od preko 30.000 zaraženih svaki dan pa je ovo je dosad najveći pomak Kine koja se polako udaljava od svoje stroge politike nulte zaraze virusom te, kao što je slučaj svuda u svijetu, želi ''živjeti s Covidom''.

Peking 'popustio', ublažili su covid mjere: 'Ovo je prvi korak. Opet se pripremamo za život'
Peking 'popustio', ublažili su covid mjere: 'Ovo je prvi korak. Opet se pripremamo za život'

Inače, do sada je Kina prisiljavala ljude zaražene Covidom i sve koji su bili u bliskom kontaktu da idu u karantenske kampove. Ta je politika bila izrazito nepopularna jer je razdvajala obitelji i uklanjala ljude iz njihovih domova. Videozapisi koji su se mogli vidjeti tijekom cijele godine prikazivali su stražare kako izvlače ljude iz njihovih domova, uključujući snimku iz Hangzhoua prošlog tjedna na kojoj se vidi kako se muškarac bori protiv službenika.

Nedavni prosvjedi potaknuti su smrtonosnim požarom u zapadnoj regiji Xinjiang, kada žrtve nisu mogle pobjeći iz zgrade zbog mjera zaključavanja, no Peking niječe takve tvrdnje. Osim toga, također su se ponavljala izvješća o kašnjenju hitne medicinske pomoći za ljude u zatvorenim područjima. Prosvjedi su na nekim mjestima također eskalirali u izravnu kritiku predsjednika Xi Jinpinga i Kineske komunističke partije, što je izrazito rijedak iskaz prkosa s obzirom na netoleranciju zemlje prema političkim neistomišljenicima.

Povratak na nultu razinu Covida, politiku koja je ograničavala živote Kineza tri godine, uslijedio je nakon što su krajem studenog u toj zemlji izbili najveći prosvjedi unazad nekoliko desetljeća. Mase su izašle na ulice u nekoliko gradova kako bi iskazale nezadovoljstvo protiv strogih mjera i karantene.

Peking broji preko 4 i pol tisuća novih slučajeva zaraza covidom
Peking broji preko 4 i pol tisuća novih slučajeva zaraza covidom

Stručnjaci su upozorili da bi bilo kakvo ublažavanje nulte razine Covida u Kini trebalo biti uvedeno polako, budući da bi zemlja s 1,4 milijarde ljudi mogla doživjeti ogroman skok u broju slučajeva koji bi mogli preopteretiti njezin zdravstveni sustav.

Osim ublažavanja mjera, kineske vlasti također su istaknule potrebu ubrzanja cijepljenja starijih osoba.

- Sva bi se mjesta trebala usredotočiti na poboljšanje stope cijepljenja osoba u dobi od 60 do 79 godina, ubrzati stopu cijepljenja osoba u dobi od 80 i više godina i napraviti posebne dogovore - stoji u izjavi zdravstvenih dužnosnika koje prenosi BBC

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.