Obavijesti

News

Komentari 54

U Sarajevu je sve spremno za subotnji dolazak pape Franje

U Sarajevu je sve spremno za subotnji dolazak pape Franje
25

Prema najavama sigurnosnih službi, strogo pridržavanje protokola bit će jedna od glavnih karakteristika posjete pape Franje. No, on protokol često voli prekršiti

VIDEO

Papa Franjo , koji u subotu stiže u posjet Sarajevu , prema planiranom protokolu posjetit će Predsjedništvo BiH, stadion Koševo, Apostolsku nuncijaturu u BiH, Katedralu Srca Isusova, Franjevački međunarodni studentski centar te Nadbiskupijski centar za mlade Ivan Pavao II.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:10

Prema najavama sigurnosnih službi, jake snage sigurnosti i strogo pridržavanje protokola bit će jedna od glavnih karakteristika posjete pape Franje.

Za potrebe osiguranja angažirano je šest tisuća pripadnika različnih policijskih, sigurnosnih i obavještajnih službi te oružanih snaga BiH . Već u četvrtak zavareni su svi šahtovi na ruti kretanja kolone u kojoj će biti Sveti Otac, uklanjanju se ljetne terase i kontejneri za smeće, no predstavnici vlasti učestalo pozivaju sve građane Sarajeva da u subotu izađu na ulice i pozdrave Papu. Organizatori tvrde kako je sigurnosno stanje pod punim nadzorom .

U BiH će provesti 11 sati

Svetog Oca u Sarajevu čeka vrlo zgusnuti raspored . U 9 sati stiže u zračnu luku gdje će ga dočekati kardinal Puljić te član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Potom slijedi službena državna ceremonija dočeka pred Predsjedništvom BiH i razgovori Svetog Oca s najvišim dužnosnicima. Središnji događaj će biti dvosatno misno slavlje na stadionu Koševo.

Na misi se očekuje 65 tisuća hodočasnika od kojih će oko 23 tisuće stići iz Hrvatske a među njima bi trebali biti hrvatski ministar financija Boris Lalovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić .

Papa će se posebnom porukom svećenicima, redovnicima i redovnicama obratiti u sarajevskoj katedrali Srca Isusova a potom ga čekaju ekumenski susret s predstavnicima islamske, pravoslavne i židovske vjerske zajednice kao i susret s oko četiri i pol tisuće mladih.

Papa Franjo često ide među narod

Papine posjete drugim zemljama dale su drugu sliku njegove osobnosti i dokaz da često krši protokole što je problem za sigurnosne službe.

U glavnom gradu Filipina Manili, tijekom posjeta u siječnju, papa Franjo predvodio je misu za čak šest milijuna vjernika što je apsolutni rekord. Čak ni kiša i jako nevrijeme nisu spriječili milijune vjernika da se susretnu s Papom u Manili. Upravo tamo je Papa prekršio protokol kada je iz katedrale izašao na sporedni ulaz i družio se s djecom. Vjernike je iznenadio i kada je tijekom jedne vožnje automobilom prepunim ulicama zamolio vozača da stane, a onda izašao i blagoslovio jedno dijete.

VIDEO

Slično je učinio i u Italiji kod grada Sybaris. Tada je izašao iz auta i blagoslovio dječaka u invalidskim kolicima.

Nepredvidivost je Papa pokazao i tijekom susreta s jordanskom kraljicom Raniom . Prilikom susreta joj se poklonio, prekršivši standardni vatikanski protokol.

Papa Franjo prema protokolu nikada ne bi trebao uzimati hranu na ulici, no on je to učinio tijekom vožnje Napuljem kada mu je jedan ugostitelj uručio svježe pečenu pizzu.

VIDEO

Papa će nakon posjete BiH otputovati u šestodnevni posjet Boliviji, Ekvadoru i Paragvaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu