News

Komentari 1

Neprijatelju su mogli puno reći, radili su to 30 godina: FBI uhitio par ruskih špijuna na Havajima

Neprijatelju su mogli puno reći, radili su to 30 godina: FBI uhitio par ruskih špijuna na Havajima

Fotografije koje su zavedene među dokaze protiv dvojca prikazuju ih u uniformama, za koje američke obavještajne službe tvrde da su pripadale KGB-u.

Havaji. Mjesto koje zamišljamo kao raj. Palme, plaže, lagani povjetarac, koktelčić... I ruski špijuni?!

Kako javljaju američki mediji, federalni agenti prošlog su tjedna u gradu Kapolei uhitili par za kojeg sumnjaju da su radili kao prikriveni agenti KGB-a, kasnije FSB-a...

Walter Glenn Primrose (alias: Bobby Edward Fort) te Gwynn Darle Morrison (Julie Lyn Montague) uhićeni su zbog krađe identiteta. Američke vlasti imaju dokaze kako je dvojac preuzeo identitete dvije bebe koje se preminule u Teksasu tamo negdje 80-ih godina prošlog stoljeća. S tim novim identitetima nabavili su važeće vozačke dozvole, iskaznice socijalnog osiguranja i putovnice...

Optuženi su za više teških zločina, ali prema riječima umirovljenog agenta FBI-a Toma Simonsa, to je bio samo prvi korak.

- Maknuli su ih s ulice kako bi počeli pregovarati s njima i vidjeli što znaju i koliko su spremni surađivati s Vladom SAD-a - tvrdi Simons, pišu američki mediji.

Fotografije koje su zavedene među dokaze protiv dvojca prikazuju ih u uniformama, za koje američke obavještajne službe tvrde da su pripadale KGB-u. 

Primrose je od 1994. godine radio u američkoj obalnoj straži kao električar za zrakoplove. Tu službu je napustio 2016. godine te je potom radio kao izvođač radova u Ministarstvu obrane.

Odvjetnik Kevin O'Grady, umirovljeni vojni tužitelj, za američke medije izjavio je kako je Primrose, sa sigurnosnom dozvolom koju je imao, mogao Rusima pružati vrlo bitne informacije.

- Mogao je neprijateljima ispričati jako puno toga o američkoj vojsci i našim planovima - smatra O'Grady.

- Iskreno, zapanjujuće mi je koliko su vremena Rusi utrošili na ovaj jedan projekt. Ovo nije bila brzinska akcija krađe dokumenata. To je trajalo desetljećima - nadovezuje se Simons.

Njihovi susjedi iz Kapoleija ostali su šokirani prošlog petka kad im se u kvartu pojavila hrpa policije. 

- Bili su prijateljski raspoloženi. Nisu se previše isticali, ali uvijek smo se lijepo pozdravljali. Nisam mogao vjerovati koliko se agenata FBI-ja odjednom stvorilo ispred kuće - ispričao je jedan od susjeda. 

Za kraj možemo samo napisati da sjajna serija "The Americans" možda ipak nije toliko nategnuta...