Obavijesti

News

Komentari 12

Metković pod vodom: Očekuju veliki vodeni val tijekom noći

Metković pod vodom: Očekuju veliki vodeni val tijekom noći
15

Pred stanovnicima Metkovića je duga noć. Poplavljen je gotovo cijeli dio grada na desnoj obali Neretve. Očekuje se da bi vodostaj mogao narasti preko 3,8 metara

VIDEO

U Metkoviću je već danima poplavljena desna strana Neretve. Usprkos prognozama i vodenoj stihiji iz BiH koja prijeti dolini Neretve tek danas su poduzete konkretne mjere za obranu od najvećeg vodenog vala koji se očekuje iza ponoći. Strahuje se da bi mogla poplaviti i lijeva strana Neretve u Metkoviću što bi blokiralo grad. Do 22.30 sata je bilo poplavljeno 50-ak kuća.

Osim Metkovića, koji je najugroženiji, od vodenog vala strahuju i Opuzen, Kula Norinska, Ploče i druga mjesta u dolini Neretve. Pripremljeno je oko 13.500 vreća salbuna, a iz Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra stiže još oko 20.000. Pitanje je hoće li stići prije očekivanog vodenog udara. O ozbiljnosti situacije govori podatak da je tijekom dana vodostaj Neretve bio oko 330 cm, a noćas se očekuje preko 370. Za usporedbu, u siječnju je proglašena elementarna nepogoda u ovom kraju kad je rijeka dosegla čak 383 cm.

Stipe Gabrić Jambo: Je... se njima za Metković

Na sastanku kriznog stožera, na kojem su bili gradonačelnik i načelnici te predstavnici stožera zaštite i spašavanja gradova i općina doline Neretve, predlagalo se i pozivanje vojske jer se trenutna situacija smatra gorom od ijedne dosadašnje.

- Čija je to odgovornost? Gdje je 600 milijuna kuna Hrvatskih voda? Ovo je ratno stanje. Nakon poplave u siječnju proglašena je elementarna nepogoda, ali do danas se ništa ljudima nije isplatilo za štete. A što poslije novog vala koji će napraviti još veće štete? Je.. se njima za Metković - grmio je gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo pitajući prisutne treba li pozvati Uskok da bi se razjasnilo zašto se situacija u Metkoviću već godinama ne rješava. Njegov zamjenik Mato Mustapić smatra da je ovo situacija u kojoj se mora pozvati vojska, ali mu je Goran Violić, pročelnik područnog ureda Državnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Dubrovnika objasnio da se vojska poziva tek u slučaju kad se lokalne i županijske snage iscrpe.

Dogovorili 24-satno dežurstvo

Vijest o izvanrednim mjerama u Mostaru zbog rasta vodostaja, koji direktno ugrožava dolinu Neretve, ubrzale su zaključke stožera. Osim  osiguravanja vreća s pijeskom, zamjenik župana i predsjednik stožera Frano Skokandić rekao je kako će se mobilizirat vlasnici građevinskih tvrtki koji trebaju osigurati betonske blokove za podizanje namještaja u domaćinstvima, angažirati se vatrogasci iz drugih gradova, osigurati se pripravnost Crvenog križa i Doma zdravlja za pomoć i eventualnu mobilizaciju teških bolesnika i nepokretnih osoba, a u svim stožerima ugroženih mjesta mora se dogovoriti 24-satno dežurstvo i veza s centrom 112. Iako se poteglo pitanje odgovornosti, te je iznesena bojazan od ljudskih stradanja, pristizanje informacija o stalnom rastu vode prisililo je nazočne da donesene zaključke provedu u djelo. Pitanje odgovornosti je ostalo neriješeno. 

Iz Slavonije stižu dodatne pumpe

Na kružnom toku u Metkoviću već se nekoliko dana pune vreće salbuna koje bi trebale pomoći u obrani grada. Iz Zagreba je tijekom dana poslano oko 900 m ustava koje se postavljaju uz rijeku, a iz Slavonije stižu dodatne pumpe za ispumpavanje vode iz objekata. Metkovčani su u ovom trenutku u utrci s vremenom.  Županijske ceste Metković-Vid i Rogotin-Komin-Kula Norinska zatvorene su za promet.

Kninu prijeti Krka

Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i za slivno područje rijeke Cetine na dionici Otok-akumulacija Peruča. Rijeka Butižnica poplavila je dio ceste Knin-Granični prijelaz Strmica kod Golubića pa je cesta zatvorena za sav promet. Kninu pak prijeti Krka. Proteklih sati vodostaj joj je narastao 15-tak centimetara, a u gradu je proglašen prvi stupanj obrane od poplava. Budući da kiša i dalje nezaustvljivo pada, Kninjanje čeka nepredvidiva noć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.