Obavijesti

News

Komentari 99

Ni oni nisu išli u vojsku, ali su svoju mladost slali po rovovima

Ni oni nisu išli u vojsku, ali su svoju mladost slali po rovovima
1

I u svijetu je u novijoj povijesti bilo istaknutih političara koji su zagoravarli i provodili vojna rješenja kriza, a da sami pušku vjerojatno nikad nisu držali u ruci...

VIDEO

Hrvatski vladajući političari ovih dana su se zdušno zalagali za ponovno uvođenje vojnog roka. Govorili su kako bi trajao najviše mjesec dana i da bi praktički nalikovao na ljetni kamp u kojem bi mladići, i djevojke koje to žele, učili kako preživjeti u ratnim okolnostima. 

Kao razlog za reaktiviranjem vojne obveze navodili su svašta; od prijetnje terorizmom preko složene geopolitičke situacije pa sve do "opasnosti s istoka".

Cijela priča dobila je novu dimenziju nakon što je 24sata otkrio da ni sam premijer Plenković nije služio vojsku zbog anemije kao ni čelnik Sabora Božo Petrov koji je bio oslobođen zbog slabovidnosti. U vojsku nisu išli niti ministri Šprlje, Butković, Ćorić, Stier...

Bush odabrao jedinicu koju nisu slali u Vijetnam

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo ipak nije samo hrvatska posebnost. I u svijetu je u novijoj povijesti bilo istaknutih političara koji su zagovarali i provodili vojna rješenja kriza, a da sami pušku vjerojatno nikad nisu držali u ruci ili su, i ako su prošli vojnu obuku, izbjegavali odlazak u velike ratne operacije izvan zemlje. 

Jedan od takvih je i George W. Bush. Poznat po pokretanju i vođenju američkih ratova tj. "borbe protiv terorizma" u Afganistanu i Iraku, George Bush je u mladosti služio vojsku, ali je izbjegao odlazak u Vijetnam u kojem je Amerika u to vrijeme bila snažno vojno angažirana. 

REUTERS/PIXSELL

Nakon završenog fakulteta, u siječnju 1968., Bush se prijavio u Teksašku zračnu gardu, ogranak u kojem je postojala vrlo mala mogućnost da vas pošalju u Vijetnam. Iako je na ispitu ostvario slab rezultat, primljen je u njihove redove. Potpisao je ugovor na šest godina, ali je iz vojske izašao već 1972. Preselio se u Alabamu kako bi pomagao republikancu Wintonu Blountu u kampanji za Senat.

Clinton se upisao na faks pa se izvukao

Bushev prethodnik Bill Clinton bio je ponajviše angažiran u vojnom i diplomatskom rješavanju kriza na Balkanu. U njegovo vrijeme NATO je bombardirao Srbe u BiH kako bi ih prisilio na potpisivanje mirovnog sporazuma, udarao na Miloševićev režim usred Srbije, pomagao Albancima s Kosova u borbi protiv Srba... 

No, dok je druge slao u bitke, Clinton je uvijek bio na sigurnom, mahom u ugodno ugrijanim/klimatiziranim uredima. Služenje vojske i rat u Vijetnamu izbjegao je jer se upisao u tzv. ROTC program pravne škole Sveučilišta u Arkansasu. No, umjesto da krene pohađati pravnu školu, Bill se vratio studiju na britanskom Oxfordu. Tvrdio je da je za to dobio dozvolu, a kako bi sa sebe oprao krivnju, prijavio se za službu u Vijetnamu, ali bio je toliko nisko na rang listi da je mogao biti gotovo siguran kako ga neće pozvati.

Obama je htio, ali rat je već završio

Donedavni američki predsjednik Barack Obama jednom je izjavio kako je imao želju priključiti se Američkoj vojsci, ali u vrijeme kad je on završio fakultet 1979. godine, rat je već bio završio i SAD više "nisu bile uključene u neki aktivni sukob". 

Za Obamu je rat 1979. bio gotov, ali ne i za druge Amerikance koji su u vrijeme dva njegova mandata, od 2008. do 2016. "služili domovini" daleko od njenih granica. Trumpov prethodnik je, suprotno svojim mirotvornim najavama, povećao  američku vojnu prisutnost u Afganistanu, nastavio se boriti u Iraku, umalo intervenirao u Siriji, a u njegovo vrijeme nastala je i zloglasna Islamska država (ISIL).

Peshmerga forces walk in the east of Mosul during operation to attack Islamic State militants in Mosul

Trump je studirao, a imao je i bolna stopala

Aktualni predsjednik Donald Trump također se nije hvatao oružja iako tim istim oružjem i vojskom posljednjih dana voli prijetiti. Trump je priznao da nije išao u Vijetnam. Izvukao se zbog studiranja, ali i problema s bolnim kostima u predjelu stopala.

- Izbjegao sam službu, imao sam obveze na faksu, imao sam i zdravstvenih problema što je dovelo odgoda mog odlaska u službu. Rat u Vijetnamu nije bio popularan, bio je kontroverzan. Ipak, žao mi je što nisam služio vojsku jer su je služili brojni veliki ljudi. Uvijek sam osjećao krivicu zbog toga. 

Tony Blair: S faksa u politiku

O vojnom angažmanu bivšeg britanskog premijera i glavnog Bushevog savjetnika Tonyja Blaira nema informacija. U biografiji se spominje tek da je 1975. diplomirao pravo i odmah se uključio u rad Laburističke stranke. Dužnost premijera obavljao je od 1997. do 2007. u vrijeme NATO intervencije u bivšoj SR Jugoslaviji, ratova u Iraku, Afganistanu...

Nicolas Sarkozy koji je od 2007. do 2012. obavljao dužnost predsjednika Francuske bio je u vojsci, za razliku od gore navedenih. U biografiji se navodi kako je tijekom vojne službe radio na održavanju francuskih vojnih zrakoplova. Državi je, očekivano, služio i ruski čelnik Vladimir Putin. Od 1975. godine do 1991. njegova služba bila je rad u KGB-u. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović