Obavijesti

News

Komentari 6

Ni sud u Sisku neće još predati osumnjičenog navijača, Grke traže dopunu dokumentacije

Ni sud u Sisku neće još predati osumnjičenog navijača, Grke traže dopunu dokumentacije

Sudovi u Zagrebu, Velikoj Gorici i Sisku odlučivali su o sudbini pet navijača čiju predaju traži Grčka. U tri slučaja su tražili dopunu dokumentacija, a u dva prekinuli postupak

VIDEO

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Sisku u ponedjeljak je odlučivalo o Europskog uhidbenog nalogu kojime se traži predaja 30-godišnjag navijača Grčkoj zbog sumnje da je sudjelovao u nemirima početkom kolovoza u kojima je poginuo navijač grčkog AEK Michalis Katsouris (28). Kako doznajemo, i sisački je sud utvrdio da nalog ima izbiljne nedostatke zbog kojih ne mogu po njemu postupiti te su od grčkih vlasti zatražili dopunu.

Čim tražena dokumentacija stigne na sud, ponovno će zakazati sjednica vijeća koja će odlučivati o predaji. Navijač, kojemu je bio određen istražni zatvor, odmah je pušten na slobodu uz mjere opreza. Ovakva odluka sisačkog suda bila je sasvim očekivana nakon što su isto učinili Županijski sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici u prethodna četiri slučaja. 

Podsjetimo, krajem rujna u Hrvatsku je stiglo 11 EUN-a Grčke kojim traže predaju hrvatskih državljana osumnjičenih da su sudjelovali u navijačkim neredima u Ateni. Kako smo doznali, terete ih za udruživanje u zločinačku organizaciju, palež, nabavu i izradu eksplozivnih sredstava, no ne i ubojstvo. Odmah nakon što su nalozi stigli u Hrvatsku krenula su uhićenja traženih pripadnika BBB-a. Neslužbeno se doznaje da su trojica uhićena na području Zagreba, jedan u Velikoj Gorici i jedan u Sisku. 

EKSKLUZIVNO Odvjetnik BBB-a iz Grčke: Nije pronađen njihov DNK ni na jednom od dva noža
EKSKLUZIVNO Odvjetnik BBB-a iz Grčke: Nije pronađen njihov DNK ni na jednom od dva noža

Zagrebački sud u dva je slučaja odgodio izvršenje naloga i zatražio dopunu dokumentacije, a u jednom prekinuo postupak izvršenja zbog drugih kaznenih postupaka koji se protiv tog navijača vode u Hrvatskoj, a koji imaju prednost. Isto je učinio i sud u Velikoj Gorici, koji je prekinuo postupak protiv osumnjičenog navijača, također zbog drugih postupaka pred domaćim pravosuđem.

Navijači, kojima je nakon uhićenja bio određen istražni zatvor, pušteni su iz pritvora.

Čini se kako svi nalozi pristigli iz Grčke imaju iste nedostatke zbog kojih sudovi po njima ne mogu postupiti. Osim toga, jedan od argumenata koji ističu obrane hrvatskih državljana koje Grci sumnjiče za sudjelovanje u neredima iznimno je loše stanje u grčkim zatvorima. Budući da Grčka nije u stanju stranim državljanima garantirati minimalno tri kvadratna metra po zatvoreniku, što je prihvaćeno kao europski standard, neke države poput Italije uopće ne izručuju svoje državljane Grčkoj!

Također, izražavaju opravdanu sumnju da bi naši državljani tamo imali pravično suđenje. Naime, u grčkim zatvorima se već tri mjeseca nalazi više od stotinu hrvatskih državljana i niti jedan navijač suprotstavljene skupine. Istraga napreduje sporo, nije utvrđeno ni što je navodno počinio svaki pojedinačni hrvatski navijač, odnosno koju je ulogu imao u neredima, ako je u njima doista i sudjelovao. Prema neslužbenim informacijama, analizom noževa pronađenih na mjestu događaja isključena je sumnja da bi u ubojstvu sudjelovao netko od naših državljana uhićenih u Grčkoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije