Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije samo Đakovo: Zbog lažnog 'maila' šteta 450 tisuća kuna...

Takav mail dobilo je i nekoliko tvrtki na području PU Brodsko-posavske gdje je jedna zaposlenica također izvršila uplatu na račun naveden u mailu, a koji je sa područja Velike Britanije

18 komentara

Osam kaznenih dijela prijevare putem interneta i lažnih mailova počinjeno je tijekom 2018. godine na području Osječko-baranjske Policijske uprave.

- Prijevare su počinjene na način da je počinitelj, lažno se predstavivši kao osoba poznata primatelju emaila, tražio uplatu određenog novčanog iznosa. Od osam evidentiranih takvih slučajeva, u dva slučaja, osobe koje su primile mailove su uplate i izvršile. Učinile su to misleći da im mail doista šalje osoba u potpisu. Tom prilikom nastala je materijalna šteta veća od 450 tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem- priopćili su iz PU Osječko-baranjske još jednom upozoravajući građane da ne nasjedaju na navedeni oblik prijevare te da provjeravaju svaki email kojima ih neka osoba traži da uplate novac.

POZNATA LICA Prijevare na Facebooku: Lažni članci navlače na opasne igre

- Ukoliko primite takav mail kontaktirajte najbližu policijsku postaju - navode u priopćenju. 

Takav mail dobilo je i nekoliko tvrtki na području PU Brodsko-posavske gdje je jedna zaposlenica također izvršila uplatu na račun naveden u mailu, a koji je sa područja Velike Britanije. Kako smo ranije neslužbeno naveli naš izvor, vjerovali smo da je zaposlenica iz Grupacije Đuro Đaković no, Uprava te tvrtke demantirala je tu informaciju.

NASJELI NA SPAM Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura

- Grupacija Đuro Đaković koju čine Društva: Đuro Đaković Grupa d.d., Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., Đuro Đaković industrijska rješenja d.d., Đuro Đaković Strojna obrada d.d. i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura d.d., u niti jednom od navedenih društava nije bila objekt opisane prijevare te nije neutemeljeno i nedokumentirano izvršilo plaćanje prema navedenim počiniteljima. Interne kontrole unutar članica Grupacije onemogućavaju mogućnost dolaska do ovakvih vrsta prijevara budući da zaposlenici koji operativno provode plaćanja prije provođenja bilo kojeg plaćanja moraju u poslovno-informacijskom sustavu provjeriti postojanje određene obveze. Kako bi određena obveza bila evidentirana u sustavu temeljem vjerodostojne knjigovodstvene isprave ista isprava mora biti prethodno ovjerena od strane osobe koja je istu od dobavljača naručila i njene nadređene osobe. Slijedom toga nije moguća situacija u kojoj bi osoba koja provodi plaćanja temeljem hakiranog emaila provela plaćanje bez prethodne provjere, bez obzira koja je osoba poslala takav email - stoji u priopćenju Grupacije Đuro Đaković. 

Možda vas zanima i ovo:
Message