Obavijesti

News

Komentari 18

Nije samo Đakovo: Zbog lažnog 'maila' šteta 450 tisuća kuna...

Takav mail dobilo je i nekoliko tvrtki na području PU Brodsko-posavske gdje je jedna zaposlenica također izvršila uplatu na račun naveden u mailu, a koji je sa područja Velike Britanije

VIDEO

Osam kaznenih dijela prijevare putem interneta i lažnih mailova počinjeno je tijekom 2018. godine na području Osječko-baranjske Policijske uprave.

- Prijevare su počinjene na način da je počinitelj, lažno se predstavivši kao osoba poznata primatelju emaila, tražio uplatu određenog novčanog iznosa. Od osam evidentiranih takvih slučajeva, u dva slučaja, osobe koje su primile mailove su uplate i izvršile. Učinile su to misleći da im mail doista šalje osoba u potpisu. Tom prilikom nastala je materijalna šteta veća od 450 tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem- priopćili su iz PU Osječko-baranjske još jednom upozoravajući građane da ne nasjedaju na navedeni oblik prijevare te da provjeravaju svaki email kojima ih neka osoba traži da uplate novac.

Prijevare na Facebooku: Lažni članci navlače na opasne igre
Prijevare na Facebooku: Lažni članci navlače na opasne igre

- Ukoliko primite takav mail kontaktirajte najbližu policijsku postaju - navode u priopćenju. 

Takav mail dobilo je i nekoliko tvrtki na području PU Brodsko-posavske gdje je jedna zaposlenica također izvršila uplatu na račun naveden u mailu, a koji je sa područja Velike Britanije. Kako smo ranije neslužbeno naveli naš izvor, vjerovali smo da je zaposlenica iz Grupacije Đuro Đaković no, Uprava te tvrtke demantirala je tu informaciju.

Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura
Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura

- Grupacija Đuro Đaković koju čine Društva: Đuro Đaković Grupa d.d., Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., Đuro Đaković industrijska rješenja d.d., Đuro Đaković Strojna obrada d.d. i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura d.d., u niti jednom od navedenih društava nije bila objekt opisane prijevare te nije neutemeljeno i nedokumentirano izvršilo plaćanje prema navedenim počiniteljima. Interne kontrole unutar članica Grupacije onemogućavaju mogućnost dolaska do ovakvih vrsta prijevara budući da zaposlenici koji operativno provode plaćanja prije provođenja bilo kojeg plaćanja moraju u poslovno-informacijskom sustavu provjeriti postojanje određene obveze. Kako bi određena obveza bila evidentirana u sustavu temeljem vjerodostojne knjigovodstvene isprave ista isprava mora biti prethodno ovjerena od strane osobe koja je istu od dobavljača naručila i njene nadređene osobe. Slijedom toga nije moguća situacija u kojoj bi osoba koja provodi plaćanja temeljem hakiranog emaila provela plaćanje bez prethodne provjere, bez obzira koja je osoba poslala takav email - stoji u priopćenju Grupacije Đuro Đaković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.