Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Nije samo Grad Đakovo: Tvrtke uplatile novac Johnu Smithu

SLAVONIJA NA METI HAKERA: Lažne mailove u kojima se nalaže hitna isplata novca osim gradske uprave Đakova primile su i druge institucije, ali i tvrtke...

Foto: Davor Javorovic/Borna Filic/PIXSELL
91 komentara

Sredinom kolovoza više je privatnih tvrtki, ali i državnih institucija u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji primilo mailove u kojima se od odgovornih osoba tražila uplata veće količine novca na inozemni račun.

Radi se o tzv. “phishing mailovima” koje hakeri šalju u ime direktora ili predsjednika uprave neke tvrtke na službeni mail, primjerice, šefa financija ili tajnice, te u njemu nalaže hitnu uplatu određenog iznosa na račun naveden u mailu. Mail je sofisticirano hakiran, napravljen na ime osobe u čije ime se šalje i sadržava sve elemente poslovnog maila.

Isplatio 50.000 kuna

Upravo takvoj prijevari nasjeli su u Gradskoj upravi Grada Đakova nakon što je predstojnik financijske službe Slavko Troha primio lažni mail od gradonačelnika Marina Mandarića i isplatio 50.000 eura stanovitom Johnu Smithu na račun u Velikoj Britaniji za pružene usluge Gradu. Troha već 30 godina vodi financije Grada Đakova i nikad nije učinio ni jednu pogrešku, no u “scamerski” mail nije posumnjao.

- Čudi me što pročelnik nije nazvao da provjeri taj nalog jer ja inače nikad na takav način ne dajem naloge za isplatu bilo čega. Niti je to naša propisana procedura niti je praksa da se dopisujemo mailom i šaljemo takve naloge - rekao je gradonačelnik Mandarić.
Temeljem Zakona o lokalnim službenicima i namještenicima, protiv pročelnika je pokrenuo stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti, a slučaj istražuje i policija.

Nisu bili previše sumnjičavi

No sličnu prijavu su istodobno primili i u PU Brodsko-posavskoj. Tad je priopćeno da je zaposlenica jedne slavonskobrodske tvrtke na službeni mail primila poruku u kojoj je kao ime pošiljatelja bilo ime i prezime direktora, a u kojoj od nje traži da isplati veći iznos na bankovni račun u V. Britaniji.

Opis plaćanja je bila kupnja kapitala, zbog čega nije ništa posumnjala. Tek je naknadno, u razgovoru s direktorom, saznala da joj on nije slao nikakve mailove niti joj dao nalog za uplatu novca. Navodno je riječ o jednoj od tvrtki iz Grupacije “Đuro Đaković”. 

Pretjerano sumnjičavi nisu bili ni u Sveučilištu “Josip Juraj Strossmayer” gdje su, također, na temelju sličnog lažnog maila, na račun u Velikoj Britaniji navodno isplatili 100.000 kuna. Iz Ureda rektora nisu odgovorili na naš upit o okolnostima prijevare.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message