Obavijesti

News

Komentari 72

Nikolić je kritizirao Hrvatsku zbog blokade poglavlja 26

omislav Nikolić u utorak je na međunarodnom skupu u Beogradu kritizirao Hrvatsku zbog blokade otvaranja poglavlja 26, ali je istodobno pozvao Zagreb na razgovore

VIDEO

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u utorak je na međunarodnom skupu u Beogradu kritizirao Hrvatsku zbog blokade otvaranja poglavlja 26, ali je istodobno pozvao Zagreb na razgovore, bilateralnu suradnju i stvaranje društva bez granica, rasnih i vjerskih sukoba.

Obraćajući se ministrima vanjskih poslova i sudionicima skupa Organizacije za crnomorsku ekonomsku suradnju (BSEC) u Beogradu, Nikolić je rekao kako je Srbija očekivala potporu u otvaranju novih pregovaračkih poglavlja s EU svih zemalja članica i upitao vrijedi li ocjena jedne članice Unije kao ocjene ostalih 27, aludirajući na protivljenje Hrvatske otvaranju poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

Po europskim diplomatskim izvorima nekoliko zemalja, uključujući Hrvatsku, koje su uskratile suglasnost za otvaranje poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura, imalo je nekoliko primjedbi vezano uz obrazovanje na manjinskim jezicima. Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela neke aktivnosti, počela je prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

"Očekivali smo potporu i odobravanje svih zemalja članica EU, makar za one zahtjeve koji su bili jednaki za sve, kada već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom i koji nisu bili dio kroz koji su prolazili ostali kandidati, danas članovi Unije", rekao je Nikolić dodavši da "odgovorno tvrdi" da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji daleko iznad zakona zemalja članica Unije. "U njima je regulirano i pitanje koje se tiče kulture i obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina", objasnio je Nikolić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po njegovim riječima, nema mjesta sumnji da će Srbija, u suradnji s vijećima svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rješavati pitanja nastave na materinjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja.
On je posebice ukazao na važnost bilateralne suradnje istaknuvši da bilateralna pitanja "tako valja rješavati, bilateralno, uvijek u dobroj volji i s dobrom namjerom".

Po Nikolićevoj ocjeni, međutim, kako prenosi RTS, u susjednoj Hrvatskoj nadmeću se tko će više naštetiti Srbiji ili je uvrijediti, dok se istodobno veličaju simboli pod kojima su u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Židovi, a predsjednica Hrvatske se ispričava roditeljima što je u paketićima djeci poklonila i čokolade proizvedene u Srbiji.

"Vrhunac, jučer Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog neriješenih bilateralnih problema. Tako se ne surađuje, ne gradi, već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše djece razgovaramo, surađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i vjerskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, njima posebno, zato što želimo najbolje odnose", zaključio je Nikolić obraćajući se ministrima vanjskih poslova i sudionicima skupa Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Beogradu.

Srbija bi danas na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu trebala otvoriti dva nova poglavlja - poglavlje 5 o javnim nabavama i poglavlje 25 o znanosti i istraživanju, dok je otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi upitno zbog protivljenja Hrvatske koja traži da Srbija ispuni uvjete u području zaštite prava i interesa nacionalnih manjina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto