Obavijesti

News

Komentari 87

'Nisam mogao zadržati suze. Kako ćemo živjeti bez plaće?'

'Nisam mogao zadržati suze. Kako ćemo živjeti bez plaće?'
21

Emil Šegota, elektrozavarivač u Uljaniku, koji je svojim plačnim licem na Markovu trgu u Zagrebu dirnuo srce nacije, rekao nam je da se dolaskom u Zagreb u njemu doslovno nakupilo previše emocija

VIDEO

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1922 ljudi. Ovo su njihove priče...

Radnici Uljanika u Puli nastavili su sa štrajkom i prosvjednom šetnjom gradom u kojoj im se iz dana u dan priključuje sve više građana.

Radnici Uljanika ne vjeruju da će u petak dobiti plaću: "Dajte nam kruha"

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 30. kolovoza 2018.

U srijedu su u povorci transparentima i povicima “Mi smo Puljani, Uljanik je naš” najprije krenuli na Forum, ponovno tražeći isplatu plaće za srpanj, koja im još nije sjela na račun, a zatražili su i hitnu ostavku uprave Uljanika.

Ovo je spirala gubitka Uljanika: Menadžeri kumovali propasti...
Ovo je spirala gubitka Uljanika: Menadžeri kumovali propasti...

“Mrtav Uljanik, mrtva Pula”, “Uskok u Uljanik”, “Dajem bubreg za hranu da nahranim djecu” samo su neki od natpisa koje su radnici pronijeli gradom. Na Forumu se, kao i u utorak, prosvjednicima obratio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek. On je uobičajeno ponovio da je Gradu Puli u interesu očuvanje radnih mjesta te održivost brodogradnje i proizvodnje u Puli. Podsjetio je da su gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego danas u Bruxellesu, naglasivši da bi tamo trebali biti i članovi Vlade.

'Bila je to klasična prevara koja je sada pukla jer nema novca...'
'Bila je to klasična prevara koja je sada pukla jer nema novca...'

Stvori gubitke pa ih otpusti 

Predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko rekao je da su se dosad razne vlade izmjenjivale, no da nitko još nije dopustio da radnici ovako dugo budu gladni. “Sram ih bilo!”, poručio je Šverko i zatražio hitno osnivanje jamstvenog fonda. Nezadovoljni radnici i građani su potom ponovno prošetali ulicama grada te se vratili u brodogradilište. Očekuju trajno rješenje. A ono, i ako ga bude, neće biti optimistično za radnike.

Naime, prema Programu restrukturiranja sastavljenog u svibnju ove godine na 50-ak stranica, čiji sažetak Novi list ima u posjedu, očekuju se otkazi za otprilike 600 zaposlenika. No taj bi broj mogao dodatno porasti sukladno s proizvodnim ugovorima s drugim brodogradilištima unutar grupe, ovisno o razini izdvajanja specifičnih aktivnosti.

"Plan predviđa brodogradilišnu luku za područje Uljanika"
"Plan predviđa brodogradilišnu luku za područje Uljanika"

Iznos otpremnine za oko 600 zaposlenika koji postaju višak, prema Programu restrukturiranja, iznosi oko 70 milijuna kuna, uz predviđenu prosječnu otpremninu u iznosu od 115.500 kuna po zaposleniku. U Planu se ističe “da se očekuje da će troškovi otpremnina biti pokriveni”.

Emil Šegota, elektrozavarivač u Uljaniku, koji je svojim plačnim licem na Markovu trgu u Zagrebu dirnuo srce nacije, rekao nam je da se dolaskom u Zagreb u njemu doslovno nakupilo previše emocija. Neisplata plaće, neizvjesnost, pitanje kako dalje te sama sudbina Uljanika bile su prevelik emocionalni pritisak zbog kojeg nije mogao suspregnuti suze.

Pernar došao na prosvjed za 3. maj i Uljanik, radnici ga otjerali
Pernar došao na prosvjed za 3. maj i Uljanik, radnici ga otjerali

Pojeli su sav kapital Uljanika

Pred kameru nije želio jer, kako veli, ne bi se htio isticati. Sutra će i on s ostalim kolegama nastaviti sa štrajkom, a za plaće kaže kako misli da ih radnici neće dobiti. Zato su ih dobivali članovi uprave. Ugovorili bi gradnju broda iako su znali da će napraviti gubitak. Država bi dala da jamstvo za kredit za gradnju broda. Kad novac potroše, ugovore gradnju drugog broda koji će isto napraviti gubitak. Uzmu avans za drugi brod i njime završe gradnju prvog broda. Tako se vrte u krug sve dok gubici ne pojedu sav kapital brodogradilišta.

Plenković: Radnici Uljanika će dobiti plaće za srpanj i kolovoz
Plenković: Radnici Uljanika će dobiti plaće za srpanj i kolovoz

Uljaniku blokiran račun, pregovori o deblokadi u tijeku

Uljanik d.d. izvijestio je u četvrtak ujutro da mu je blokiran račun, da su u tijeku pregovori s ovrhovoditeljem te se očekuje njegova deblokada tijekom dana.

Odgovarajući na upit Zagrebačke burze, iz Uljanika su priopćili da je račun društva u blokadi od 29. kolovoza 2018. 

"U tijeku su pregovori sa društvom ovrhovoditeljem te očekujemo postizanje dogovora o deblokiranju računa tijekom današnjeg dana", kaže se u odgovoru.

Štrajkaški odbor 3. maja: Ne bude li plaća, u ponedjeljak prosvjed u Rijeci

Štrajk u Brodogradilištu 3. maj je nastavljen, a ne budu li sutra isplaćene plaće za srpanj,  Štrajkaški odbor 3. maja organizirat će vjerojatno već u ponedjeljak prosvjed u središtu Rijeke, poručio je u četvrtak zamjenik predsjednika tog odbora Boris Bučanac.

Bučanac je rekao da je u srijedu na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) dogovoreno da će se, ako plaće ne budu isplaćene do petka, održati prosvjed za 3. maj i opstojnost brodogradilišta, a u prosvjedu u središtu Rijeke bi, uz radnike, sudjelovali i građani, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te članovi Gradskog vijeća i Županijske skupštine.

Na pitanje o odlascima radnika iz brodogradilišta, Bučanac je rekao da je prethodnih mjeseci bilo uobičajeno da 30-ak ljudi ode, a 30-ak ih se zaposli i počne raditi. U posljednje vrijeme, nakon neisplate srpanjske plaće, nitko nije zaposlen, a otišlo je 50-ak ljudi, uglavnom majstora, brodomontera, zavarivača, kazao je dodavši da se, koliko je čuo, radnicima nudi zapošljavanje u inozemstvu, kao i u nekim domaćim tvrtkama.

Na izvanrednoj sjednici županijskog GSV-a jučer je osnovan krizni štožer za 3. maj, u kojemu su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Damir Bačinović i predsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja Veljko Todorović.

Kako je rečeno, krizni stožer će se svakodnevno sastajati i koordinirati aktivnosti svih koji rade na rješavanju problema 3.maja te poduprijeti radnike u svim njihovim legitimnim akcijama i zahtjevima. Vlada je pozvana da se uključi u rad kriznog stožera.

Članovi županijskog GSV-a  na sjednici su jednoglasno  podržali zahtjeve Štrajkaškog odbora 3. maja, koji traži isplatu srpanjskih plaća, povrat svih pozajmica, koje je 3. maj dao Uljaniku, normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanje te izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

Zatraženo je i održavanje sjednice Nadzornog odbora (NO) 3. maja radi smjene Uprave i uvođenja kriznog menadžmenta te sazivanje sjednice nacionalnog GSV-a o aktualnoj problematici i restrukturiranju Uljanika. 

https://nestali.24sata.hr/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava