Obavijesti

News

Komentari 1

Nisi sam, brate: 'Uz pjesmu i rap učimo kako pomoći drugima i sebi kad se osjećamo loše...'

Nisi sam, brate: 'Uz pjesmu i rap učimo kako pomoći drugima i sebi kad se osjećamo loše...'
3

Projekt 'KOMPATO - SAMO SKUPA MOŽEMO SVE' ove se školske godine provodi u pet zagrebačkih škola, a učenici su snimili i videospot s reperom Khanom. Pripremaju novu pjesmu

VIDEO

Kompato na esperantu znači suosjećajnost. I to je ono što želimo da naši učenici nauče i otkriju, važnost suosjećanja, empatije, kao i prepoznavanja vlastitih osjećaja, kaže Sonja Burić, socijalna pedagoginja u Osnovnoj školi Retkovec.

Ona s još četiri kolegice iz jedne osnovne i tri srednje zagrebačke škole provodi preventivni program "Kompato - Samo skupa možemo sve". Projekt je u pilot-fazi, sastoji se od šest radionica s temama empatije, suosjećanja, samosuosjećanja i tehnika mindfullnesa. Uključeni učenici snimili su i videospot za pjesmu koju su posebno za njih napisali Hrvoje Mimica i reper Matija Gečević Khan. Spot je snimio Petar Mrkonjić. I po tome je ovaj projekt poseban jer koristi glazbu za približavanje teme mladima.

"Nisi sam brate/Nisi sama sestro/Tu sam za tebe k'o što si ti za mene"...

"Empatija, suosjećanje/Kada daješ više, tada gubiš manje"...

Tako s Khanom repaju učenici OŠ Retkovec, s kojima smo i razgovarali.

- Nismo znali toliko o suosjećanju kao sad. Jasnije mi je da trebamo ne samo pomoći nekome, nego i shvatiti kako se on osjeća i što ga muči - kazao nam je Erik Zrno (10), učenik 4.c razreda, a njegova kolegica iz razreda Dora Laušin (10) pojasnila je koja je poruka toga što rade:

- Da svima ukažemo da su empatija i suosjećanje jako važni jer tako ćemo pomoći i drugima, ali i mi ćemo biti sretniji. Shvatila sam da svaki čovjek može utjecati da svijet bude bolje mjesto.

Zagreb: Projekt edukacije učenika o mobingu

'Sad mi je malo lakše'

Učenik 7. razreda Marko Picak kaže kako mu je već i prva radionica jako pomogla.

- Ja imam osjećaj da mi je malo lakše, kad vidim da je netko tužan da mu mogu pomoći - bio je iskren Marko.

- Važno nam je da možemo doći do Sonje, ili ona dođe nama. Uvijek nam pomogne. Dobro je da znamo da imamo nekoga kome možemo reći svoj problem i da znamo da će biti riješen - dodaje Fran Petar Greger (12), učenik 6. razreda. Prijatelji su imali i posebnu posvetu:

- I ovim putem želimo pozdraviti našeg Marka Rašića, učenika OŠ Retkovec i zaželjeti mu brz i kvalitetan oporavak uz riječi pjesme koju on zna napamet: "Nisi sam brate..."

'Poruka je da nismo sami'

- Sve je počelo od maila koji sam prošle godine uputila Hrvatskoj udruzi socijalnih pedagoga s prijedlogom da osmislimo radionice na temu empatije i suosjećanja. Nakon potresa i vremena kada se zbog zaštite zdravlja poticala fizička distanca koja se često pogrešno nazivala socijalnom distancom te kada su djeca imala sužene prilike za druženjem, a škola i komunikacija s prijateljima odvijala se uglavnom online, započeo je povratak u školske klupe, ali za očekivati je da nismo mogli samo nastaviti gdje smo stali nakon svega što se dogodilo. Osjetila sam potrebu kao socijalna pedagoginja koja se bavi razvojem socijalnih i emocionalnih vještina djece poticati kod njih brigu o samima sebi te brigu i soosjećanje prema drugima. Imam svoj bend Trixy i već smo radili pjesme za udruge, kao što je Krijesnica. Odlučili smo napraviti i dvije pjesme koja bi bile dio radionica za naš projekt KOMPATO - SAMO SKUPA MOŽEMO SVE.

Zagreb: Projekt edukacije učenika o mobingu

Neke od poruka projekta i pjesama su da nismo sami te da možemo i trebamo biti tu jedni za druge jer je zajedno lakše. Potiče se djecu i mlade da brinu o sebi i drugima, da se otvore i razgovaraju o problemima, da pronađu barem jednu odraslu osobu od povjerenja kojoj mogu sve reći i tražiti podršku - kaže nam Sonja Burić, socijalna pedagoginja OŠ Retkovac.

Ideja se svidjela i njezinim kolegicama, kolegama, kao i ravnateljima uključenih škola, od kojih su dobile veliku podršku. U pilot-projekt uključeno je pet škola i njihovih socijalnih pedagoginja. Uz OŠ Retkovec, tu su Ivana Turibaka - OŠ Ivan Gundulić, Ivana Kelek Sabolić - Prehrambeno-tehnološka škola, Danijela Jambrečina - Agronomska škola Zagreb te Nives Butorajac Radiček - Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Zagreb: Projekt edukacije učenika o mobingu

Panični napadi, anksioznost, depresija

Projekt su podržali udruga za djecu mlade i obitelj Ambidekster klub, Hrvatska udruga socijalnih pedagoga, Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatski Crveni križ. Ministarstvo znanosti i obrazovanja financijski je podržalo uključivanje ovih aktivnosti u školske preventivne programe uključenih škola.

- Nakon povratka s online nastave kod nas je porastao broj učenika koji imaju probleme mentalnog zdravlja. Prije korone 90% mog posla bilo je rješavanje disciplinskih problema, izostanci, ometanje nastave, a sad su to samoozljeđivanja, panični napadaji, anskioznost, depresivne epozode. To je nešto na čemu radimo, vraćamo djecu da sami probaju pogledati u sebe, povežu se sa sobom, prepoznaju što osjećaju i dati im priliku da mogu izraziti te osjećaje - dodaje Ivana Kelek Sabolić.

Učenici Grafičke škole već samostalno snimaju svoju verziju spota i pjesme "Nisi sam brate, nisi sama sestro", a napravit će to i za sljedeću pjesmu, "Malo je sve". Osim što sudjeluju u snimanju spota učenici će sam osmisliti i napraviti vizualni identitet projekta koji će kasnije skupa sa spotovima i pjesmama biti promoviran na zajedničkom okupljanju. Voditeljice projekta nadaju se kako će projekt zaživjeti i u drugim školama u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'
DOZNAJEMO

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'

Sportski zrakoplov bio je u Sloveniji na 50-satnom pregledu: 'Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu', kazao nam je mehaničar
Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'
POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'

Cessna 182 je u subotu oko 16 sati pala na području Stupnika. Poginuo je vozač Hitne iz Zaprešića te ozlijeđeno još četvero ljudi. Olupina je ostala zaglavljena u gustoj šumi