Obavijesti

News

Komentari 7

Ahmetović poslala poruku povodom Dana žena

'Nismo nervozne, samo nerviramo moćnike. Znamo se voditi same, ne treba nam lider'

Povodom Dana žena SDP-ova zastupnica navela je poražavajuće brojke odnosa muškaraca i žena na čelnim pozicijama. Poslala je poruku ohrabrenja svim ženama, a obratila se i klečateljima na trgovima

VIDEO

Borba za prava žena nikad nije niti treba ostati samo borba ljevice, borbi za prava žena pridružio se cijeli civilizirani svijet, prava žena postala su jedan od temelja liberalne zapadne demokracije. U suvremenoj Hrvatskoj borbu za prava žena uvijek je predvodio SDP, na što sam kao žena i članica SDP-a izuzetno ponosna. Upravo zbog SDP-ova ZIP sustava, u Saboru je znatno više žena nego u prošlom sazivu, istaknula je za saborskom govornicom SDP-ova Mirela Ahmetović.

Iako je žena u Hrvatskoj prema Popisu stanovništva više, zastupljenost žena u javnom sektoru je poražavajuća, u aktualnoj Vladi samo je 18 posto žena, u Saboru malo manje od 32 posto, ukazala je povodom Međunarodnog dana žena. 

'Drage žene, ne zaboravite niti jedan dan u godini da ste važne i snažne, da možete postići sve'
'Drage žene, ne zaboravite niti jedan dan u godini da ste važne i snažne, da možete postići sve'

- Na ljevici i centru nas je 52 posto. Od 22 vladina državna ureda, zavoda i instituta, žene su na čelu samo tri institucije, od 101 člana Uprave u državnim poduzećima samo je 19 žena, a od ta 43 poduzeća samo su tri žene na čelu, sramotno. Prosječna plaća u Hrvatskoj koju primaju žene sedam je posto manja od one muškaraca - navela je Ahmetović osvrnuvši se na odnos prema zastupnicama u Saboru.

- Žene saborske zastupnice navikle su na razne karakterizacije od strane muških kolega, bile smo etiketirane kao nakaze, masne, debeljuškaste, narikače, histerične čivave, ocjenjivalo se naše odijevanje, propitkivala naša rodna i spolna pripadnost. Kada netko od muških kolega ovdje u Saboru želi obezvrijediti kolegicu zbog njezinog istupa, dodijeli joj epitet "nervozna" ili "histerična" jer, naravno, strastveno i jasno izlaganje žena ne može biti istinito, hvalevrijedno ili argumentirano, žena zastupnica može biti samo nervozna - istaknula je s ogorčenjem u glasu dodavši kako se institucionalna mizoginija prelijeva i u komentare na društvenim mrežama.

'Ženski je pečat u svim sferama bez iznimke. Ravnopravnost je temeljni civilizacijski postulat'
'Ženski je pečat u svim sferama bez iznimke. Ravnopravnost je temeljni civilizacijski postulat'

- Žene se naziva bijesnima, nepristojnima kada se bore za javni interes, prozivaju za korupciju, brane najslabije u društvu, kad brane prava žena i baš tad neostvareni muškarci pobjesne. Poslušajte i ovih dana neartikuliranu vrisku neostvarenih muškaraca, još sikću od straha da će morati biti ravnopravni zauvijek. Moli se za patrijarhat i poslušnost žene prema muškarcu - istaknula je pa im poslala poruku. 

- Ne molite za našu čednost, molite za razum kojeg vam je fundamentalizam pojeo. Ne, nismo nervozne, samo podižemo nervozu moćnicima. Zato moramo biti ušutkane šovinizmom jer mi, slobodne i emancipirane žene, ne trebamo karizmatične lidere da bi nas vodili. Mi se voditi znamo i same. Nismo i ne želimo biti dekor, mi smo borkinje, nećete nas ušutkati, odbijamo biti poslušne, naše samopouzdanje je vaš poraz, naša borba nije borba protiv muškaraca u cjelini nego zajednička protiv šovinista i mrzitelja koji blate cijeli muški rod - naglasila je. 

Obratila se sa govornice svim ženama u Hrvatskoj. 

- Borit ćemo se za vaša i naša prava i nikad nećemo odustati, pitanjima, replikama, prijedlozima zakona, na ulicama i trgovima - kazala je SDP-ova zastupnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije