Obavijesti

News

Komentari 61

Nisu poništeni samo testovi maturantima u Gospiću, ponovo pišu i gimnazijalci iz Zagreba

Nisu poništeni samo testovi maturantima u Gospiću, ponovo pišu i gimnazijalci iz Zagreba
2

Maturanti iz Gospića jutros ponovo pišu državnu maturu iz matematike jer su im odgovori bili previše slični. No i u jednoj zagrebačkoj školi poništeni su testovi iz matematike učenicima kojima je ranije poništen i esej

VIDEO

Šestero maturanata gospićke gimnazije koji jutros ponovo pišu test iz matematike, nisu jedini kojima je test poništen zbog sumnje u prepisivanje i koji ga pišu ponovo. Kako javlja portal srednja.hr, test iz matematike poništen je i za 18 maturanata jedne zagrebačke gimnazije, također zbog prevelike podudarnosti odgovora na više pitanja.

Pritom se radi o istoj školi u kojoj je još prije dva tjedna poništen i esej iz Hrvatskog jezika, iz istog razloga, a kako saznajemo, radi se o jednoj privatnoj gimnaziji.

- Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji - potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za srednja.hr.

Što se tiče gospićkog slučaja, bijesni roditelji najavili su tužbe, te zahtijevaju dokaze da su im djeca prepisivala, a Ivana Tomljenović, ispitna koordinatorica gospićke gimnazije kazala je za 24sata:

- Mene su roditelji zvali jer smatraju da ja znam više, a ja samo znam da je poslana odluka i što je napisano u njoj. S moje strane provedba je izvršena prema pravilniku, nije bilo problema s ispitnim materijalima niti je bilo problema s ponašanjem učenika u samoj ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije je rekao da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti za vrijeme ispita.

Gospić: Prepisivali maturu iz matematike dok ih je 'pazila' prof. hrvatskog i HDZ-ovka...
Gospić: Prepisivali maturu iz matematike dok ih je 'pazila' prof. hrvatskog i HDZ-ovka...

U podne NCVVO objavljuje konačne rezultate ovogodišnje državne mature pa se očekuju i dodatna pojašnjenja ove situacije. Sve češće se spominje problem loše kontrole na samim ispitima, na kojima maturante čuvaju nastavnici koji su im i predavali. Ove godine taj je problem dodatno izražen jer su zbog korone morali angažirati i više nastavnika na testovima.

No, kako nam ističu sugovornici uključeni u provođenje državne mature, ni  u Gospiću, ni u Zagrebu prepisivanje nije moglo biti provedeno uz pomoć samo jednog nastavnika ili nastavnice. Naime, prema strogoj proceduri, učenike na ispitu čuva po dvoje nastavnika, koje određuje ravnatelj/ravnateljica u dogovoru sa školskim ispitnim koordinatorom i školskim izbornim povjerenstvom. Ove je godine, kažu nam, kontrola učenika bila još stroža, a bilo ih je i manje u razredima gdje su polagali zbog epidemioloških mjera, pa bi bilo kakvo uplitanje samo jednog nastavnika trebalo biti odmah uočeno, ako ga je bilo.

Stoga je upitno kako su uspjeli prepisati. Kako nam je NCVVO odgovorio u nedjelju, u slučaju Gimnazije Gospić riječ je o netočnim odgovorima koji se podudaraju kod tih učenika, odnosno identičnim odgovorima bez strukture zadataka. Riječ je o učenicima koji su pisali 23. i 24. lipnja u istoj ispitnoj prostoriji.

- Napominjemo da je postupljeno prema odluci MZO koje je informirano u spornom slučaju. Budući da je propust napravila Gimnazija Gospić, sve troškove snosit će škola. Želimo istaknuti da se NCVVO zalaže za izmjenu trenutačnog pravilnika i strože mjere za utvrđene nepravilnosti profesora i učenika, odnosno svih sudionika - odgovorili su nam.

Osim ovih 24 maturanata, troje ih je uhvaćeno da koriste mobitel na ispitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao