News

Komentari 155

'Nitko ne misli da je pobačaj dobar, ali nećemo dozvoliti da se ženama govori što će raditi'

'Nitko ne misli da je pobačaj dobar, ali nećemo dozvoliti da se ženama govori što će raditi'

Nije to samo roditi dijete, to znači i 20, a kod nas i više godina skrbi i žena u tom trenutku najbolje zna procijeniti je li psihički i ekonomski i emocionalno u stanju iznijeti trudnoću, navodi Sarnavka

Gotovo svakodnevno van izlaze priče o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju na zagrebačkom Sveučilištu, te na brojnim akademijama u regiji. Prije dva dana je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović počeo je skupljati potpise za uvođenje zakona o zabrani pobačaj u Hrvatskoj.

Razgovarali smo s dugogodišnjom aktivisticom i borkinjom za ljudska i ženska prava i predsjednicom Zaklade Solidarna Sanjom Sarnavkom, koja je na početku istaknula kako se nada da Zekanović neće uspjeti u svom naumu.

POGLEDAJTE VIDEO Intervju sa Sanjom Sarnavkom

- Ono što je strašno je trenutak u kojem on pokreće tu inicijativu. Mi smo danas primjerice jedva izdvojili vrijeme, Zaklada je praktički 24 sata dnevno na pomoći stradalima od potresa, istovremeno imamo sve ove skandale i umjesto da odgovorni političari i muškarci pokrenu peticiju za to da se zabrani svaki oblik zlostavljanja i uznemiravanja nadležene osobe nad podređenom, on kreće s jednom pričom oko koje drvi i ponavlja pet istih rečenica otkad je ušao u politički život. Već mi je to tužno u kojem trenutku ide skupljati potpise i što je još zanimljivije, vidjela sam još sedam hrabrih muškaraca koji su se potpisali. Umjesto da su rekli 'stop, više nikad ne smijete uznemiravati, zlostavljati i silovati žene' - rekla je Sarnavka.

Dodala je kako je posebno boli kad vidi koliko žena podržava takve incijative i da joj je teško gledati kad vidi da žene idu protiv žena.

- Idu protiv žena i nije im neugodno zbog toga. Žene jesu stupovi patrijarhata jer na koncu patrijarhalno društvo kao naše još uvijek žene pretežno brinu o odgoju djece i one ponavljaju te stereotipe, uče dečke da ne plaču, a curice uče da moraju biti fine i pristojne, pa ta finoća i pristojnost dovodi do toga da su žene daleko češće žrtve svih oblika nasilja, a seksualnog pogotovo - istaknula je.

Kaže kako se unatoč svim naporima ništa ne mijenja u obrazovanju, a komentirala je i strogi zakon o pobačaju u Poljskoj, koji je izazvao velike prosvjede. Takve prosvjede ne vidi u Hrvatskoj, ali je uvjerena kada bi se tako nešto dogodilo kod nas da bi se velika većina žena ipak probudila, pa i veći broj muškaraca koji ne pristaju na stereotipne uloge i prepoznaju koliko je važna ravnopravnost.

- Nitko ne misli da je pobačaj dobra stvar, ali nećemo dozvoliti da se ženama određuje što će raditi kao da su maloumna bića. Nije to samo roditi dijete, to znači i 20, a kod nas i više godina skrbi i žena u tom trenutku najbolje zna procijeniti je li psihički i ekonomski i emocionalno u stanju iznijeti trudnoću i je li ta trudnoća željena. Strašno je da 2021. opet razgovaramo o tome kao da smo u vremenima prije 200 godina - rekla je.

Najčitaniji članci