News

Komentari 29

Njemački lockdown: Okupljanje do najviše pet ljudi, zabranili i javno ispijanje kuhanog vina

Njemački lockdown: Okupljanje do najviše pet ljudi, zabranili i javno ispijanje kuhanog vina

Djelomični 'lockdown', uveden početkom studenog uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabrana ugošćavanja gostiju u hotelima

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produljiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tijekom Božića neke mjere biti ublažene.

POGLEDAJTE VIDEO: Mjere za Božić u Europi

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. siječnja suzdrže odlaska na zimski odmor.

- Njemačka vlada bi trebala na europskoj razini raditi na tome da se do 10. siječnja zabrani skijaški turizam - stoji u zajedničkom dokumentu.

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata.

- Apeliramo na poslodavce da gdje god je to moguće omoguće rad od kuće, posebice između Božića i Nove godine - rekla je Merkel. Njemačka je od početka pandemije registrirala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlih.

- Ono što nam je potrebno je nova koncentracija svih snaga. Strpljenje, solidarnost, disciplina - istaknula je kancelarka nakon višesatne video-konferencije s lokalnim premijerima.

Dodala je kako razvoj situacije s cjepivom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produljiti postojeće stroge mjere. 

Djelomični 'lockdown', uveden početkom studenog uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabrana ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima.

Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i kazalištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena.

Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom studenog ostvarilo djelomičan uspjeh.

- Krivulja rasta se malo izravnala ali mi smo još daleko od željene incidencije od 50 (na 100.000 stanovnika). I zato mjere treba produljiti" do početka siječnja - rekla je Merkel. 

Od novih mjera uvodi se okupljanje najviše pet osoba iz dva domaćinstva, a izuzetak će biti tijekom božićnih i novogodišnjih praznika kada će se dozvoliti grupiranje do deset osoba iz više domaćinstava. U to se ne računaju djea mlađa od 14 godina.

Dužnosnici su se dogovorili i o novim pravilima za maloprodaju koja se odnose na broj kupaca. U trgovinama do 800 kvadratnih metara treba po kupcu osigurati najmanje 10, a u trgovačkim centrima iznad 800 kvadrata 20 kvadratnih metara.

Nošenje maski će biti obvezno u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, kao i u svim prostorima gdje je koncentracija ljudi povećana poput pješačkih zona.

U sredinama s više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika uvodit će se strože mjere, poput prelaska na online nastavu i zatvaranja dijela maloprodaje. U područja s incidencijom iznad 200 spada Berlin i još 62 okruga.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada bi se trebala sastati 2. prosinca kako bi sagledali postignute rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Najčitaniji članci