Obavijesti

News

Komentari 291

Njemačka u ponedjeljak ide u lockdown: I Slovenci donijeli strože mjere, najavio i Macron

Njemačka u ponedjeljak ide u lockdown: I Slovenci donijeli strože mjere, najavio i Macron

Prema pisanju njemačkih medija, Njemačka ide u lockdown u ponedjeljak. Zbog pogoršanja stanja u vezi s korona virusom isto su napravili i Slovenci. I francuski predsjednik večeras ima obraćanje...

VIDEO

Njemački list Bild saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s kancelarkom Merkel i kako Njemačka ide u lockdown 2. studenog, odnosno u ponedjeljak.

Bild dodaje kako su kancelarka i premijeri dogovorili i nove mjere zbog korona virusa, ali još nemaju točne informacije o kojim se mjerama radi. Vijest je objavila zamjenica glasnogovornice vlade Martina Fietz.

Sutra ujutro bi Merkel u Bundestagu trebala izvijestiti o stanju u Njemačkoj.

Podsjetimo, njemački mediji su ranije danas javili kako Merkel želi zatvoriti kafiće, restorane, škole, teretane, muzeje i kina, no Bild o tome još nije izvijestio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navodno bi radili samo škole i dječji vrtići. Trgovine bi mogle ostati otvorene budu li se primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu isključivo za dostavu.

Imamo 2378 novozaraženih i najviše mrtvih od početka epidemije u Hrvatskoj - 23
Imamo 2378 novozaraženih i najviše mrtvih od početka epidemije u Hrvatskoj - 23

U Sloveniji novi rekordi, uz policijski sat i lockdown planira se još mjera

Slovenija je u zadnja 24 sata zabilježila do sada rekordnih 2605 zaraza koronavirusom, pa će o mogućim novim mjerama vlada raspravljati u četvrtak popodne, no glasnogovornik vlade zanijekao je u srijedu da se predlaže proglašenje 24-satnog policijskog sata.

"Takva mjera nije uključena u plan vlade za ovladavanje ove faze epidemije, o tome nije raspravljala ni vladina stručna skupina niti će to predložiti", kazao je Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za Covid-19 odgovarajući na novinarsko pitanje. Preko Facebooka su se proširile informacije o tome da će se u subotu proglasiti 24-policijski sat, sa zabranom izlazaka iz stanova iz kuća, kakav je bio na snazi u sjevernoj Italiji na proljeće ili kakav je uveden u Madridu u sadašnjem valu pandemije, što je Kacin opovrgnuo.

Kacin je kazao da je sadašnji broj novih zaraza zabrinjavajući, ali da je pozitivan podatak da broj novozaraženih u jednom danu nije udvostručen, kako je bilo prošlog tjedna, a to kao pozitivan element vidi i nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Reprodukcijski broj širenja virusa smanjen je s jučerašnjih 2,17 na 2,09, a broj dana u kojemu dolazi do udvostručenja broja potvrđenih dnevnih slučajeva infekcije povećan je sa 6,3 na 6,6, što sugerira da mjere zatvaranja u okvire statističkih regija, koje je vlada donijela prije 12 dana, ipak počinju davati rezultat, objavio je u srijedu NIJZ.

Prema tim izračunima, "pozitivni trend padanja reprodukcijskog broja će se nastaviti" ako današnja testiranja, čiji će se rezultati objaviti u četvrtak, pokažu da je novih dnevnih zaraza bilo "manje od 3580", navodi slovenski Institut za javno zdravlje.

Govoreći na konferenciji za novinare Kacin je u srijedu kazao da još ne može komentirati je li dramatično širenje virusa zadnjih dana s novim podacima doseglo vrhunac ili će se to dogoditi idućih dana, a sve je pozvao na odgovorno ponašanje u borbi protiv koronavirusa.

Prva naredba Vilija Vanilija
Prva naredba Vilija Vanilija

U Sloveniji je jučer, po službenim podacima koje je iznio Kacin, sa 7471 testova potvrđeno 2605 zaraza, što je daleko najveći broj zaraza na dnevnoj bazi koji je potvrđen do sada. U bolnicama je jučer umrlo još sedam oboljelih od Covida-19, dok broj preminulih u domovima za starije još nije potvrđen.

Ravnatelj klinike "Golnik", jedne od bolnica u kojoj se primaju pacijenti oboljeli od Covida-19, izjavio je na vladinoj konferenciji za novinare, kao član vladinog stručnog tima za koronavirus, da bi slovenske bolnice već idući tjedan mogle trebati tisuću kreveta za oboljele. To j problematična situacija s obzirom na kadrovsku pothranjenost zdravstva, kazao je te pozvao sve dionike u društvu na solidarnost i odgovornost.

Po zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama je trenutačno 612 oboljelih, od čega njih 99 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih od početka epodemije povećao se na 272.

Macron će se obratiti naciji večeras

Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi večeras uvesti nacionalni lockdown kako bi se suzbilo širenje korona virusa, javljaju francuski mediji. Dodaju i kako bi lockdown trajao puna četiri tjedna. 

Danas u Francuzi zabilježili rekordan broj oboljelih. Sve je to dovelo do pritiska na bolnice, a porastao je i broj smrtnih slučajeva u toj zemlji. Macron bi trebao sve objaviti večeras u TV obraćanju naciji, a tijekom dana bi trebao i održati sastanak s ministrima u Vladi. Premijer Jean Castex danas se sastaje s vođama sindikata i opozicijskim strankama kako bi opravdali te strože mjere. U velikim dijelovima Francuske, pa i u Parizu, na snazi je policijski sat, ali dužnosnici kažu da to nije dovoljno da se korona virus zaustavi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.