News

Komentari 3

Njemački kancelar Scholz : Brine me renesansa fosilnih goriva

Njemački kancelar Scholz : Brine me renesansa fosilnih goriva

Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog "globalne renesanse fosilne energije" koja je rezultat nestašice energenata uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu

Govoreći na Petersberg klimatskom dijalogu u Berlinu, Scholz je rekao: "Nitko ne može biti sretan zbog činjenice da se povećava udio električne energije iz ugljena, i kod nas također".

Njemačka vlada je nedavno odobrila pojačani rad termoelektrana na ugljen zbog drastičnog pada dotoka plina iz Rusije.

"U vezi te situacije moramo biti posve jasni: to je strogo ograničena privremena mjera koja neće ići na štetu naših klimatskih ciljeva", rekao je Scholz.

Dodao je da se to odnosi i na investicije u plinsku infrastrukturu, poput novih LNG terminala koje Njemačka gradi radi uvoza plina. To mora biti u skladu s ciljem da postanemo klimatski neutralni, i Njemačka i svijet, istaknuo je.

"Najkonkretnije, to znači da ne stvaramo novu, dugoročnu ovisnost o fosilnim gorivima, ni kod nas ni u zemljama proizvođačima", rekao je kancelar.

Petersberg klimatski dijalog je ključan za uspješnu UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama 2022., poznatu kao COP27, koja se u studenome održava u egipatskom obalnom gradu Sharm el-Sheikhu.

Scholz je na pripremnoj konferenciji u Berinu, koju zajednički organiziraju Njemačka i Egipat domaćin predstavnicima 40 zemalja.

Najčitaniji članci