Obavijesti

News

Komentari 9

Njemačkom paru u Splitu djecu su nezakonito držali u domu, među njima i bebu staru 2 dana

Njemačkom paru u Splitu djecu su nezakonito držali u domu, među njima i bebu staru 2 dana

Nakon što ih je inspekcija posjetila u podstanarskom domu, zaključili su da je stan neuredan i da u njemu ne može boraviti dijete, te je troje djece odvedeno u Dom Maestral

VIDEO

Izvanredni nadzor utvrdio je brojne nedostatke u postupanju Centra za socijalnu skrb Split nad obitelji iz Njemačke, nastanjenoj u Splitu, čije su troje djece, u dobi od dva dana, dvije i četiri godine, smjestili u Dom za djecu "Maestral", gdje su proveli dva tjedna.

Nadzor je pokazao da su se kršili domaći zakoni i europske konvencije, te da je bilo administrativnih propusta, a najporaznija je činjenica da su djeca provela u domu 12 dana bez pravne osnove, znači nezakonito. Centar za socijalnu skrb Split je žurnom mjerom izdvojio iz obitelji troje djece i smjestio ih u Dom 16. studenoga, ali nije obavijestio nadležni sud o tome u roku od 72 sata, kako propisuje Obiteljski zakon, javlja Slobodna Dalmacija.

S njihovim izvješćem ne slaže se Ante Bjažević, ravnatelj CZSS-a Split, koji kaže kako je sve učinjeno upravo onako kako treba. Čvrsto stoji iza svojih djelatnika i djelatnica, koji su više nego iskusni u svim segmentima svoga djelovanja.

Optužili roditelje iz Slavonskog Broda: Podigli odštetu za sina, trošili novac i kupovali telefone
Optužili roditelje iz Slavonskog Broda: Podigli odštetu za sina, trošili novac i kupovali telefone

– Ne smatramo da smo imali pogreške u postupanju, najvažnije je bilo zbrinuti djecu, a to smo uspjeli. Na slučaju su postupali iskusni djelatnici koji nisu mogli zanemariti stanje koje su zatekli. Postoji nekoliko mjera obiteljsko-pravne zaštite, a mjera izdvajanja se primjenjuje ako naiđete na drastične uvjete, a u ovom slučaju je bilo ugroženo zdravlje djece. Roditelji su sredili stanje, znači da je naša intervencija polučila rezultat jer je kuća prilikom zadnjeg nadzora bila uredna. Mi smo obavijestili Centar u Šibeniku 19. studenoga, a oni su se oglasili tek 30. studenoga da roditelji imaju odjavljeno prebivalište. Ali, prema zakonu, nadležan je centar na kojem je bilo zadnje poznato prebivalište, znači Šibenik. Ako roditelji nemaju poznato prebivalište, onda ide nadležnost po terenu gdje je nastao slučaj - rekao je.

Inspekcija kuće je ponovno išla 21. istog mjeseca i tada je stanje, prema njihovom mišljenju, bilo zadovoljavajuće, točnije dovoljno uredno i s krevetićem za bebu, što u prvoj inspeciji nije bio slučaj i neurednost stana je bio jedan od razloga da se novorođenče smjesti u Dom s drugo dvoje djece.

Otac je objašnjavao kako ih je porod zatekao, a poslije se ispostavilo da je majka pogrešno izračunala termin jer je prva tri mjeseca imala simptome koji u većini slučajeva isključuju trudnoću. Kada je dobila trudove, mislila je da se radi o prijevremenom porodu te je pozvana Hitna pomoć koja je intervenirala toga 14. studenoga i žena je odvedena u KBC Split.

Utvrdilo se tamo kako se nije radilo o porodu prije vremena, nego o porodu po terminu. Zbog majčina nepoznavanja hrvatskog jezika, nesudjelovanja prevoditelja za njemački jezik u komunikaciji i nepostojanja dokumentacije o trudnoći, jer nije imala ginekologa primarne zaštite, niz detalja je tek poslije utvrđeno.

Potresne ispovijesti mladih na kojima su se iživljavali roditelji: Tukli su nas, maltretirali, mučili
Potresne ispovijesti mladih na kojima su se iživljavali roditelji: Tukli su nas, maltretirali, mučili

U međuvremenu su u bolnici zbog nejasnoća pozvali Centar za socijalnu skrb, koji je izišao na teren. Nakon posjeta podstanarskom stanu, oduzeli su sve troje djece, među njima i bebu koja je rođena bez zdravstvenih smetnji te je iz bolnice išla direktno u Dom za djecu. Tijekom boravka u Domu, zbog korone je otac imao pravo vidjeti djecu jedan sat tjedno. U tom razdoblju od dva tjedna odvojenosti od bebe, s kojom je imala kontakt samo 48 sata nakon poroda, majka je izgubila mlijeko.

Odvjetnik obitelji Teo Tomić, koji je od početka slučaja govorio da mu nije jasno na temelju kojih zakona se postupalo, najavio je daljnju pravnu borbu. Pritom će ustrajati da se istraže ozbiljnije stvari od administrativnih propusta, jer sve što je učinjeno, učinjeno je na štetu troje maloljetnika.

– Razmatram podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih osoba – kazao je i potvrdio da je poslao dopis Centru za socijalnu skrb Šibenik i zamolio žurno postupanje odmah nakon oduzimanja djece, te još uvijek čeka odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca