Obavijesti

News

Komentari 5

Njihov lijek za krizu: Probleme rješavaju smijehom i plesom

Njihov lijek za krizu: Probleme rješavaju smijehom i plesom
1

Hrabri individualci iz naše priče odlučili su se svakodnevici oduprijeti zdravim prirodnim terapijama. Oni se smiju, plešu i pjevaju i zbog toga se osjećaju izvrsno...

VIDEO

Na vijestima najavljuju nova poskupljenja, rast rate kredita u francima i nova otpuštanja. I dok većina građana zbog toga živi pod stresom i to im skraćuje život, hrabri individualci iz naše priče odlučili su se svakodnevici oduprijeti zdravim prirodnim terapijama. Oni se smiju, plešu i pjevaju i zbog toga se osjećaju izvrsno...

Imam još 15 godina stambenog kredita u francima i doslovno stenjem pod teretom dugova. Usto sam medicinska sestra u zagrebačkoj bolnici za ljude s duševnim poremećajima, pa mi ni dnevni ritam ni rad s pacijentima nije jednostavan. No kad vidim crne vijesti o poskupljenjima i otkazima, ja se jedino na to mogu dobro nasmijati. Iako to nekome možda izgleda kao da nisam normalna, to je zapravo jedini način na koji mogu zadržati svoje psihičko zdravlje, objašnjava Zagrepčanka Sanja Odić (46). Udavala se dvaput, a prvi suprug joj je umro. Ima sina studenta (23).

- Zaključila sam da iz ove situacije jednostavno ne mogu, a ne mogu ništa ni promijeniti. Zato utjehu pronalazim u relaksaciji smijehom. To nije onaj površni osmijeh, nego pravo smijanje iz dijafragme, punim plućima – objašnjava ona odmah pokazujući kako se to radi. Udiše zrak, trbuh se širi, a zatim kao iz bačve, dubokim glasom smije se kao da je čula najsmješniji vic na svijetu.

- Ovakav smijeh povećava kapacitet pluća, vibracijama masiramo unutrašnje organe, a na emocionalnoj razini podiže se razina endorfina i serotonina, hormona sreće. Istodobno, blokira se stvaranje kortizola, uzročnika boli. Prema tome, ovakav smijeh ima oslobađajući učinak, a nakon samo sat vremena, koliko traje vježba, čovjek se osjeća fantastično. Zato se mogu smijati svi, bez obzira na godine ili socijalni status, a najvažnije od svega, smijeh je posve besplatan, objašnjava ona dodajući kako je smijeh uvela u svakodnevni život. Uvijek je nasmijana, pa i kad čuje najgore vijesti, već refleksno reagira - smijehom.

- Ne možete promijeniti okolnosti koje vas okružuju, ali možete promijeniti pogled na njih - zaključuje Sanja. Istu misao promiču u udruzi Glazbom kroz život iz Zagreba. Ondje također pomažu ljudima svih dobnih skupina, a tvrde kako muzikoterapija ima osobito povoljan učinak na djecu s poteškoćama u razvoju – od ADHD-a, cerebralne paralize, Downova sindroma i drugih.

- Polaznici naših radionica ne moraju znati baš ništa o glazbi, ne moraju čak poznavati ni note. Kad uđu kroz ova vrata, od njih tražimo da se prepuste glazbi i oslobode dijete u sebi.

>> Više pročitajte u 24sata Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.