Obavijesti

News

Komentari 14

Noć kad je parlament gorio, a Hitler shvatio da ima vlast...

Noć kad je parlament gorio, a Hitler shvatio da ima vlast...
1

Sudbina Njemačke tu noć je promjenjena. Na današnji dan 1933. zapaljena je zgrada njemačkog parlamenta (Reichstaga) u Berlinu. Hitler je to iskoristio da se riješi protivnika i osvoji vlast..

VIDEO

Samo četiri tjedna prije nego se zgrada njemačkog parlamenta našla u plamenu Hitler je postao njemačkim kancelarom. No, njegova nacistička stranka nije imala apsolutnu većinu u parlamentu. Naime, komunisti i socijalisti imali su zajedno više zastupnika od nacista. Hitler ih je vidio kao glavnu prijetnju. Planirao je mrske ljevičare što prije ukloniti, politički i fizički i potpuno zavladati Njemačkom. No, kako to napraviti?

Sve je počelo na današnji dan oko 9 sati navečer 1933. godine. Slučajni prolaznici u blizini zgrade parlamenta tadašnje Weimarske Republike, čuli razbijanje prozorskog stakla.

Hitler

Uskoro je buknuo požar koji je Hitler dočekao s oduševljenjem. Pogotovo kad je u zgradi policija pronašla jednog komunistu – mladog Nizozemca Marinusa van der Lubbea (24) koji je otprije bio poznat kao piroman.Hitler je odmah za palež optužio komuniste i stavio njihove parlamentarne zastupnike izvan zakona što je automatski ojačalo poziciju nacističke stranke u parlamentu. Iste noći uvedeno je izvanredno stanje, provođene su racije i brutalna uhićenja. Uhićeno je oko četiri tisuće ljudi, uključujući sve komunističke poslanike i dužnosnike. U akciji nisu stradali samo komunisti, već je ovaj slučaj iskorišten za obračun sa svim lijevo orijentiranim njemačkim građanima i strankama.Generalni sekretar KP Njemačke Ernest Telman odveden je u logor u kojem će ostati sve do 1944. godine kada je ubijen.

Ukinuo građanska prava i slobode

Hitler je odmah donio i izvanredni dekret  kojim je ukinuo Ustavom zagarantirana ljudska i građanska prava i slobode diljem Njemačke. Samo mjesec dana kasnije Reichstag donosi novi akt kojim se Hitleru daju zakonodavna prava kojima može zaobići predsjednika i parlament. Tada počinje sa izgradnjom sustava državnog terora i diktaturom, a svoju zemlju pretvara u totalitanu policijsku državu. Dvadesetak dana nakon paleža Richstaga osniva se koncentracijski logor Dachau za političke i sve druge neistomišljenike.

Reichstag

Današnji povjesničari se ne slažu oko toga tko je zapravo bio odgovoran za požar jer mnogi vjeruju da je u sve bio umiješan i Gestapo i da su to nacisti smišljeno napravili kako bi optužili komuniste. Za njih je Reichstag predstavljao simbol parlamentarizma i demokracije odnosno mrske im Weimarske republike. I ta ideja je vjerojatno pala na pamet Hitlerovom ministru propagande Josephu Goebbelsu koji je najvjerojatnije osmislio i Kristalnu noć 1938. godine. Tada je uništeno i opljačkano najmanje 7 tisuća židovskih trgovina, oskrvnjena židovska groblja, spaljeno 177 sinagoga i ubijen 91 Židov.

Intelektualci napustili Njemačku

Nakon paleža Reichstaga i uvođena diktature Njemačku uskoro napuštaju svi vodeći i istaknuti intelektualci poput Alberta Einsteina, Bertola Brechta, Thomasa i Heinricha Manna, Erich Maria Remarka..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti