Obavijesti

News

Komentari 50

'Grad ima dobre programe za nasilne ljude, odite i vi na neki'

'Grad ima dobre programe za nasilne ljude, odite i vi na neki'
1

Gradonačelnik Zagreba upravlja ovim gradom točno onako kako je njemu ćeif, rekla je zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš. Raspravlja se o usklađivanju statuta bolnica

VIDEO

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj gradonačelnik Milan Bandić po hitnom postupku želi donijeti Statute sedam bolnica koje su u vlasništvu Grada, a koji su trebali biti izmijenjeni do srpnja ove godine, nastavljena je u ponedjeljak.

Naime, gradonačelnik je sjednicu sazvao za prošli tjedan i to nakon smjene ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak, Bore Nogala, za kojeg je njegov pomoćnik prof. dr. Davor Plavec ustvrdio da je nezakonita jer novi Statut bolnice nije donesen stoga postojeće Upravno vijeće zakonski nije ovlašteno za donošenje takvih odluka.

Pokretanje videa...

12:06

I predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a,  Anka Mrak-Taritaš, uoči sjednice je ustvrdila da je ravnatelj Nogalo smijenjen protuzakonito, a da se na današnjoj sjednici zagrebačke skupštine namjeravaju donijeti statuti bolnica da bi to bilo "formalno u skladu sa Zakonom".

- Ono što zapravo žalosti je da gradonačelnik Zagreba upravlja ovim gradom točno onako kako je njemu ćeif, da pritom apsolutno nema nikakav problem da ne poštuje zakon i da se radi mimo zakona. U Gradu Zagrebu postoji samo jedna stvar koja je važna, a to je da se poštuje volja gospodina gradonačelnika - poručila je Mrak-Taritaš.

Bandić o dočeku: 'Tradicija je da to bude na Jelačić squareu'
Bandić o dočeku: 'Tradicija je da to bude na Jelačić squareu'

Ove jeseni gradonačelnik Bandić, dodala je, zaključio je da Nogalo treba otići, pa je naredio svojim službama da to odrade.

- No pritom je zaboravio da postoje zakoni i procedure. Da postoji zakon koji je rekao da statuti moraju biti usklađeni s 1. srpnjem i onda mu je pred kraj godine netko rekao: "ali gradonačelniče, pa mi to nismo uskladili sa zakonima" - istaknula je naglasivši da gradonačelnik naređuje da se radi ono što je on smislio da se radi, a da su zakoni tu negdje usput.

- Ali to ne ide tako - kaže.

Bandić je prije sjednice poručio kako su Nogalo i ekipa smijenjeni jer su uhvaćeni s prstima u medu i da je on sam sebe smijenio. 

Htio odustati pa dobio 88.000 glasova: Postao zvijezda izbora
Htio odustati pa dobio 88.000 glasova: Postao zvijezda izbora

- Gospodin Nogalo, koji stalno jambra i traži od mene da se nađemo, a bio je kod mene, neću reći o čemu smo razgovarali, samo ću reći dvije rečenice - rekao mi je da predsjednika Tuđmana i mene jedino cijeni i drugo da ne zna ništa drugo raditi nego biti ravnatelji. I onda sam mu ja rekao da nemamo o čemu razgovarati. Razišli smo se i onda je ponovno tražio sastanak, mislim da je to deplasirano - istaknuo je.

Naglasio je da Statute donosi Skupština, a ne gradonačelnik.

- Kasnimo s tim, ali smo još uvijek prvi u Hrvatskoj. Vlada nije donijela odluku o svojim članovima Upravnih vijeća, sve je ok - istaknuo je.

Prije rasprave o donošenju Statuta sedam bolnica, ali i o organiziranju Adventa i korištenju javnih površina u vrijeme Adventa, što je u proceduru uputila oporba, gradonačelnik treba odgovarati na aktualnom satu na pitanja zastupnika. No, oporbeni zastupnici od početka sjednice u 11 sati zatražili su već tri stanke pa aktualac nikako da počne.

U 15.40 konačno je započeo akualni sat, a gradonačelnik Milan Bandić odlučio je na pitanja ne odgovarati. Svima redom je poručivao kako će odgovore dobiti pisanim putem. U raspravu je ušao s Radom Borić (Nova ljevica) koja ga je "oprala" zbog ponašanja prema ženama, posebno prema novinarkama. Pitanje mu nije postavila, ali mu je dala savjet.

- Neću vam reći gospodine zato što, nažalost, opetovano vrijeđate ne samo zastupnice i zastupnike nego i medije, posebice žene. Zabrinjava što opetavono napadate novinarke žene, a još ste se i samoproglasili psihologiom i znate što svatko od nas radi. 
Grad Zagreb ima jako dobre programe koji se bave nenasilnom komunikacijom za ljude koji se ponašaju nasilno, pa da možda na neki pođete i sami ako želite biti gospodin gradonačelnik - savjetovala mu je Borić.

Bandić joj je odgovorio u svojem stilu.

- Ja sam gospodin za gospodu, oni koji to nisu, nisam. Fućka mi se hoćete li me zvati gospodinom ili ne - poručio joj je. 

Borić se obrušila i na njegove suradnice koje podržavaju njegovo ponašanje. 

- To vaše ponašanje govori dovoljno o vama kao o muškarcu. Vaše kolegice se smijulje na uvrede drugim ženama i to ide njima na čast. I one doista nisu gospođe - zaključila je Borić.

I SDP-ova Vesna Nađ, kojoj je Bandić na prošloj sjednici poručio da se, ako joj se ne sviđa Advent može baciti u Savu, također je njegovo vrijeđanje i omalovažavanje novinarki ocijenila neprihvatljivim. A upitala ga je o mostovima u Gradu istaknuvši kako su u lošem stanju te čime garantira građanima Zagreba da će moći doći do bolnica, koje su sve preko mostova, u slučaju jačeg potresa. Odgovor na ponašanje prema novinarkama vrlo jednostavan - "to je moj stil".

- Vi svi kao da ste istog klišeja, iz istog kalupa napravljeni, svi imate istu retoriku. Sijete paniku. Što se tiče mog odnosa s novinarima, nemojte taj odnos podcjenjivati, mediji su mene stvorili, ja ne bih bio gradonačelnik da medija nema, ali ima nešto što je svetije od moje funkcije, a to je moje dostojanstvo i nikome neću dopustiti da ga narušava bez argumenata. I uvijek će biti taj odnos dvosmjerna ulica. To je moj stil, ja sam zato Milan Bandić, a nisam žmigavac, to je tako, sviđalo se to vama ili ne - rekao je Bandić.

Nađ mu je poručila kako je i on iz tog kalupa, ali se odmetnuo od njega aludirajući na to da je bio član SDP-a, na što joj je Bandić poručio kako ne može ona bez njega. 

- Vi ne možete nikako bez mene, vi ste zaljubljeni u mene. Ne vi nego generalno svi vi moji tići iz bivše stranke. Tata je tata, jednom tata uvijek tata - rekao joj je Bandić. 

SDP-ov zastupnik Matej Mišić upitao ga je o smjeni ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala. Podsjetio je da je većina u Saboru 31. listopada 2018. donijela Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem je jedna od odredbi, a koja je uzrok današnje sjednice, dodao je, da se Statuti bolnica moraju uskladiti u roku šest mjeseci. 

- Taj rok je istekao 1. srpnja. Zašto Statuti bolnica nisu usklađeni u vremenskom roku i jeste li sazivanjem ove sjednice priznali da je smjena Nogala bila nezakonita - upitao je. 

Renato Petek (Naprijed Hrvatska - Progresivni savez) demonstrirao je za govornicom kako doma odvaja otpad ustvrdivši kako Zagrepčani prilikom odvajanja dio plaćaju Petru Pripuzu, a dio Đuri Dečaku. Upitao je gradonačelnika što će se financirati iz fiksnog dijela te je li istina da će Čistoća zaposliti generala Vladu Šindlera na četiri sata. 

- Gradonačelnik ne zapošljava ljude, koliko ja znam - poručio je kratko te, kao i Mišiću, dodao da će i on dobiti pisani odgovor. 

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) spomenuo je preplaćene WC-e, klupe, ljuljačke po kvartovima...

- Zlatni WC 10.00 eura po metru kvadratnom, klupa drvena 20.000 kuna, ljuljačka 115.000 kuna... Sve što se plaća u kvartovima, ja bih to nazvao urbani namještaj, košta puno previše i negdje taj novac odlazi. Da li postoji veza između tog urbanog namještaja i navodno skupocjenog namještaja u vašem stanu na kojem ste navodno rezali etikete Fendija i slično prije nego ste uhićeni 2014. i to sve po nalozima drugog Milana Bandića - upitao je Tomašević.

- Na prvi dio ću odgovoriti pismeno, a na drugi ne mogu ni pisemeno ni usmeno - odgovorio je Bandić.

Zlatka Nikolića, zastupnika Radničke fronte, zanimala je veza između Bandića, njegove stranke i Grada s poduzetnicima Vjekoslavom Mrazom i Darkom Bolčevićem. 

- I jedna i druga tvrtka u javnoj nabavi dobivaju poslove sa Gradom Zagrebom, a onda izdašnim sredstvima financiraju vašu stranku - istaknuo je Nikolić, a Bandić ga je pitao je li svjestan što je izgovorio.

- Očito jeste, ali ste zločesti. Spomenuli ste dvoje ljudi koji će vas tužiti - poručio je. 

Svibor Jančić (Za Grad) podsjetio je na obećanja uspostave željezničke linije od Kvaternikova trga preko Kosnice do Zračne luke.

- Obećano je 2015. da će biti sagrađeno do 2019. godine. 2017. je istaknuto da je napravljen projekt od 100 milijuna eura, a ništa se nije dogodilo. Puno revnije ispunjavate obećanja koja dajete partnerima u onom drugom Domu, nego u ovome. Kako stoji taj projekt - upitao je gradonačelnika.

Odgovor nije dobio, kao niti Stanko Kordić (GLAS) kojeg je zanimalo kada će biti završeno Kino Europa.

Nakon ispitivanja gradonačelnika, zastupnici su raspravljali o Statutima sedam bolnica koji se moraju uskladiti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a koje je otvorilo pitanje zakonitosti smjene ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala. Statuti u vlasništvu Grada trebali su biti usklađeni do srpnja, ali to nije ni pola godine nakon roka učinjeno. Nakon smjene Nogala, gradonačelnik Bandić po hitnom postupku Statute sad usklađuje. Tomislav Tomašević ustvrdio je kako je ovo neviđena blamaža za Grad Zagreb te pobio sve argumente koje su iz Grada iznijeli o smjeni Nogala.

- Pola godine bolnice nemaju usklađene Statute, blamaža je kada zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičevič kaže da to nije znala i da je to saznala u prosincu. Kako je moguće da to ne zna? Neviđena blamaža je kada to Upravno vijeće nema predstavnika Ministarstva zdravstva i kada na osnovu gradskog kontrolnog ureda smjeni ravnatelja, a taj ured nema ovlasti stručnog nadzora. Blamaža je kada zamjenic gradonečelnika kaže da nije znala za nalaze HZZZO-a o navodnim nepravilnostima, a HZZO tvrdi da je uredno slao sve nalaze svim uredima. Gradska uprava je optužila bolnicu za nadrilječništvo, to je teška optužba, skandalozna. Ako se to pokaže točnim, onda cijelo Upravno vijeće treba snositi posljedice. Ali sve ih demantira, ovo je potpuni šlamperaj - istaknuo je Tomašević.

HNS -ov Tomislav Stojak također se pita što je Upravno vijeće, koje je postavio Grad Zagreb, radilo sedam godina ako je Nogalo, kako oni tvrde, nezakonito zapošljavao, proizvodio financijske gubitke za bolnicu i ako su se djelatnici bavili nadrilječništvom.

Vladimir Andrić (HSLS) istaknuo je kako se kao jedan od razloga smjene Nogala navodi milijun kuna duga te podsjetio na dug od 40 milijuna kuna u bolnici Sv. Duh zbog grešaka liječnika 2015. i 2016. godine nakon čega se ništa nije dogodilo. 

'Smjena Nogala je zakonski legitimna'

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako je smjena Bore Nogala zakonski legitimna te da će netko u Gradskom uredu za zdravlje, tko nije na vrijeme reagirao da Statute treba uskladiti, odgovarati. 

- Ovdje nije problem Srebrnjak nego Boro Nogalo, koji je sebe poistovijestio sa Srebrnjakom. Ako netko radi djelatosti koje nije ugovorio sa HZZ-om, a Grad izdvoji devet miijuna kuna, treba snositi konzekvence jer o tome nije informirano Upravno vijeće ni Grad. Pa nije to bolnica Milana Bandića nego javna ustanova, ravnatelji odlaze i dolaze, ali institucija treba funkcionirati. Ni suze ni cmoljenje dotičnog ravnatelja mi ništa ne znači, meni znači nalaz kontrolnog ureda koji je potvrdila i inspekcija Ministarstva zdravstva prije pet dana. Stvari su kristalno jasne, sve je zakonski legitimno, nepravilnosti su točne i netko treba snositi konzekvence. Ja vam prisežem ovdje da će netko unutar ureda za zdravlje, od pravnih službi, odgovarati. To je krimen pročelnika, ali i moj - poručio je naglasivši kako je nalaz HZZO-a dobio tek u prosincu iako Tomašević tvrdi da je HZZO svake godine slao nalaze. 

Bandić uporno tvrdi kako je i inspekcija Ministarstva zdravstva ustvrdila nepravilnosti u njegovu radu.

- Najteže je ovdje meni, kao najodgovornijem čovjeku ovog Grada. Imam strateških projekata,a moram se baviti ravnateljem koji je zlorabio svoj položaj i koji je 2018. platio prekršajnu kaznu od 28.000 kuna za činjenje nepodopština - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."