Obavijesti

News

Komentari 124

Bandić povukao amandmane pa na sjednicu došao tek oko 17h

Bandić povukao amandmane pa na sjednicu došao tek oko 17h
6

Bandić je tek kasno popodne došao na sjednicu, ali je uoči nje povukao sve amandmane. To je učinila i njegova stranka. Kasnije je HDZ povukao četiri amandmana. Bandićevci ih mole da povuku sve, ali neće to učiniti

VIDEO

Raspravom o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba i amandmanima podnesenima na Konačni prijedlog izmjena i dopuna tog plana nastavlja se 31. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je prekinuta u četvrtak. Uoči same sjednice, gradonačelnik Milan Bandić te njegov Klub povukli su sve amandmane koje su prošlog tjedna podnijeli na vlastiti GUP- njih ukupno 71. Nije ga bilo cijeli dan, ali malo poslije 17 sati Bandić je došao na sjednicu. Kako doznajemo, plan je danas završiti sa raspravom i glasanjem pa će sjednica trajati dokle god bude trebalo, bez prekidanja i nastavka neki drugi dan.

PRATITE SJEDNICU UŽIVO: 

- Nije dobro da se GUP pretvorio u sagu i sapunicu - rekla je uoči sjednice Anka Mrak Taritaš dodavši kako je gradonačelnik sve iznenadio kada je prošlog tjedna došao sa 70 amandmana.

- GUP ne vjeruje svojem gradonačelniku, a on ne vjeruje svojim službama - poručila je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Gradonačelnik Bandić i stranka povukli sve amandmane 

- Čak i da se povuku svi amandmani, ovo i dalje najgori prostorni plan Hrvatske koji je odbacila i struka i građani i vijeća gradskih četvrti. I dalje stoji tzv. "zagrebački Manhattan", tj. prenamjena najveće zelene površine u Zagrebu, i dalje stoje problematična prometna rješenja, posebice za Donji grad. Mi i dalje tražimo, tko god misli da je ovakav prostorni plan u interesu građana, da ga onda pošalje na referendum da građani sami o tome odluče - istaknuo je Tomislav Tomašević (Možemo).

Informaciju o povlačenju Bandićevih amandmana na početku sjednice potvrdio je i predsjednik Skupštine Drago Prgomet. 

Tomašević je uoči sjednice istaknuo i kako još čeka što će HDZ odlučiti o svojih 14 amandmana. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

'Gradonačelnik je uvijek spreman za dogovor' 

Zamjenica gradonačelnika, Olivera Majić, nije željela u stanci otkriti novinarima zašto su povukli sve amandmane. To će, dodala je, obrazložiti tijekom sjednice.

- Mi vjerujemo da ćemo danas donijeti ono što je najvažnije, a to je strateški dokument i da u ovoj igri dileme zajedništva konačno kažemo gdje se to nalazimo i da nemamo manipulaciju jer bi manipulatori mogli biti pobjednici u svojoj vlastitoj igri - rekla je. 

Sjednica Gradske skupštine - gradonačenik i njegova stranka povukli amandmane

Na pitanje jesu li se dogovorili sa svojim koalicijskim partnerom HDZ-om jer se čeka njihov potez hoće li povući svoje amandmane, Majić je istaknula kako su oni uvijek za dogovor. 

- Svi koji poznaju rad gradonačelnika znaju da je on sa koalicijskim partnerima uvijek spreman dogovoriti se. Koalicija znači dogovor. Vjerujemo u razum i da se treba donijeti dokument koji je u interesu svih građana Grada Zagreba. Razvoj Grada nema nitko pravo kočiti - istaknula je.

HDZ povukao četiri amandmana 

HDZ je tijekom sjednice ipak povukao svoja četiri sporna amandmana u kojem su u dva prenamjenama pogodovali obitelji svog člana Ante Sučića, a jednim su na mjestu javnog parka, htjeli nebodere.

Četvrti amandman nije sporan jer već izgrađeno područje iza Nacionalne i sveučilište knjižnice prenamjenjuje u stambenu namjenu. Ali taj prostor je već izgrađen godinama, pa je taj amandman povučen iz predostrožnosti.

Osim što smo jutros objavili da je HDZ-ov amandman omogućavao izgradnju u Gornjem Stenjevcu u vlasništvu tvrtke njihova člana, sada se vidi da su još jedan amandman prilagodili njemu. Ako prođe, prođe.

Radi se o tvrtki Sanac u u kojoj je direktor Ante Sučić, HDZ-ovac, član Nadzornog odbora Hrvatske pošte I člana HDZ-ova stručnog povjerenstva za gospodarstvo u Zagrebu. Osim parcele od 5000 četvornih metara, tvrtka Sanac ima I parcelu u Novom Zagrebu, nedaleko od stadiona Hrvatskog dragovoljca. Velika je oko 11.000 četvornih metara. HDZ je predložio da se šire područje pretvori u stambeno poslovnu namjenu umjesto da se čuva za park. Time bi I vrijednost zemljišta porasla.

Također, HDZ je prije povlačenja želio “pomoći” i da Abdulmounem Haoui, kontroverzni Sirijac koji je donirao Milana Bandića, može graditi neboder. Njegove tvrtke su vlasnice čestica u Novom Zagrebu, uz Islandsku ulicu I Aveniju Većeslava Holjevca. Izgradio je na njima nelegalno autopraonicu, a izgleda da ju je kasnije legalizirao I proširio.

Nakon što su ti pokušaji pogodovanja procurili u javnost, HDZ-ovci su povukli amandmane. Novinari su upitali HDZ-ovca Kazimira Ilijaša zašto su podnijeli pa ipak povukli četiri amandmana. 

- To je stvar principijelnosti i toga da smo saslušali naše stručne odbore. Ako smo inzistirali da amandmane od gradonačelnika i njegovog Kluba, gdje ide prenamjena iz zelene površine u nešto drugo, nećemo prihvatiti, onda isto tako smatramo da možemo biti principijelni i da naš bilo koji amandman koji ide iz prenamjene zelene površine u nešto drugo, ne možemo staviti u proceduru - rekao je dodavši kako nemaju dogovor s Bandićevim klubom hoće li ostale HDZ-ove amandmane prihvatiti. 

Na pitanje hoće li biti protiv GUP-a ukoliko se ne prihvate svi njihovi amandmani, kako su tvrdili prošli tjedan, Ilijaš je rekao da su oni odgovorni i uvijek drže do svoje riječi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Bilo bi mi drago pozdraviti gradonačelnika, koji predlaže ovaj dokument, ali nema tri čiste doći ovdje i saslušati što zastupnici imaju reći o tome - istaknuo je SDP-ov Zvane Brumnić poručivši da ovaj dokument ne odgovara ciljevima ni vremenu u kojem živimo.

Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević odgovorila mu je da je gradonačelnik, kao predlagatelj, bio cijelo vrijeme u četvrtak na sjednici, ali su sjednicu zbog stanki prekinuli. 

- Nije mi jasno zašto tada nije počela rasprava o GUP-u - istaknula je. 

Brumnić je poručio kako je HDZ-u i Bandiću odgovaralo da u četvrtak nije počela rasprava o GUP-u. 

Sjednica Gradske skupštine - gradonačenik i njegova stranka povukli amandmane

- Znali ste da ono što ste predložili amandmanima nije u skladu sa zakonom i nije odgovralo vama ni HDZ-u da se počne rasprava o amandamina koji nisu zakoniti tako da ih stignete povući. Ovaj cirkus očito ima šire značenje - rekao je. 

Oporba je isticala kako Bandić ni njegova stranka nije obrazložila zašto je uopće amandmane podnijela pa ih nakon para dana povukla. 

- Ne raditi ništa je nekad bolje nego ovo kako vi radite. Nepoštivanje procedure vidimo zadnjih godinu dana u Skupštini. Danas građani Zagreba vide na koji način funkcionira izrada GUP-a i ova Skupština - rekao je Vladimir Andrić (HSLS).

- Ovo je tetatar apsurda, istaknuo je SDP-ov Rajko Ostojić.

- Donosite amandmane pa ih povlačite. Pa dajte se, ljudi Božji, skockajte - rekao je.

Bandićevci su pozvali HDZ da i oni povuku sve svoje amandmane. Pavičić Vukičević prošla je kronologiju kako se GUP donosio i obrazložila zašto su Bandić i njegova stranka podnijela pa zatim povukla sve amandmane na svoj prijedlog izmjena GUP-a. To je bila samo reakcija, naglasila je, na postupak HDZ-a, koji je prvo podnio 15 amandmana, a za koje su saznali iz medija.

'GUP je inat između HDZ-a i Bandića' 

- 2016. smo se pojavili sa izmjenom GUP-a, 2017. i 2019. proveli smo javnu raspravu o prijedlogu GUP-a. Nakon toga imamo dvije situacije u srpnju i prosincu 2019., a u međuvremenu je GUP dobio suglasnost Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša. Naša je namjera bila, i zato je gradonačelnik  na konferenciji 5. veljače uoči sjednice Skupštine, vrlo jasno rekao da treba zatvoriti ovaj proces izmjena GUP-a i potom na sve primjedbe pokrenuti novi postupak nove izmjene GUP-a. Upravo te srijede gradonačelnik nije imao namjeru uložiti niti jedan amandaman, no naši koalicijski partneri su odlučili krenuti jednim drugim putem, nažalost. Iz medija smo saznali da podnose 15 amandmana, a mi jako dobro znamo kakva je procedura. Ako se podnose amandmani, GUP opet mora ići na suglasnost u oba ministarstva, gradonačelnik je bio protiv toga jer ti amandami nisu prošli javnu raspravu. No, to je bila njegova reakcija na potez HDZ-a - poručila je zamjenica gradonačelnika dodavši kako su nakon toga uslijedili napadi na gradonačelnika, same izrađivače GUP-a i zaposlenike Gradske uprave i zato su odlučili amandmane povući. 

Sjednica Gradske skupštine - gradonačenik i njegova stranka povukli amandmane

SDP-ov Matej Mišić poručio je kako se GUP sveo na inat između HDZ-a i Bandića

- Poslušajte struku i povucite kompletan GUP - rekao je.

Tomislav Tomašević (Možemo) iznenađen je ovakvim iskrenim priznanjem zamjenice gradonačelnice. 

- Ona kaže da ih je HDZ ucijenio pa su oni ucijenili njih. Amandmane ste povukli jer ste shvatili da će se njima okoristiti neki bivši HDZ-ovci. Najbitnije je pitanje što će sada biti ako HDZ ne povuče svojih ostalih 11 amandmana - rekao je. 

Ovaj dokument, istaknuo je David Bilić iz Radničke fronte, ne možemo nazivati GUP-om nego brukom. 

SDP-ova Vesna Nađ istaknula je kako gradonačelnik 5. veljače nije imao namjeru podnijeti amandmane, ali već drugi dan ih je podnio.

- Što je gradonačelnik imao spremne amandmane ispod kreveta jer ne vjeruje HDZ-u? Ovo je igra prijestolja. Povucite ovaj prijedlog i idemo na novim GUP-om, dosta je ove farse - poručila je.

Nezavisni Marko Torjanac istaknuo je kako ovo nisu ni farsa, teatar apsurda ni cirkus.

- Jer sve te kategorije imaju neku svrhu i spoznaju, a ovdje svrhe nema. Ovo je bahata obična trgovina koja je postala javna. Ovo je toliko užasno - rekao je. 

SDP-ov Mišić zatražio je stanku da se HDZ i stranka Milana Bandića dogovore. 

- Zamjenice gradonačelnika prozivaju svoje koalicijske partnere i pozivaju ih da povuku svoje amandane. A HDZ šuti. Ovo smo pretvorili zaista u cirkus, gdje se prepucavaju koalicijski partneri. Pa povucite GUP ako se ne možete dogovoriti. Držite nas i javnost u neizvjesnosti od srpnja. Svi su vas pozvali da povučete GUP, a vi se i dalje prepucavate - rekao je. 

I ostali su ih pozvali da prekinu ovu farsu. 

- Curice i dečki, dogovorite se - poručila je Anka Mrak-Taritaš (Glas).

HDZ-ov predsjedniik Skupštine, Drago Prgomet, našalio se kako je zadivljen Mišićevom brigom za HDZ. 

HDZ neće povući ostale amandmane

Nakon apela zamjenice gradonačelnika Badnića da povuku sve svoje amandmane, HDZ-ov Kazimir Ilijaš potvrdio je novinarima da to neće učiniti. 

Nakon tri sata konačno je počela rasprava o GUP-u po Klubovima zastupnika.

SDP-ov Brumnić slikovito je opisao kako je Bandić ulovio HDZ u klopku.

- Ulovio ih je u klopku koju koriste lovci na majmune. To ide tako da iskopate rupu, ubacite rižu i nešto što taj majmun mora uhvatiti. I onda više majmun ne želi pružiti ruku van jer više ne želi pustiti ono što je uhvatio. Tako i gradonačelnik da ulovi svoje partnere da budu dobri - rekao je. 

Što se tiče izmjena GUP-a, nije imao dovoljno vremena obrazložiti sve što ne valja i čime se SDP ne slaže.

- Interes građana kroz sanaciju bespravne gradnje nije ostvaren, kao niti kroz zaštitu zelenih površina. Plan Prečko istok bio je dva puta na vijeću gradske četvrti, pa se investitoru nije svidjelo, pa se radi da investitor dobije ono što želi.  Zatim gradnja garaža u centru grada - usvojili smo nekoliko strategija ovdje u Skupštini, od one energetske o kojem u ovo GUP-u nema niti slova, dozvoljavamo veći koeficijent iskoristivosti, uvodimo izgradnju javnih garaža u centru grada i želimo navući još veći promet u centar - rekao je. 

HDZ-ovci su se pobunili zbog toga što ih je Brumnić nazvao majmunima. 

- Mi nikad nismo nazvali druge zastupnike takvim imenima. Ovo je stvar nepristojnosti, nekulture i izostanka kućnog odgoja - rekao je predsjednik Skupštine Prgomet.

Anka Mrak-Taritaš u ime GLAS-a i HSU-a istaknula je kako njihov Klub neće podržati GUP jer u njemu nisu uvaženi interesi građana Zagreba. Osvrnula se i na Bandićev posjet Dubaiju. Tada su, kaže, počeli problemi. 

- Osnovni prostorni plan donesen je 2007. godine, mijenjan je nekoliko puta. Da se nije išlo u Dubai, sigurna sam da bi se prošlo ljeto raspravljalo o GUP-u i bio bi doveden kraju. Taj nesretni Dubai je poremetio sve. Budete tamo opčinjeni onim visokim zgradama, fontama pa napravite nered - rekla je. 

Što se tiče izmjena GUP-a, naglasila je kako je najveći problem što je ukinuta obveza izrade urbanističkih planova uređenja.

Renato Petek u ime Kluba nezavisnih zastupnika istaknuo je kako je ovo test za sve zastupnike.

- Naš Kulb se zalaže da se ovakav dokument odbaci i da se krene u izradu novog sa stručnim podlogama. Ovaj dokument će negativno utjecati na Zagreb, to će biti nepovratno uništavanje jednog dijela grada i bespovratno se više neće moći ispraviti nepravda. Svatko tko digne ruku za ovakav prijedlog bit će zapamćen da je direktno bacio rukavicu struci, negativno utjecao na urbanizam Grada Zgareba i potrebe građana - rekao je.

Istaknuo je kako GUP donosi gradnju benzinskih postaja u vodozaštitnom području, stadiona bez natječaja, podzemnih garaža...

- Gradonačelnik treba biti čuvar javnog interesa, no u ovom dokumentu to ne možemo vidjeti. Sve suprotno se dešava i na kraju vidimo situaciju gdje je pogoljen način vladanja - rekao je.

Vladimir Feredelji naglasio je kako nema nijedne stručne udruge, od fakulteta do društva arhitekta, koje nisu uputile pimjedbe na ovaj prijedlog GUP-a.

- U dvije javne rasprave građani su stavili oko 50.000 primjedbi, nijedan nije usvojen. Nije poboljšan ovaj prijedlog. Sam predlagač stavio je 71 primjedbu, što jasno govori što o njemu misli. Dakle, nema nikog tko nije svojim činom i raspravom utvrdio da ovaj prijedog ne valja, a mi i dlaje glasamo o njemu. Naš Klub će staviti prijedlog u plavu kantu pa da barem recikliramo - rekao je.

Tomašević je naglasio kako se ovo više ne može zvati Generalnim urbanističkim planom jer je toliko izmjena u njemu. 

HNS-ov Tomislav Stojak također poručuje da je GUP loš i da ga se ne smije usvojiti. 

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ivica Rovis, istaknuo je kako nijedan zastupnik na izmjene GUP-a nije predao nijednu primjedbu, na što su oporbeni zastupnici poručili kako je to laž.

- Nije dobro mijenjati plan amandmanima, razmislite o tome - poručio je Rovis.

Upitao je zastupnike zašto ne vjeruju stručnim izvođačima GUP-a nego ga amandima žele mijenjati, na što mu je Mrak-Taritaš poručila da oporba nije ni podnijela amandmane. 

- To ste trebali riješiti u kući - rekla je. 

Tomašević je poručio kako je najveći amandman bio nakon posjeta Dubaiju, nakon čega su promijenili namjenu hipodroma. 

- Vi ste uveli tu praksu. A kad već pitate zašto ne vjerujemo stručnim izrađivačima, pa ja ne znam kako da vam vjerujem kada ste vi spremni promijeniti stav kako vjetar puše. Doslovce su vam srednji prst pokazali Bandićevci i HDZ-ovci. Cijeloj struci srednji prst, a vi šutite, manji od makova zrna - rekao je.

- Da meni moj šef podnese toliko amandmana, ja bih se pokrila po ušima i donijela ostavku - dodala je Mrak-Taritaš.

Predsjednica Bandićeva kluba, Ana Stavljenić-Rukavina, također je pozvala HDZ-ovce da povuku svoje amandmane. 

- Mi želimo pružiti priliku da imamo i investitore i razvoj grada kako to omogućava ovaj dokument. Grad Zagreb želi donijeti novi GUP, koji će se temeljiti na zakonskim načelima, na znanstvenim činjenicama. A da bi mogli donijeti takav dokument, moramo svi skupa, posebno stručna javnost, iskoristiti utjecaj na donošenje propisa. Znamo da je Zakon o prostornom uređenju iz 2014. propisao rok, koji je trebala provesti tadašnja ministrica, da se donese Pravilnik o prostornom uređenju u roku 90 dana. Prošlo je šest godina, a mi nemamo taj dokument, taj novi pravilnik koji bi omogućio da prostorni plan bude jedan novi iskorak u prostornom planiranju - istaknula je dodavši kako bi bilo dobro da se usvoji ovaj prijedlog GUP-a.

Naglasila je kako amandmani koje su podnijeli pa povukli, nisu amandmani Kluba nego građana koje su podnijeli u javnoj raspravi.

- Sada su povučeni, ali će se imati na umu kada će se napraviti novi Pravilnik i novi GUP temeljen na tom novom pravilniku - rekla je.

Tomašević je kronološki prošao kroz donošenje GUP-a i njegove izmjene. 

- Procedura izmjene GUP-a počela je prije četiri i pol godine. U rujnu 2017. imali smo javnu raspravu, a 12.veljače 2019. sve se mijenja kada gradonačelnik raspisuje poziv za projekt "Grad u gradu" s rokom da se investitori jave u samo 15 dana. Na zadnji dan tog roka, 1. ožujka, donosi zaključak o osnivanju Povjerenstva, kojeg čine svi zaposlenici Gradske uprave, pročelnici, savjetnici, ljudi iz kruga njegova povjerenja. Već 5. ožujka se Povjerenstvo sastaje da razmotri pisma namjere i predlaže gradonačelniku da prihvati pismo namjere tvrtke Eagle Hills. I već dan nakon toga gradonačelnik prihvaća tu odluku o sklapanju Memorandum o sporazumijevanju s Eagle Hills. Ali ništa to nije dogovoreno unaprijed - cinično je istaknuo Tomašević dodavši kako već gradonačelnik 11. ožujka ide u Dubai.  

- 12. ožujka se potpisuje Memorandum i mijenja se namjena zemljišta za hipodrom i Velesajam - rekao je naglasivši kako su apsolutno svi rekli da je ovaj GUP katastrofa. 

- Nikada sve strukovne udruge nisu bile ovako ujedinjene oko jednog prostornog plana kao oko ovog. I onda šećer na kraju ova farsa s amandmanima. Da i HDZ povuče svoje, i dalje je ovo najgori i najštetniji prostorni plan za građane. Ako ne vjerujte, pošaljite ga na referendum - poručio je. 

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Jerković, naglasila je kako je uistinu potrebno, što se tiče područja hipodroma i Velesajma, promišljati transformaciju na bolje. Istaknula je kako propisano u planu, ne mora samim time biti i izvršeno. 

- Stoga dopustite da ovom izmjenom pripremimo Grad Zagreb za bolju budućnost - rekla je. 

SDP-ov Rajko Ostojić pozvao je vladajuće da razmišljaju svojom glavom i barem jednom poslušaju glas struke. 

- Kolegice i kolege, nemojte uništiti ovaj prelijep grad - apelirao je. 

Miodrag Demo iz Bandićeve stranke poručio mu je kako imaju oni svoj stav te da im ne treba on govoriti kako da razmišljaju.

- Da vi imate stav, ne vi osobno, nego Klub, onda bi danas imali amandmane, a ne ih povlačili. Vratite ih nazad, branite ih, tucite se za njih. Kako je rekla predsjednica vašeg Kluba, to su amandmani građana, pa hajde borite se onda za njih - rekao mu je Ostojić. 

Rovis je poručio kako je, što se struke tiče, Zavod za prostorno uređenje, na čijem je čelu, isključivo kompetentan govoriti i donositi ovaj plan.

- Molim vas da cijenite instituciju koja je osnovana kroz zakon - rekao je.

HNS-ov Stojak poručio mu je kako nije problem u Zavodu, nego u onome tko je iznad njih, donosi odluke i potpisuje ih.

Zamjenica gradonačelnik Pavičić Vukičević fascinirana je, kako je rekla, nadljudskim karakteristikama koje se pridaju gradonačelniku.

- Ispada da gradonačelnik cijele noći nešto piše pa onda prisiljava djelatnike da to provode. Ovi amandmani su došli od strane građana i mi smo ih oblikovali u amandmane. Pa zar doista mislite da smo ja, kolegica Majić ili gradonačelnik kvalificirani i da bi mi znali napisati te amandmane?  Napisala ih je struka - poručila je naglasivši kako još uvijek čekaju nešto za što nije znala kako se zove. 

- Od 2014. do 2019. čekali smo državni prostorni plan, ne znam točno kako se zove, koji bi trebao dati smjerice da sve regionalne i lokalne samouprave donose novi GUP, ali to se nije dogodilo i zato mi danas pričamo o izmjenama i dopunama GUP-a - istaknula je.

Bandić stigao na sjednicu

Malo poslije 17 sati, Bandić je ipak došao na sjednicu Skupštine. A kako doznajemo, plan je danas završiti s raspravom i glasanjem pa će sjednica trajati dokle god bude potrebno, bez prekidanja i nastavka neki drugi dan.
 

Nakon što je oporba zatražila stanku do 18.30 sati, Bandić je izašao iz vijećnice, ali novinarima u hodniku nije želio otkriti hoće li prihvatiti HDZ-ove amandmane. Samo je kratko u hodu poručio da je sve rekao popodne na Cmroku te da sada ide u Katedralu na misu za blaženog Alojza Stepinca.

 - Mislim da sam bio dovoljno jasan. Idem se pomoliti Bogu, a pomolit ću se i za zdravlje, moje i vaše - rekao je. 

Na pitanje kako će riješiti ovu situaciju s GUP-om i amandmanima, poručio je kako "će se riješiti, sve se riješi".

Naime, ukoliko HDZ-ovi amandmani na današnjoj sjednici ne prođu, ako ih većina ne prihvati, onda će se odmah večeras glasati o cijelom GUP-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu