Obavijesti

News

Komentari 14

Opet cirkus na Antikorupcijskom vijeću, Zekanović: 'Nesposoban si", Grmoja: 'Hajde zovi HDZ'

Opet cirkus na Antikorupcijskom vijeću, Zekanović: 'Nesposoban si", Grmoja: 'Hajde zovi HDZ'
4

Predsjednik Vijeća, Mostov Nikola Grmoja, na novo saslušanje oko INA-e pozvao je na zahtjev zastupnika Hrvoja Zekanovića svog šefa Božu Petrova te dva bivša mostova ministra

VIDEO

Na novo saslušanje pred saborsko Antikorupcijsko vijeće, koje se mjesecima bavi poslovanjem INA-e i korupcijskom aferom teškom milijardu kuna, a sazvano danas za 11 sati došli su šef Mosta Božo Petrov te bivši Mostov ministar Slaven Dobrović, dok je Tomislav Panenić najavio da će kasniti. Zahtjev da se Petrova i dva bivša Mostova ministra pozove bio je zastupnika Hrvoja Zekanovića kako bi se raščistila njihova uloga, posebno Petrova, oko ulaska Hrvatske u arbitražu, ali i oko zatvaranja sisačke rafinerije.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja ponovno je zvao i sadašnjeg te bivše premijere Andreja Plenkovića, Jadranku Kosor i Zorana Milanovića, no oni se ni ovog puta nisu odazvali. Plenković je više puta naglasio da mu ne pada napamet, a Milanović se, kazao je Grmoja, ispričao poručivši da zbog obaveza i institucije koju mora čuvati neće doći.

Cirkus je, po običaju, krenuo odmah na početku sjednice. Naime, Zekanović je stigao na sjednicu i s njim bi Vijeće imalo kvorum, no kad je shvatio da ako on izađe kvoruma nema, uzeo je mobitel kako bi nekoga nazvao i krenuo van zbog čega je došlo do burne svađe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Na Antikorupcijskom vijeću Petrovića optužili da je MOL-ov čovjek: 'To više govori o vama'
Na Antikorupcijskom vijeću Petrovića optužili da je MOL-ov čovjek: 'To više govori o vama'

- Vaše namjere su jasne, opstruirati sjednicu, a naše da sve raščisti, hajde zovite u Klub HDZ-a da vam daju instrukcije - poručio mu je Grmoja dodavši kako će se čekati Daliju Orešković za kvorum ukoliko Zekanović ode. 

- Ma ti ćeš raščistiti, ti si mutež. Navečer klanjanje, ujutro laž - uzvratio je Zekanović, koji je izašao namjerno kako ne bi držao kvorum poručivši još Grmoji da je nesposoban. Orešković je ubrzo stigla pa je sjednica nastavljena. A onda se i Zekanović vratio.

Zagreb: Jos jedna sjednica Antikorupcijskog vijeca o slucaju INA

- Kosor je bila voljna doći, ali ima zdravstvenih problema pa se nadam da će sudjelovati na nekoj idućoj sjednici - poručio je Grmoja kad je sjednica konačno krenula. 

Petrov je poručio kako je njegova uloga kao tadašnjeg potpredsjednika Vlade bila štiti nacionalne interese i INA-e.

- A ne nečije osobne, pogotovo ne interese neke druge države. Bivši član Uprave INA-e je pred Antikorupcijskim vijećem jasno rekao da su sve Vlade, uključujući i ovu na čelu s Andrejom Plenkovićem, davale punu potporu ovom arbitražnom postupku te da ni ova Vlada nije prekinula taj proces - istaknuo je naglasivši kako je rezultat arbitraže da Hrvatska mora MOL-u platiti tek dva posto od onog što su zapravo oni tražili. 

Vanđelić na Antikorupcijskom vijeću: 'Ne vjerujem da je uopće postojala ponuda za otkup Ine'
Vanđelić na Antikorupcijskom vijeću: 'Ne vjerujem da je uopće postojala ponuda za otkup Ine'

- MOL je dobio samo dva posto troškova od onoga što su tražili od RH, to se presudilo arbitražom, sada vidimo tko je zastupao prekid arbitraže, to su pokojni Jozo Petrović, bivši udbaš, Tomislav Karamarko, čija je supruga imala poslove s Petrovićem, i Hrvoje Zekanović. Možda Zekanović i ostali smatraju da Ivo Sanader nije napravio koruptivno i kazneno djelo i da smo trebali pristati na nagodbu, čime bismo oslobodili Sanadera, Zsolta Hernadija i platili skuplje tu nagodbu nego arbitražu - kazao je dodavši kako Zekanović podržava Vladu koja je potpuno podržavala arbitražni postupak i koja pozitivnom za Hrvatsku doživljava tu presudu. 

- Ova Vlada, koju podržavate, zatvorila je sisačku rafineriju glede ulaska u Schengen i OECD - poručio je Zekanoviću, koji mu je odgovorio da demagoški uvjerava javnost da je dobro što je RH izgubila dvije milijarde kuna. 

- Oteli ste dvije milijarde kuna iz džepova građana i kumovali zatvaranju rafinerije u Sisku. Ja sam pričao i danas s Karamarkom koji mi kaže da nije bilo riječi o raskidu, on je govorio da Mađari povuku svoju, a Hrvatska svoju arbitražu, da se sporazumno povuku, vi ste vili na tom sastanku u Vladi i to je jedina istina. A sad obmanjujete i kažete da smo super prošli u arbitraži. Meni govorite da sam mađaron, a vi ste rusofil. Pitanje je tko vas je tada savjetovao i koliko smo te savjetnike platili, jeste li razgovarali s Panenićem i Dobrovićem o zatvaranju sisačke rafinerije - pitao je Petrova, a on mu ponovio kako i ova Vlada koju Zekanović podržava ovu presudu smatra pozitivnom.

- S nagodbom koju vi zastupate i Sanader i Hernadi bi bili, ne samo oslobođeni, nego bi im se nadoknadila i šteta - naglasio je Petrov dodavši kako bi volio da i ostali štite interese kao što ih štiti on.

- Dok smo mi bili u Vladi, Vlada nije zatvorila rafineriju, nije bilo govora nikada o tome. To se dogodilo u Vladi koju vi podržavate - kazao je. 

Sve je to laž, uzvratio je Zekanović. 

Vanđelić: 'Oko Siska je došao dopis iz Vlade', Vidović Krišto: 'Znali ste da se time čine šteta'
Vanđelić: 'Oko Siska je došao dopis iz Vlade',  Vidović Krišto: 'Znali ste da se time čine šteta'

- Vi ste odgovorni za dvije milijarde kuna - rekao je. 

Orešković je poručila kako je upitno je li arbitražna izgubljena, kako Zekanović poručuje, ili smo njome dobro prošli.

- Predsjednik Vrhovnog suda naglasio je kako postoji i pravni temelj da taj iznos Hrvatska nije dužna platiti. Plenković je nakon toga rekao da će o tome zatražiti dodatna mišljenja, još ne znamo ništa o tome, tako da, gospodine Zekanoviću, nemojte trčati pred rudo - podsjetila je.

'Nismo ni pomislili te 2016. da će se dogoditi predsjednik Vlade koji će dati zeleno svjetlo za gašenje rafinerije'

Sandra Benčić, predsjednica Zeleno-lijevog kluba, istaknula je kako je suprotno Zakonu o trgovačkim društvima to što MOL ima prevagu u upravljaju INA-om te je pitala zašto se nije pred domaćim sudovima pokrenulo pitanje usklađenosti toga sa Zakonom, umjesto pokretanja arbitraže.

- I drugo, u zadnjim danima Vlade Tima Oreškovića, Panenić je s njim potpisao koncesijske ugovore za eksploataciju ugljikovodika na četiri ili više polja koje su potpisane dio s INA-om, manji dio, a tri s kanadskom tvrtkom, na 25 godina. Tada se već znalo da MOL ima namjeru gašenja rafinerije Sisak, što dovodi da se nafta neće prerađivati u Hrvatskoj - poručila je, a Petrov istaknuo kako se znalo da je MOL imao namjeru ugasiti rafineriju podsjetivši na svjedočenje bivšeg člana Uprave INA-e Davora Mayera kako su 2014. to spriječili.

Pet sati antikorupcijskog vijeća: Skoro izbila tuča. Mayer: Ćorić je rekao da ne radimo probleme
Pet sati antikorupcijskog vijeća: Skoro izbila tuča. Mayer: Ćorić je rekao da ne radimo probleme

- Kako mislite da mi 2016. možemo pomisliti da će se dogoditi predsjednik Vlade koji će dati zeleno svjetlo za gašenje rafinerije? Nije mi bilo ni u malom mozgu da će doći predsjednik Vlade koji će memorandumom ugasiti rafineriju. Što se tiče arbitraže, nismo mi arbitražu pokrenuli, MOL je inzistirao, mi smo oni koji su sudjelovali jer ju je MOL pokrenuo. U tom trenutku se vodio postupak protiv Sanadera, 10-ak godina je trebalo da se presudi da je primio mito - rekao je. 

Benčić je naglasila kako usklađenost sa Zakonom nema veze s vođenjem postupka protiv Sanadera te da se to moglo pred domaćim sudovima pokrenuti.

- Mene zanima jeste li vi s Plenkovićem, prije formiranja Vlade, kao uvjet stavili da nema gašenje rafinerije - upitala, a Grmoja podsjetio na izjave Plenkovića koji je tvrdio da će se nastaviti s arbitražom i da neće gasiti rafineriju.

'Manipulacija je da smo mi najavili gašenje rafinerije'

Dobrović, koji je bio ministar u Oreškovićevoj, ali i na početku Plenkovićeve Vlade, istaknuo je kako su bile tri velike teme na stolu.

- Bili smo dosta aktivni oko INA-e,. Prva tema bila je funkcioniranje INA-e, koje uključuje rafinerijske biznise, druga je bila arbitraža i treća savjet za pregovore s MOL-om oko otkupa dionica. Manipulacija je da smo mi najavili gašenje rafinerije Sisak. Moja izjava tada uzeta u hodu, na koju se sada stalno pozivate, je interpretirana na krivi način. Dakle, bilo je govora o višegodišnjem procesu koji ide u smjeru dekarbonizacije, što ne znači automatski zatvaranje rafinerije, o čemu smo mi raspravljali i pripremali, bila je na stolu biorafinerija, razmatrali smo to. A kamo bi išla ta nafta - MOL je testirao da navikne javnost i radnike da će oni pomalo transportirati sirovu naftu željeznicom u Rijeku, bilo je puno elemenata koji su bili razmatrani oko poslovanja INA-e - poručio je. 

Zekanović je naglasio kako postoje više snimljenih izjava u kojima je najavljivao gašenje rafinerije.

- Karamarko govori i o tužbama zbog izjava da je on dogovarao s Mađarima. Recite s kim je to razgovarao - poručio je, a odgovorio mu je Grmoja. 

- Poručite Karamarku - bivši udbaš, njegov glavni konzultant Petrović, koji je mađarski igrač, a s čijom tvrtkom je poslovala njegova supruga, taj je zagovarao sve to i on to dobro zna - rekao je.

Dobrović je naglasio kako gašenje rafinerije dok je Most bio u Vladi nije nikad bilo na stolu niti se to razmatralo.

SDP-ova Mirela Ahmetović upitala ga je oko otkupa dionica INA-e od MOL-a, što je premijer najavio na badnjak 2016. Temeljem čega je to najavljena, pitala je. 

Ovo je 5 važnih poruka Davora Mayera o Ini i MOL-u. Teško da će ih itko u Vladi poslušati...
Ovo je 5 važnih poruka Davora Mayera o Ini i MOL-u. Teško da će ih itko u Vladi poslušati...

- To je bilo razmatrano u kontekstu pravorijeka arbitraže koju smo izgubili, to je bio povod. Mi smo iskreno smatrali da je to možda jedan jezičac da se krene u konačno rješavanje problema INA-e, tad se govorilo o mogućnosti kupnje, to je imalo smisla i mi smo to podržali. U mom ministarstvu se postupalo vrlo aktivno po tome, u prvih nekoliko mjeseci 2017. je to imalo svoju dinamiku, kasnije mi više nismo bili u Vladi, o tome se prestalo govoriti. Ali tad nismo imali predumišljaj zamutiti vodu. Što je bilo u drugim glavama, to morate njih pitati - kazao je Dobrović, a Ahmetović konstatirala kako se dokazuje da je Plenković to "ispalio" tada bez ikakve osnove.

Panenić je istaknuo kako su njega i Vladu dočekale dvije arbitraže koje su već bile pokrenute. 

- U tom trenutku pojavljuju se tri snažna interesa - mađarski, s kojima se tek na kraju mandatu uspostavio kontakt oko budućnosti INA-e jer nisu iskazivali interes za to, osobe koje sam detektirao da mogu biti od pomoći su članovi Uprave Mayer i Krešić, imali smo i studije naftnog stručnjaka za potrebe hrvatske strane i imali smo premijera koji je imao jasan stav oko toga, s kojim smo imali usklađeni stav - rekao je dodavši kako mu se ni Darko Horvat ni Karamarko nikada nisu javili oko pitanje energetike.

- Horvat se najednom javio da trebao poništiti arbitražu i opozvati Upravu, no nikada nije bilo argumentirano zašto. Nema logike. Nalazim se tada s odvjetničkim timom da vidimo u kojoj smo fazi, stanje je takvo da se procjenjuje šteta od odštetnog zahtjeva između 10-20 milijardi kuna, a sad vidimo da je ovo što su dobili značajno ispod bilo čega što su oni tražili - kazao je dodavši kako je Orban bio ključan u donošenju Strategije MOL-a, koja je bila loša po INA-u.

- Izrazita želja MOL-a je bilo gašenje rafinerije Siska i uvjetovali su da neće ići u modernizaciju Rijeke bez gašenja Siska. Transport nafte nikad nije bio raspravljen na razini Uprave, odobren je od mađarske strane - poručio je.

Zekanović je pitao s kim je razgovarao o arbitraži, je li s Petrovom, a Panenić rekao da s njim nije nego s premijerom i pravnim savjetnicima te Lukom Mišetićem.

- Božo se samo cereka, posljedice valjda od Ivermektina - rekao je Zekanović Petrovu pa na spomen Luke Mišetića istaknuo kako mu je to bilo dovoljno za čuti i otišao.

Mostov Zvonimir Troskot upitao je jesu li ikada razgovarali s tadašnjim glavnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom vezano za prijave koje podigla HANFA protiv INA-e.

- Ja nisam razgovarao niti je prihvatljivo da se tako razgovara - rekao je Panenić dodavši kako je angažirao četiri odvjetnice koje su tražile dokumentaciju u Ministrastvu, a koje je trebalo u određenim sporovima dostavljati na zahtjev.

- Otkrili smo da nije bilo izvornih dokumenta i sporazuma koji su bili potpisivani nego kopije - rekao je. 

Na kraju je Grmoja poručio kako će na novu sjednicu pozvati zviždače iz INA-e, ali i kako kreću u prikupljanje potpisa da se u Sabor pozove glavnu državnu odvjetnicu zbog afere "AP."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina