News

Komentari 246

Nova varijanta koronavirusa stigla u Europu: Slučaj u Belgiji

Nova varijanta koronavirusa stigla u Europu: Slučaj u Belgiji

Prema prvim informacijama osoba je u Belgiju došla iz inozemstva i nije bila cijepljena te nije ranije preboljela koronu, a pozitivan nalaz je stigao 22. studenog

Nova varijanta korona virusa stigla je u Europu. Belgija je registrirala prvi slučaj varijante B.1.1.529 koja je krenula iz Južnoafričke Republike. To je potvrdio belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke na konferenciji za medije u petak, javlja Bild.

Belgijski premijer Alexander De Croo je u petak najavio ograničena za putnike koji u Belgiju dolaze iz zemalja na jugu Afrike. Vlada je poručila da je potreban oprez, ali da nema mjesta panici. U Belgiji i dalje raste broj novooboljelih te su uvedene nove mjere koje se tiču privatnih zabava, gastronomije i noćnog života.  

Zbog nove varijante će cjepiva biti manje učinkovita?

Podsjetimo, Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da ta varijanta, pod nazivom B.1.1.529, ima radikalno drugačiji protein šiljka od onog originalne varijante koronavirusa na kojem se temelje cjepiva.

Nova varijanta virusa potvrđena je i u Bocvani te Hong Kongu i u Izraelu. Velika Britanija zabranila je letove iz Južnoafričke Republike i pet susjednih zemalja.

"Ta varijanta za sada nije potvrđena u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ona je velik razlog za zabrinutost na svjetskoj razini", rekao je ministar zdravlja Sajid Javid u britanskom parlamentu.

Rekao je da je prva sekvenca te varijante identificirana u Hong Kongu u uzorku od putnika iz Južnoafričke Republike.
I hrvatski Stožer je u petak na konferenciji najavio kako se zbog nove varijante virusa uvodi 14-dnevna karantena za ulazak u RH iz nekih zemalja. 

 - S obzirom na pojavu nove varijante virusa, o kojoj u ovom trenutku nema puno podataka, ali ima potencijal da bude zaraznija i od delta varijante, donijet ćemo novu odluku o prelasku granice za dolaske iz nekih zemalja iz kojih će biti ili zabranjen ulaz ili će hrvatski državljani morati ići u 14-dnevnu karantenu uz obvezu testiranja. To se odnosi na dolaske iz smjera JAR-a, Bocvane, Hong Konga, Namibije, Zimbabvea, dijela južne Afrike - rekao je Božinović dodavši kako će danas objaviti odluku sa svim detaljima. 

Najčitaniji članci