News

Komentari 224

Supermutant korone ima duplo više mutacija nego delta soj, EU traži zabranu letova iz J. Afrike

Supermutant korone ima duplo više mutacija nego delta soj, EU traži zabranu letova iz J. Afrike

B.1.1.529 ima neuobičajeno puno mutacija što bi mu moglo omogućiti da izbjegne imunitet koji su ljudi stekli cjepivom i prebolijevanjem. Gotovo svi slučajevi ove varijante potječu iz Južne Afrike

U Južnoafričkoj Republici, Hong Kongu i Bocvani znanstvenici su izolirali novi soj koronavirusa. Nazvali su ga B.1.1.529. 

Ima izuzetno puno mutacija, duplo više nego dosad najzarazniji delta soj, što bi mu moglo omogućiti da izbjegne imunitet stečen cjepivom i prebolijevanjem, piše Mirror

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen objavila je da će Komisija predložiti aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz Južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Znanstvenici kažu kako B.1.1.529 ima neuobičajeno puno mutacija i da to nisu očekivali od novog soja.

- Širi se dosta brzo, bojimo se kako će biti velikog pritiska na zdravstveni sustav - rekao je za CNN profesor Tulio de Oliveira, jedan od glavnih mikrobiologa i stručnjak na području virologije, biologije i virologije u Južnoafričkoj Republici.

Što dosad znamo o novom soju?

B.1.1.529 ima čak 32 mutacije, duplo više nego delta soj.

Zasad je potvrđen mali broj slučajeva zaraze ovim sojem, ali stručnjaci kažu kako bi ih u opticaju moglo biti puno više. Svi slučajevi povezani su s Afrikom i znanstvenici su sigurni da je tamo nastao.

Radi se o varijanti soja koji je ranije izazvao zabrinutost kod znanstvenika jer je djelom uspijevao zaobići imunitet dobiven cjepivom ili prebolijevanjem korone. 

Nove varijante virusa nisu ništa neobično, one često izumru i budu potisnute drugim varijantama i zasad nije potvrđeno da će ovaj soj postati dominantan kao delta soj.

U Južnoafričkoj Republici skočio je broj novozaraženih, no stručnjaci to još ne povezuju s novom 'super varijantom' virusa. 

Kad se pojavio novi soj?

Kako piše Mirror, znanstvenici vjeruju da je novi soj otkriven 23. studenog. 

Dosad su registrirali 59 slučajeva zaraze tim sojem, tri su iz Hong Konga, tri iz Bocvane, a ostali su iz Južnoafričke Republike.

Hoće li cjepivo biti učinkovito?

Još je rano reći. Ne zna se hoće li uopoće ova varijanta postati dominantna.

Stručnjaci kažu kako velik broj mutacija u ovom soju znači da bi ova varijanta mogla izbjeći imunosne odgovore kao što su cijepljenje i prebolijevanje korone.

- To nas strašno zabrinjava, da je spike protein ovog virusa toliko dramatično izmijenjen od originalnog virusa iz Wuhana, onog koji je u današnjim cjepivima - rekao je stručnjak, prenosi Mirror.

Bismo li trebali biti zabrinuti?

Sedam do deset dana treba znanstvenicima da prikupe sve podatke o novom soju i usporede ga s ostalim podacima.

Sad se čekaju podaci iz Južnoafričke Republike.

Kad oni dođu, kroz tri tjedna bismo trebali znati više o ovoj varijanti koronavirusa, piše Mirror.

Najčitaniji članci