News

Komentari 108

'Nove doze AstraZenece dolazit će svaki tjedan, sve se usporilo'

'Nove doze AstraZenece dolazit će svaki tjedan, sve se usporilo'

AstraZeneca je dala naznake da će biti prvo cjepivo koje će biti registrirano, no na kraju je treće registrirano, istaknula je Marija Bubaš iz HZJZ-a kao jedan od razloga kašnjenja

Cijepljenje je jedna od najbitnijih tema posljednjih dana, pogotovo zbog usporene isporuke ranije naručenih cjepiva. To je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno prokomentirala pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš:

- S dvije doze cijepili smo gotovo 40.000 ljudi, a plan je bio drugačiji. On je previđao veću isporuku cjepiva, sve se usporilo, ali svi kaskaju za ostvarenjem koje su željeli. Hrvatska je željela u ožujku imati milijun cijepljenih. To ćemo očito morati malo pričekati - rekla je pa se više dotakla kašnjenja:

- Kašnjenje je kombinacija više faktora. AstraZeneca je dala naznake da će biti prvo cjepivo koje će biti registrirano, no na kraju je treće registrirano. Pfizer je prvi registriran i onda je bila i velika potražnja. Oni su očito odlučili da moraju presložiti svoje proizvodne kapacitete i nastao je velik zastoj u isporuci. Sad smo tu gdje jesmo i radimo što bolje možemo u zadanim okolnostima - rekla je i dodala kako bi AstraZeneca svaki tjedan trebala isporučivati neke doze cjepiva.

U Hrvatskoj počinje cijepljenje i trećim cjepivom, kojega smo kupili najviše, AstraZenecinim. Njime će se cijepiti i stariji od 65 godina iako su neke europske zemlje od toga odustale jer nema dovoljno podataka o učinkovitosti za tu dobnu skupinu.

- Danas smo dobili 1800 AstraZenecinog cjepiva, 1000 Moderninog, a sutra i 2340 Pfizerovog cjepiva. Moramo se prilagoditi okolnosti ma i nitko ne može predvidjeti kojom će dinamikom dolaziti cjepivo - rekla je prim. dr.sc. Željka Karin, dr.med., ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Dodala je da je zanimanje ljudi za cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji porastao i zasad se ne može zadovoljiti interes količinama koje pristižu.

- Stiglo je 600 doza AstraZenecina cjepiva i 300 doza Moderninog. Sutra očekujemo preko 700 doza cjepiva Pfizer koje je namijenjeno za drugu dozu onih koji su tim cjepivo m procijepljeni prvom dozom, rekao je doc. prim. dr. sc. Ante Cvitković,  voditelj Službe za epidemiologiju i javno zdravstvo Slavonsko-brodske županije.

Zanimanje za cijepljenje prema procjenama je po ambulanti 100-200 osoba starijih od 65 godina. U tijeku su predbilježbe i ostalih dobnih skupina. Čak i štićenici domova za starije, kao i neki liječnici koji su bili ranije skeptični sada mijenjaju mišljenje, dodao je i rekao kako smatra da će biti sve više zainteresiranih.

Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci je govorio o uspješnosti AstraZenecinog cjepiva među starijom populacijom.

- Osobe starije od 65 godina trebali bi se cijepiti s Astrazenecinim cjepivom i ne čekati neko drugo jer se u tom razdoblju mogu inficirati. Cijepeći se ovim cjepivom ne bi dobili slabe ili nikakve nuspojave, a dobili bi adekvatnu imunost. Sigurno je da se radi o kvalitetnom cjepivu koje nema štetne učinke i koje će kod starijih osoba dati adekvatnu imunost i smanjiti zaraznost i naravno teže oblike i time smrtnost - dodao je Trobonjača.

Na pitanje jesu li se sada našli u nezgodnoj poziciji, a moraju cijepiti starije AstraZenecinim cjepivom Nataša Ban Toskić, dr. med. spec. obiteljske medicine, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, rekla je da su mjesecima preplavljeni s različitim informacijama i izjavama u medijima.

- Mi liječnici obiteljske medicine nismo sudjelovali u nabavi cjepiva ni u izradi plana cijepljenja, što nam je izrazito žao. Držat ćemo se onoga što je odlučila EMA, Hrvatska agencija za lijekove, ono što preporučuju vodeći stručnjaci i instituacije u Hrvatskoj. Pacijenti nas danonoćno zovu, imaju puno dilema. Jedni se javljaju za cijepljenje, drugi odustaju, pitaju koje ćete cjepivo dobiti, kada ćete me zvati, hoćete li me zvati u prvoj grupi, mogu li se cijepiti i članovi obitelji istovremeno. Mi nemamo odgovor na niti  jedno to pitanje. Niti jedan obiteljski liječnik u Hrvatskoj ne zna kada će početi cijepiti, kojim cjepivom, kojim tempom - naglasila je Ban Toskić za HRT.