News

Komentari 30

Nove generacije vatrogasaca stižu, ali 13 heroja od kojih se 12 nije vratilo nećemo zaboraviti

Nove generacije vatrogasaca stižu, ali 13 heroja od kojih se 12 nije vratilo nećemo zaboraviti

Tisno zadnjih 14 godina svaki dan živi s podsjetnikom da je petero njihovih članova obitelji, prijatelja i sumještana dalo život u požaru na Kornatima. To nije obeshrabrilo nove generacije da se pridruže DVD-u...

Ovu 14. godišnjicu kornatske tragedije obavit ćemo interno bez gostiju, nažalost zbog situacije COVID-19 sudjeluju samo članovi DVD-a Tisno i obitelji stradalih vatrogasaca, objavio je DVD Tisno na svojem Facebooku.

Pogledajte video: Obljetnica tragedije na Kornatima

Ante, Ivica i Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Ante Juričev, Ivan Marinović, Marinko Knežević i Dino Klarić tog 30. kolovoza 2007. zadnji put otišli su na intervenciju s koje se nikad nisu vratili obiteljima. Frano Lučić, jedini preživjeli, nakon jedanaest godina od tragedije, niza operacija i bolova od države mjesečno dobiva 6000 kuna rente i odštetu od 5,5 milijuna kuna.

Nikakav novac mu ne može vratiti zdravlje, prijatelje i kolege. Obitelji poginulih čini se da nikad neće pronaći svoj mir jer nakon niza vještačenja i traženja odgovornosti očito na krivim mjestima i u krivim ljudima nitko za tragediju neće odgovarati. Županijski zapovjednik Dražen Slavica godinama je na sudu dokazivao nevinost te nakon 14 godina je i oslobođen sudskih okova.

Požar na Kornatima izbio je u isto vrijeme kad i požar na Hvaru. Hrvatska je tog dana na raspolaganju imala samo jedan kanader. Vojni helikopter je također bio usmjeren na Hvar, a po stradale vatrogasce stigli su dva sata nakon što je vatra prešla preko njih. Ova tragedija oslikala je sve propuste sustava koje su nečiji sinovi, muževi, braća i unuci platili životima. Od 12 poginulih, pet vatrogasaca bilo je iz Tisnog. Njihov DVD je ove godine bogatiji za 12 novih kolega.

U mjestu koje broji 800 stanovnika ni jedna duša se ne zaboravlja, a posebno njihovi prijatelji koji su spremno riskirali živote spašavajući tuđu imovinu i obitelji. Tisno svaki dan živi s tim gubitkom...

Najčitaniji članci