Obavijesti

News

Komentari 878

Nove mjere: Djeci neće trebati covid potvrde za šoping centre

Nove mjere: Djeci neće trebati covid potvrde za šoping centre

Stručnjaci strepe od delta varijante jer, jedna osoba, u prosjeku, s “originalnim” virusom iz Wuhana zarazuje dvije i pol druge osobe, a s delta varijantom tri

Nova mjera vezana uz Covid potvrde bi po svemu sudeći mogla stupiti na snagu od jeseni. Tada se očekuje četvrti val, uzrokovan najviše širenjem delta varijante virusa, koja se prenosi oko 40 posto brže. 

Ta nova mjera predviđa Covid potvrde za ulazak u šoping centre, ali i na razna druga mjesta, ali ne bi trebala obuhvatiti i djecu, odnosno maloljetnike općenito - doznajemo neslužbeno od izvora bliskih Stožeru. Kako nam kažu, sve je još u promišljanju, ali u radnoj verziji prema kojoj bi Covid potvrde odnosno negativni testovi bili uvjet za ulazak, nisu samo šoping centri. Jednako tako, djeca i mlađi od 18 općenito u toj radnoj verziji, dodaju, “više nisu nego što jesu”.

- Nismo selektivno gledali samo prema šoping centrima. Kao radna verzija stoji niz drugih opcija - kažu nam upućeni. 

Ugostitelji ogorčeni: 'Što bih ja trebao necijepljenim radnicima dati otkaz? To nema smisla!'
Ugostitelji ogorčeni: 'Što bih ja trebao necijepljenim radnicima dati otkaz? To nema smisla!'

Na pitanje stoji li u radnoj verziji i to da će i djeca odnosno mladi do 18 morati imati Covid potvrde za ulazak, odgovaraju kako prevladava opcija da se njih tom mjerom ne obuhvati. Ništa, međutim, još nije definitivno. Ako mjera stupi na snagu, u šoping centrima recimo više ne bi bilo ograničenja broja posjetitelja odnosno kupaca niti bi oni morali nositi maske. 

Tako je već sad odlučeno za javna događanja. Pitanje smo postavili baš zato što su mladi najčešći posjetitelji šoping centara, u kojima se tijekom jeseni i zime i druže, a zasad ih je cijepljen jako mali broj. 

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), u Hrvatskoj je barem jednu dozu cjepiva primilo oko 17 posto mladih od 18-24 godine, dok podataka za još mlađe nema. S dvije ih je doze, pritom, cijepljeno manje od osam posto. 

Stručnjaci strepe od delta varijante jer, jedna osoba, u prosjeku, s “originalnim” virusom iz Wuhana zarazuje dvije i pol druge osobe, a s delta varijantom tri. U svakom sljedećem “krugu” zaražavanja razlika je  sve veća. Znanstvenici su dosad zaključili kako postojeća cjepiva efikasno štite i od delta varijante.