Obavijesti

News

Komentari 145

Nove mjere su na snazi: U Splitu na tržnice s maskom, kafići rade do 20, stroži prelazak granice

Nove mjere su na snazi: U Splitu na tržnice s maskom, kafići rade do 20, stroži prelazak granice

Teretane i fitness centri ostaju otvoreni uz stroge epidemiološke mjere, ali ako brojke nastave rasti kao zadnjih tjedana, ići će se u nove mjere

VIDEO

Od ponoći su u Hrvatskoj stupile na snagu nove, pooštrene mjere i vrijede do 15. travnja. Ona koja je izazvala najviše reakcija, da će u Zagrebu maske biti obavezne na svim otvorenim prostorima bez izuzetaka, pa čak i na terasama kafića na kraju je povučena, odnosno opozvala ju je Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba. 

- Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obvezni nošenja medicinskih maski na otvorenom. Opozvat ćemo tu odluku - rekla je na presici jučer u 18 sati, te objavila da preuzima vođenje zagrebačkog stožera, kojeg je dosad vodila Olivera Majić.

Oko te mjere nastala je prava zbrka, jer je prvo Nacionalni stožer na redovnoj presici izvijestio da razmatra prijedlog novih mjera za Zagreb, a u isto vrijeme je ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar objavio da će maske u Zagrebu na otvorenom biti obavezne, pa je zbunjen i u čudu ostao šef Stožera Davor Božinović koji nije znao za Šostarovu izjavu. Sve do presice Jelene Pavičić Vukičević nije se znalo moraju li se maske u Zagrebu od danas nositi na otvorenom, a konačna odluka je - maske na otvorenom u Zagrebu nisu obavezne.

Mjere za ulazak u Hrvatsku: Tko sve može ući i kakav test treba?
Mjere za ulazak u Hrvatsku: Tko sve može ući i kakav test treba?

Što se tiče ostalih mjera, neke su produljene, a neke pooštrene. Kad se radi o nacionalnim mjerama, tri su produljene do 15. travnja, s tim da je došlo do izmjena u odluci za okupljanja. 

- Ponovno je uvedena zabrana sporta u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše te je ograničen rad u dječjim igraonicama i radionicama. Donesena je i nova odluka o privremenoj zabrani oko prelaženja granice, obzirom da je tu bilo najviše promjena. Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU. Također, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljeloj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije. Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke za prijelaz granice uvršteni su i digitalni nomadi i djeca do sedam godina ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljeloj bolesti, a za prelazak preko granice neće morati imati negativan test - rekao je Davor Božinović.

Što se tiče Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, tamo će se skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 20 sati, maske su obavezne i na otvorenom gdje se očekuje veći broj ljudi, odnosno gdje se stvaraju gužve, što se posebno očekuje ususret uskršnjim blagdanima. Ta se mjera odnosi na tržnice, područja ispred ckrvi i ispred trgovačkih centara, ali na splitskoj Rivi kava će se na terasama moći ispijati bez maski.

Na GP Plovanija postavljen kontejner Sanitarne inspekcije koja izdaje rješenja o samoizolaciji

Obustavlja se rad plesnih škola i radionica, osim dječjih igraonica na otvorenom uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i ta se mjera odnosi na cijelu Hrvatsku. Privremeno se također obustavljaju i sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i probe, uključujući družine i zborove. Teretane i fitness centri ostaju otvoreni, ali oni moraju strogo provoditi epidemiološke mjere, ali kako će se pratiti stanje i ako brojke nastave rasti kao zadnjih tjedana, ići će se u nove mjere. 

Preporuča se i obustava posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja u zatvorenim prostorima, odnosno gdje god je moguće da se organiziraju posjete korisnicima na otvorenom uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji