News

Komentari 2

Novi kancelar Scholz: Financijske rezerve su važne, bit će još kriza i nakon pandemije

Novi kancelar Scholz: Financijske rezerve su važne, bit će još kriza i nakon pandemije

Trenutno je pandemija najveći izazov za državne financije, no mi moramo i dalje raditi na solidnom financiranju kako bi održali rezerve. Jer sljedeća kriza će sigurno doći, rekao je Olaf Scholz

Novi njemački kancelar i dosadašnji ministar financija Olaf Scholz rekao je u četvrtak prilikom predaje dužnosti svom nasljedniku u ministarstvu financija Christianu Lindneru kako solidno državno financiranje i dalje mora ostati prioritet.

"Trenutno je pandemija najveći izazov za državne financije, no mi moramo i dalje raditi na solidnom financiranju kako bi održali rezerve. Jer sljedeća kriza će sigurno doći", rekao je Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predaje dužnosti Lindneru (Liberalno-demokratska stranka FDP).

Dodao je da je funkcija ministra financija "nešto posebno" i da ju je rado obnašao posljednjih četiri godine u kabinetu Angele Merkel. "Na ovom poslu se radi o velikim stvarima", rekao je Scholz.

Lindner je najavio da će dužnost "obogatiti vlastitim idejama" i da želi biti jamstvo solidnih financija. "Želim da moje ime stoji za odgovoran odnos prema novcu poreznih obveznika i za stabilne financije", rekao je Lindner.

Scholz, koji je jučer imenovan novim njemačkim kancelarom, prvog se dana na novoj poziciji susreo i s premijerima saveznih pokrajina koji u četvrtak održavaju svoju redovitu konferenciju.

Scholz u petak putuje u Pariz gdje bi se trebao sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Poslijepodne odlazi u Bruxelles gdje ga čekaju razgovori s predstavnicima EU institucija i NATO-a.

U nedjelju novi njemački kancelar putuje u posjet Varšavi.

Najčitaniji članci