Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Novi nadbiskup đakovačko-osječki je mons. Đuro Hranić

Sveti Otac je izabrao crkvenu osobu koja dobro poznaje Slavoniju i koja je vama jako draga - rekao je nuncij D'errico. Hranić će naslijediti mons. Marina Srakića

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
8 komentara

Dojučerašnji pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić od danas je novi nadbiskup đakovačko-osječki. Za njega se, kako je u Đakovu objavio apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, odlučio novi papa Franjo.

- Sveti je Otac Franjo izabrao crkvenu osobu koja dobro poznaje Slavoniju i koja je vama jako draga - rekao je nuncij D'Errico, dodavši kako je osobno zaista zahvalan Papi što je mons. Hranića izabrao za nasljednika mons. Marina Srakića.

- Poznajemo se već nekoliko godina; uvijek sam čuo puno dobra o vama i - rekao bih još više - mogao sam se uvijek diviti vašim ljudskim i pastoralnim darovima. Vi ste izabrani sin ove Metropolije i već imate lijepo iskustvo biskupskog služenja. Ovih mjeseci mojeg služenja u Hrvatskoj, mogao sam isto tako konstatirati još više koliko je cijenjen vaš dragocjen doprinos koji ste dali mons. Srakiću kao pomoćni biskup. Sve nam to pomaže da gledamo s povjerenjem posao koji vas čeka, u zahtjevnoj službi kao nadbiskupa i metropolita. Zasigurno možete računati na našu molitvu, za sretan uspjeh vaše misije i za dobro naroda Božjega koji Vam je povjeren - rekao je nuncij novom osječko-đakovačkom nadbiskupu te zahvalio svima koji su surađivali s nuncijaturom u njegovu izboru.

- Prošlih mjeseci željeli smo prikazati Svetoj Stolici potpuniju sliku stanja i potreba nadbiskupije, i iznad svega kvalitete koje su se tražile za novog nadbiskupa. Dakle, kada smo obavljali konzultacije prepisane Kanonskim zakonom, znali smo dobro da su osobe kojima smo se obraćali zauzete mnogim dužnostima. Ali vjerovali smo da će oni obaviti i tu službu najbolje što mogu; i iznad svega, da će to učiniti s osjećajem crkvene odgovornosti. I tako smo danas došli do imenovanja novog nadbiskupa, a to je bilo moguće zato što smo naišli na otvorenost i veliku ozbiljnost koja je za primjer, kako se izišlo u susret našim zahtjevima. Zato osjećam dužnost reći svima: Hvala, hvala od srca, neka vas Gospodin nagradi! - rekao je nuncij D'Errico, koji se posebno zahvalio dosadašnjem nadbiskupu mons. Marinu Srakiću, koji odlazi u zasluženu mirovinu.

- Nadali smo se zajedno s mons. Srakićem da će imenovanje novog nadbiskupa biti 24. ožujka ove godine, budući da se tada navršavala 23. obljetnica njegovog biskupskog ređenja. Unatoč svemu, to nije bilo moguće zato što je u međuvremenu, kao što znate, Sveti Otac Benedikt XVI. dao ostavku i očekivalo se imenovanje novog pape. Dakle, papa Franjo je prošlih dana ispitao čitavu dokumentaciju koja je bila prikupljena i izlazeći ususret želji mons. Srakića, prihvatio je njegovu ostavku pastoralne uprave Đakovačko-osječkom nadbiskupijom - pojasnio je nuncij D'Errico.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message