News

Komentari 506

Novi podaci o braniteljima: Evo kolike su im prosječne mirovine

Novi podaci o braniteljima: Evo kolike su im prosječne mirovine

U Hrvatskoj je evidentirano 438 tisuća živih branitelja, izvijestio je u srijedu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na skupu o braniteljskim mirovinama

Na Okruglom stolu u Ministarstvu hrvatskih branitelja predstavljeni su podaci o braniteljskoj populaciji. Razgovaralo se i o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima.

Uz predstavnike ministarstva, sudjelovali su predstavnici drugih državnih tijela i institucija te udruga iz Domovinskog rata.

- U hrvatskom društvu, hrvatski branitelji su temelj, a ne teret društva. Ovdje ćemo analizirati postojeći zakonodavni okvir, i kontinuitet nastanka ovakvog zakonodavnog rješenja o mirovinama s posebnim propisima, kazao je ministar Medved.

- Posebno ćemo se osvrnuti na strukturu hrvatskih branitelja, korisnika mirovinskog sustava, o njihovoj starosnoj dobi i o njihovom stažu - dodao je.

Prema najnovijim podacima u rujnu 2019. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo je ukupno živih, poginulih, nestalih i umrlih 508.605 branitelja. Od toga ih je 438.262 živih, njih 8397 je poginulo u ratu, 437 je nestalih, a 61.509 branitelja umrlo je od početka Domovinskog rata pa sve do danas.

Hrvatskih branitelja koji su u radnom odnosu bilo je 190.408, a onih koji su u radnom odnosu i koriste mirovinu je 6.954. Branitelja koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovine bilo je 74.627.

Hrvatskih branitelja koji su u rujnu 2019. godine izvan mirovinskog sustava je 271.989.

Branitelja korisnika mirovina, koje su raspoređene u devet kategorija, bilo je 151.892 te im je prosječna mirovina iznosila 4.200 kuna. Najveću mirovinu od 7.000 kuna imaju obitelji poginulih branitelja čijih je korisnika i najviše, dok ratni vojni invalidi primaju 5.700 kuna.

Objavljeni su i podaci o mirovinskom stažu branitelja. Prosječan mirovinski staž branitelja po općim propisima je 28 godina, dok je staž ratnih vojnih invalida 20 godina. Radi usporedbe prikazan je prosječan mirovinski staž ostalih korisnika mirovina u Hrvatskoj koji iznosi 30 godina.

- Očekujem da će ovaj okrugli stol uputiti javnosti snažnu argumentiranu poruku o hrvatskim braniteljima korisnicima sustava bez bilo kakvog oblika prijetnje za mirovinski sustav, objasnio je Medved.

Slično je poručila i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak koja smatra da se sustav posebnih propisa u okviru mirovinskog sustava treba rasvijetliti.

- Uvjerena sam da ćemo na kraju svi biti svjesni da to nije nikakav destabilizirajući faktor u mirovinskom sustavu - zaključila je Čičak.

Najčitaniji članci