Obavijesti

News

Komentari 13

Novi šef Vrhovnog suda: Nikad ga ne vide po kavama, parkira 'po crti', na poslu je prije svih

Novi šef Vrhovnog suda: Nikad ga ne vide po kavama, parkira 'po crti', na poslu je prije svih

Slovi za suca koji tijekom svoje karijere nije razvio nikakvu društvenu ili političku mrežu, a postao je poznat kad je odbio tužbu Hrvatske televizije zbog priloga u Latinici

VIDEO

Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda poznat po presudi protiv osam banaka zbog kredita što su ih davale uz valutnu klauzulu u švicarskim francima novi je predsjednik Vrhovnog suda.

Rođen je 1960. u Čakovcu. Pravni fakultet završio je 1985., a potom volontirao na Općinskom sudu u Zagrebu. 

Prvi posao dobio je u Zagrebačkoj banci. U pravnoj službi Zabe radio je osam godina. Potom je odradio stručnu praksu na Općinskom sudu, položio pravosudni ispit i ponovno se vratio u Zagrebačku banku, gdje je bio na čelu jednog odjela. Tijekom karijere pokazivao je visoku razinu neovisnosti. 

Nakon višemjesečne trakavice konačno izglasan Dobronić za predsjednika Vrhovnog suda
Nakon višemjesečne trakavice konačno izglasan Dobronić za predsjednika Vrhovnog suda

Nakon presude u slučaju franak, javnost se počela više zanimati za njega, a njegovi kolege tada su Jutarnjem listu ispričali da Dobronić na posao uvijek stiže prvi, a automobil ‘po crti’ svakog jutra parkira u dvorištu suda već u sedam sati. Kolege kažu da se drži forme i ne odstupa od pravila. Opisuju ga kao ‘osobenjaka, svojevrstan relikt u sudačkim krugovima. Uvijek je uredno podšišan, u odijelu, ali ne brendiranom, pedantan. Ničime se ne ističe’.

‘Kad u osam ujutro vidimo odvjetnike na hodnicima, znamo da je Dobronić zakazao ročište, uvijek ih najranije zakazuje, već u osam sati’, kazao je njegov kolega, dodajući da Dobronić doživljava svoju profesiju kao misiju, kao društveni korektiv.

A i u sudnici se pravila pridržava do zadnjeg slova.

- Zapisničarke s njim ne vole raditi jer nema pauzi, moraju ga doslovno pitati za dozvolu da odu na toalet, a ne daj Bože da odvjetnicima zazvoni mobitel tijekom rasprave ili da dođu nepripremljeni - opisao ga je tada kolega.

Slovi za suca koji tijekom svoje karijere nije razvio nikakvu društvenu ili političku mrežu, nikad ga se ne može vidjeti kako s kolegama ispija kave u krugu suda, a kolegama se obraća sa 'vi',

Franak

Već prije presude za franak postao je poznat kad je odbio tužbu Hrvatske televizije, koja je, preko odvjetničkog društva Miljević i partneri, tražila da se Hrvatskom novinarskom društvu zabrani emitiranje priloga iz “Latinice” pod naslovom “Zločini iz privatizacije ne zastarijevaju”. Unatoč pritisku moćnih lobija, Dobronić je presudio da je riječ “o temi od iznimnog javnog interesa” i da je neopravdan HRT-ov zahtjev za cenzurom. 

Sudac Dobronić u imovinskoj je kartici naveo da posjeduje stan u Zagrebu nešto manji od 59 kvadrata, procijenjen na 800.000 kuna. Stekao ga je nasljedstvom.

Na isti način stekao je ostale dvije nekretnine: kuću za odmor u Jelsi od 50 kvadrata, vrijednu 1,3 milijuna kuna, i kuću s okućnicom u Šiljakovini površine 539 kvadrata, vrijednu 150 tisuća kuna. Vozi Škodu Yeti iz 2010., procijenjenu na 40 tisuća kuna.

Sudac Dobronić, čija bruto plaća iznosi između 19 i 20 tisuća kuna, a od autorskog honorara ima pet tisuća kuna zarade, u imovinskoj kartici je naveo da je uštedio 400 tisuća kuna. Osim tog iznosa, na računu ima 60 tisuća eura naslijeđenih od majke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...