Obavijesti

News

Komentari 0

Novinari RTV Slovenija u jednodnevnom štrajku

Novinari RTV Slovenija u jednodnevnom štrajku

Novinari RTV Slovenija u ponedjeljak su započeli jednodnevni, ranije najavljeni štrajk upozorenja protiv vodstva svoje kuće, a za "neovisni RTV servis"

Štrajk je podržalo i slovensko novinarstvo društvo.

Uz skraćene informativne emisije novinari će objaviti i štrajkaški proglas sa svojim zahtjevima, gdje navode da djeluju u "nesnošljivoj situaciji", u uvjetima kada zbog "štetnih poteza" aktualnog vodstva ugled javne televizije pada.

"Ovo nije štrajk protiv vlade ili javnosti nego protiv vodstva RTV-a, štrajk za neovisni RTV servis", navode novinari Slovenske radiotelevizije.

Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti
Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti

Istaknuli su da zahtijevaju novinarsku autonomiju i socijalni dijalog, te povećanje najnižih plaća.

Ukazuju također i na ukidanje ili promjene formata nekih gledanih emisija na Slovenskoj televiziji, što pripisuju utjecaju uprave, programskog vijeća i vodećih urednika koji su dobili veći utjecaj u vrijeme odlazeće vlade Janeza Janše koja je novinare na nacionalnoj televiziji često napadala zbog navodne političke neobjektivnosti i pristranosti u izvještavanju.

Slovenija očekuje turiste iz RH
Slovenija očekuje turiste iz RH

Ukoliko do sporazuma o njihovim štrajkaškim zahtjevima s vodstvom radiotelevizijske kuće ne dođe do kraja mjeseca, novinari traže odlazak sadašnjeg generalnog direktora Andreja Graha Whatmougha i predsjednika programskog vijeća Petra Gregorčiča.

Budući slovenski premijer Robert Golob kazao je i tijekom predizborne kampanje više puta da će cilj nove vlade biti "depolitizacija" na javnoj televiziji, uključujući i kadrovske promjene na vrhu.