News

Komentari 82

Novinarka: Donatori sagrade 50 kuća, a država nijednu, zašto? Horvat: Nije 50 kuća, samo 26

Novinarka: Donatori sagrade 50 kuća, a država nijednu, zašto? Horvat: Nije 50 kuća, samo 26

Ali i tih 26, iskreno hvala. Mi gradimo tamo gdje je sigurno, gradimo tamo gdje će se moći legalizirati. Moj je ključni prioritet kvaliteta i sigurnost, rekao je Horvat

Resorni ministar Darko Horvat govorio je u srijedu za NovuTV o obnovi kuća nakon potresa. 

- 5500 tisuća stanovnika Banovine je u mobilnim kontejnerskim jedinicama. Uklonjeno je 291 obiteljska kuća, na tim temeljima niknut će novi zamjenski objekti - kazao je ministar na pitanje koliko je kuća do sada obnovljeno. 

Drugim riječima niti jedna, napomenula je reporterka. Ministar je odgovorio:

- Mi do sada nismo imali niti priliku izgraditi niti jednu zamjensku kuću, iz razloga jer su rekonstruirani prostorni planovi, jer su nam fakulteti napravili vrlo kvalitetne podloge i na nekim prostorima mi nećemo moći graditi. I zato, uz svu zahvalu svim donatorima, tamo gdje su klizišta, tamo gdje su vrtače napravile destrukciju tla, tamo nema nosivosti... - nabrajao je ministar razloge.

Na pitanje, je li mu žao suza ljudi, odgovara:

- Meni je žao ovih 5500 stanovnika kontejnerskog nasilja i radimo sve da ih što prije vratimo u svoje domove ili da im izgradimo zamjenske objekte.

Na pitanje kada će niknuti prvi temelji, odgovara:

- 160 zamjenskih obiteljskih kuća je u procesu nabave. Ja sam siguran da će u sljedećih mjesec dana početi gradnja prvih temelja. S današnjim danom počeli smo s ugovaranjem višestambenih zamjenskih zgrada i u Petrinji i u Glini. 

Ministar je potom ponovio obećanje da će kroz mjesec dana ugovoriti prve zamjenske objekte i započeti s izgradnjom temelja za zamjenske obiteljske kuće. Ministar je odgovorio i na pitanje zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija, a država ne može?

- Iskreno nije ih 50, samo ih je 26. Ali i tih 26, iskreno hvala. Mi gradimo tamo gdje je sigurno, gradimo tamo gdje će se moći legalizirati. Moj je ključni prioritet kvaliteta i sigurnost, poručuje. 

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA PETRINJA GODINU DANA NAKON POTRESA:

Na pitanje kako se danas osjećao na Banovini, kaže:

- Tužno, jer sam bio na prostoru kojeg je potres vrlo vrlo oštetio, nije lako biti s onima koji su godinu dana proveli u kontejnerima, nije lako ni biti s onima koji su dočekali da se vrate u svoje domove jer su i njima rane vidljive. 


Ministar je odgovorio i na pitanje osjeća li se djelomično krivim zbog neugodnih scena poput one današnje gdje se premijera gađalo grudom. Ponavlja da se osjeća tužno, ali ne i odgovorno. 

-Svi imamo određenu odgovornost. Svi radimo na tome da vratimo ljude u svoje domove. Ja se osjećam tužno kao i mnogi koji su potresom nastradali. Ministar graditeljstva ne može biti kriv što se dogodio potres - ističe. Ne misli dati ostavku zbog spore obnove, a napominje i kako nije siguran da je prostor Banovine siguran.

- Ne ulazi se u politiku da bi se podnosilo ostavku, već da bi dali svoj doprinos i obnovi Banovine i Zagreba. Ja sam siguran da sustav postoji i da je ustrojen. Vizura i ove slike koje vidimo izgledat će sasvim drugačije. 

 

 

Najčitaniji članci