Tomo Medved o obnovi Banovine: Nije istina da nije počela, vidjet će se na proljeće | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

Tomo Medved o obnovi Banovine: Nije istina da nije počela, vidjet će se na proljeće

Tomo Medved o obnovi Banovine: Nije istina da nije počela, vidjet će se na proljeće

Trenutačno se u kontejnerskim naseljima nalazi 5666 osoba i njih ćemo u najkraćem mogućem vremenskom razdoblju zbrinuti kroz 4 oblika stambenog zbrinjavanja, kaže

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved gostovao je u srijedu na HRT-u.

- Između ostalog, održali smo sjednicu našeg stožera gdje smo rekapitulirali sve bitne aktivnosti koje smo proveli u proteklih godinu dana. Boravili smo s ljudima, obišli smo centar novog života, gospodarski centar na sajmištu u Petrinji gdje je Vlada uložila 30 milijuna kuna, boravili s narodom u kontejnerskom naselju, bili na sajmištu, na svetoj misi. Odgovor na pitanje moram započeti sa svim radnjama koje su slijedile odmah nakon potresa. Vlada je proglasila stanje katastrofe, imenovala Stožer za sanaciju posljedica potresa i od tog trenutka pa naovamo, dakle punu godinu dana, Vlada je kroz Stožer svakodnevno prisutna na terenu. Ono što želim izdvojiti vrlo jasnu su napori koje je Vlada učinila. Prvenstveno u prvim koracima je bilo žurno zbrinjavanje stanovnika i pružanje svih oblika potpore u najširem smislu u toj fazi. Tada smo nabavili 2200 kontejnera koje smo pozicionirali kako bismo žurno zbrinuli stanovništvo i dali im svu potrebitu potporu kroz hranu i sve druge oblike skrbi - rekao je Medved.

Šef Ureda za obnovu: 'Tvrdim da ćemo za godinu dana imati potpuno drugačiju sliku'
Šef Ureda za obnovu: 'Tvrdim da ćemo za godinu dana imati potpuno drugačiju sliku'

Dodao je kako je Vlada paralelno započela proces uklanjanja objekata koji su prijetili sigurnosti ljudima.

- Do danas smo uklonili više od 450 objekata, i gospodarskih i obiteljskih kuća. Uz sve to stvarali smo pretpostavke za pristup žurnoj obnovi. Prvi korak u procesu obnove bio je započeti nekonstrukcijsku obnovu, odnosno započeti obnovu objekata s manjim stupnjem oštećenja upravo s ciljem kako bismo u što kraćem vremenskom razdoblju što je moguće više objekata.

Medved je rekao kako je dosad obnovljeno 1108 objekata i kako se u njih vratilo 6674 osobe.

- Ti objekti su obnovljeni, vlasnici su zapisnički preuzeli zapisnički svoje objekte i oni su sada u svojim sigurnim objektima, rekao je.

Dodao je kako se paralelno s time nastavilo razvijati modele vezane za zamjenske obiteljske kuće.

- Mijenjali smo i zakon o obnovi gdje smo prepoznali specifičnosti Banovine, naveo je ministar Medved.

Medved: Nismo zadovoljni dinamikom

Na inzistiranje novinara može li konkretnije govoriti o rokovima za ljude koji su u kontejnerskim naseljima Medved je rekao kako će ponoviti da su već smješteno 6674 osobe.

Na Baniji ogorčeni: Dosta nam je praznih riječi i obećanja...
Na Baniji ogorčeni: Dosta nam je praznih riječi  i obećanja...

- Trenutačno se u kontejnerskim naseljima nalazi 5666 osoba i njih ćemo u najkraćem mogućem vremenskom razdoblju zbrinuti kroz 4 oblika stambenog zbrinjavanja. Nastavit ćemo intenzitet nekonstrukcijske obnove po modelu kao što smo ga i dosad radili. Već je potpisano ugovora vrijednih 206 milijuna kuna za više 3000 obiteljskih kuća. To je jasan pokazatelj o naporu koji se čini u pogledu nekonstrukcijske obnove. Što se tiče zamjenskih višestambenih zgrada jučer je raspisan javni poziv za izgradnju 10 višestambenih zgrada - po 4 uz Petrinji i Glini i dvije u Topuskom. Jednako tako rade se projekti za konstrukcijsku obnovu objekata i čim se okonča taj proces započinjemo raspisivanje javnog poziva i izgradnju odnosno obnovu u konstrukcijskom segmentu, objasnio je Medved.

Komentirajući činjenicu kako je konsenzus otprilike na razini čitave države da proces ide presporo Medved je rekao kako se moraju naglasiti konkretni pokazatelji o naporima koji su učinjeni.

- Važno je komunicirati postignuća koja su egzaktna. Ali nismo zadovoljni s dinamikom i to smo danas nekoliko puta rekli u Petrinji. Iz tog razloga ćemo nakon što smo 2021. godine započeli proces nekonstrukcijske obnove, donijeli izmjene zakona, donijeli novi program mjera gdje se prepoznaju specifičnosti Banovine, gdje smo raspisali javni poziv za zamjenske obiteljske kuće i to u ovoj godini za 165 obiteljskih kuća, dakle bit će raspisan javni poziv na način da je pet tjedana rok za izbor izvođača, rekao je Medved.

Upitan da komentira izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je danas također bio na području pogođenim potresom, koji je rekao da je loše, da obnova nije ni započela Medved je rekao kako podaci koje je iznio opovrgavaju i predsjednika Milanovića i sve one koji konstantno pronose neistinu.

Horvat u Petrinji: Jednostavnija dokumentacija za obnovu bi trebala ubrzati cijeli proces
Horvat u Petrinji: Jednostavnija dokumentacija za obnovu bi trebala ubrzati cijeli proces

- Nije istina da obnova nije započela. Ona nije na onoj razini kakvu bismo željeli i kakvoj težimo i mi ćemo tijekom sljedeće godine realizirati programe izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, puni intenzitet nekonstrukcijske obnove, konstrukcijske obnove i izgradnja višestambenih zgrada. Na proljeće će se vidjeti na terenu sav ovaj napor koji je kroz sve ovo vrijeme administrativno pripreman - od prikupljanja zahtjeva, obrade tih zahtjeva, izrade projektne dokumentacije, raspisivanja javnih poziva, a sve s ciljem kako bismo što je prije moguće zbrinuli ljude u njihove objekte vodeći pritom računa i svjesni činjenice koliko je teško boraviti u tim kontejnerima, poglavito kad imamo na umu da se radi o ljudima koji su stradali u Domovinskom ratu kada su već jednom izgubili svoje objekte. Zato s punim senzibilitetom i s punom odgovornošću ćemo odmah početkom 2022. godine započeti proces obnove, najavio je Medved.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu
OPREZ!

DHMZ je upravo objavio crveni alarm za jednu regiju! Moguća jača oluja uz tuču i grmljavinu

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih...
Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'
RAVNATELJICA POTVRDILA

Petero djece u teškom stanju u bjelovarskoj bolnici: 'Troje je u šok sobi, jedno se bori za život'

Petero djece, svi u dobi od 13 do 15 godina, jučer je završilo u bjelovarskoj bolnici s teškim ozljedama. Jednom djetetu se liječnici bore za život...