News

Komentari 5

Novinarkama iz Bjelorusije 2 godine zatvora zbog snimanja prosvjeda protiv Lukašenka

Novinarkama iz Bjelorusije 2 godine zatvora zbog snimanja prosvjeda protiv Lukašenka

BJELORUSIJA: Novinarke Katerina Bahvaloa (27) i Darja Hulcova (23) osuđene su na dvije godine zatvora jer su u studenom snimale prosvjede nakon smrti 31-godišnjeg demonstranta ubijenog dan ranije

Bjeloruski sud dosudio je u četvrtak po dvije godine zatvora dvjema novinarkama informativne televizije Belsat zato što su snimale  prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Katerina Bahvaloa (27) i Darja Hulcova (23), privedene su u studenome iz stana odakle su snimale prosvjede zbog smrti demonstranta ubijenog dan ranije. 

Međunarodne udruge za ljudska prava osudile su njihovo uhićenje. 

Obje žene izjasnile su se da nisu krive po optužbama da su orkestrirale demonstracije kako bi ih snimale.

Kao materijalni dokaz, optužba je predstavila videokameru, mikrofone, mobitele, novinarske prsluke i sličnu opremu. 

Dvije žene pojavile su se u kavezu u sudnici na izricanju presude u četvrtak i pokazale rukom znak pobjede ("V").

Više od 33.000 ljudi uhićeno je u silovitom gušenju prosvjeda nakon sporne izborne pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu kojima je prvi čovjek Bjelorusije, na vlasti od 1994. produljio svoj mandat. 

Zbog gušenja prosvjeda zapadne zemlje nametnule su nove sankcije Bjelorusiji.

Lukašenko odbija predati vlast i računa na potporu svoje saveznice Rusije kojoj je Bjelorusija zona  suprotstavljanja Europskoj uniji i NATO-u.

Njujorški Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je bjeloruske vlasti da odbace "apsurdne optužbe" protiv izvjestiteljice i snimateljice te da ih pusti na bezuvjetnu slobodu.

"Svaki put kad krećem raditi, izlažem opasnosti svoje zdravlje i život", rekla je Bahvalova. "Uspjela sam izbjeći gumene metke, eksplozije granata, udarce pendreka. Moji kolege imali su manje sreće", rekla je. 

"Imam sve: mladost, posao koji volim, slavu i ono što je najvažnije, čistu savjest", rekla je.

Dvije novinarke snimale su prosvjede nakon smrti 31-godišnjeg Romana Bondarenka, koji je umro u bolnici u studenome od ozljeda, kako navode prosvjednici, koje su mu nanijele sigurnosne snage.

Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova odbacuje odgovornost. 

Televizijski kanal Belsat, sa sjedištem u Poljskoj, specijaliziran je informativni kanal za vijesti iz Bjelorusije i zapošljava uglavnom bjeloruske državljane.

 

Najčitaniji članci