Obavijesti

News

Komentari 0

Novo uhićenje novinara u Kini: 'Savjesna vlada koja se ne boji istine prihvaća slobodan tisak'

Novo uhićenje novinara u Kini: 'Savjesna vlada koja se ne boji istine prihvaća slobodan tisak'

Nakon što su je ove godine proglasili najgorom zemljom za novinare, Kina nastavlja s racijama i zatvaranjima novinara, a ovoga su se puta obrušili na prodemokratski medij

VIDEO

Oko 200 policajaca je u srijedu izvršilo raciju u Stand Newsu, prodemokratskom mediju, a uz to su zamrznuli imovinu i uhitili sedam bivših i sadašnjih visokih urednika i bivše članove odbora. Zapadne vlade, uključujući i SAD, kritizirale su raciju kao još jedno u nizu ograničavanje slobode medija u Kini.

Sud u Hong Kongu odbio je jamčevinu za izvršnog urednika Chung Pui-kuena i glavnog urednika Patricka Lama. Dvojicu muškaraca optužili su za 'objavljivanje i/ili reprodukciju buntovnih publikacija i urotu'. Za razliku od njih, četiri bivše članice odbora, Margaret Ng, bivša demokratska zastupnica i odvjetnica, Denise Ho, pop zvijezda, te Chow Tat-chi i Christine Fang, pustili su uz jamčevinu do daljnje istrage. Ng je novinarima na izlasku iz policijske postaje rekla da je 'nastavak brige jednih o drugima vrlo važan'.

Reporteri bez granica: 'Kina je zemlja s najviše zatvorenih novinara na svijetu, čak 127'
Reporteri bez granica: 'Kina je zemlja s najviše zatvorenih novinara na svijetu, čak 127'

Ženu Chung Pui-kuena, Chan Pui-man, bivšu urednicu prodemokratskih novina Apple Daily, također su priveli i odbili jamčevinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je na oslobađanje svih sedam.

- Pozivamo NR Kinu i vlasti Hong Konga da prestanu ciljati na slobodne i neovisne medije Hong Konga i da odmah oslobode one novinare i medijske rukovoditelje koji su nepravedno privedeni i optuženi- rekao je i dodao:

 - Savjesna vlada koja se ne boji istine prihvaća slobodan tisak.

Blinken je rekao i da "novinarstvo nije pobuna" te da "utišavanjem neovisnih medija, NRK i lokalne vlasti potkopavaju vjerodostojnost i održivost Hong Konga".

Stand News zatvorili su u srijedu, a Odjel za nacionalnu sigurnost zaplijenio je kutije s dokazima i zamrznuo 7,8 milijuna američkih dolara imovine.

U 2021. ubijeno 45 novinara
U 2021. ubijeno 45 novinara

Stand je bio najistaknutiji preostali prodemokratski medij u gradu, nakon što su Apple Daily zatvorili u sličnoj akciji. Svi članovi osoblja su otpušteni, stoji u priopćenju Standa u kojem je najavljeno njegovo zatvaranje. Stranica s vijestima i svi kanali društvenih mreža izbrisani su u srijedu kasno navečer.

- Ove akcije su daljnji udarac slobodi medija u Hong Kongu i nastavit će hladiti medijsko okruženje u gradu nakon teške godine za gradske novinske kuće- rekao je Klub stranih dopisnika iz Hong Konga.

Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi izrazio je zabrinutost zbog 'izuzetno brzog zatvaranja građanskog prostora i izlaza za civilno društvo u Hong Kongu da slobodno govori i izražava se'.

Kina je inače ove godine proglašena najgorom zemljom za novinare, s rekordnim brojem zatvorenih i ubijenih novinara, a ovaj incident je tek mali dio svakodnevnih nastojanja da se novinarima u Kini oduzme sloboda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a