Obavijesti

News

Komentari 159

'Novo zatvaranje Vlada mora obeštetiti ili idemo u blokade'

'Novo zatvaranje Vlada mora obeštetiti ili idemo u blokade'

Ne znam što je gore, ovakvo tiho ubijanje poslovanja kroz puzajući lockdown ili prijetnja novog lockdowna. No znajte jedno, mjere za očuvanje radnih mjesta više nisu dovoljne, poručuje Hrvoje Bujas

VIDEO

Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede. 

POGLEDAJTE VIDEO: U Hrvatskoj rekordnih 3603 zaražena, 56 ljudi je umrlo

Pokretanje videa...

Novo o koroni 01:02

U UGP-ovu priopćenju navodi se kako je nacionalni stožer najavio još strože epidemiološke mjere koje će vrijediti sve do Božića. Istaknuto je da su mjere najviše usmjerene na ugostiteljstvo, a potom i na sektore kao što su kultura i obrazovanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U slučaju da nacionalni stožer donese strože odluke koje ograničavaju rad poduzetnika, smatramo da je obveza Vlade nadoknaditi pad prometa - kaže se u priopćenju Udruge, uz dodatak kako su mjere za očuvanje radnih mjesta, namijenjene radnicima, a ne poduzećima. 

Ugostitelji: Tužit ćemo državu, ako je mogla Njemačka pomoći svojima, moraju i nas obeštetiti
Ugostitelji: Tužit ćemo državu, ako je mogla Njemačka pomoći svojima, moraju i nas obeštetiti

- Ako se Vlada ogluši na apele poduzetnika i obrtnika, moramo istaknuti da će gotovo sigurno tisuće radnika ostati bez posla. Mnogobrojne tvrtke i obrti morat će zatvoriti svoja vrata i više neće biti radnih mjesta za očuvati. Ne želimo da se to dogodi, ne želimo otpuštati, ali neće biti drugog izbora. Također, mnogi poduzetnici i obrtnici bit će prisiljeni prosvjedovati, kao što smo to imali prilike vidjeti u proteklim tjednima. No ovog puta ujedinjeni te zajedno s našim partnerskim udrugama - upozoravaju iz Udruge.

Privatni sektor plaća neproglašeni lockdown

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas smatra da je ono što se sad događa poduzetnicima i obrtnicima ravno lockdownu koji, kako kaže, očigledno plaća samo privatni sektor.

- Ne znam što je gore, ovakvo tiho ubijanje poslovanja kroz puzajući lockdown ili prijetnja novog lockdowna. No znajte jedno, mjere za očuvanje radnih mjesta više nisu dovoljne. Svjesni smo da je pred nama duga i teška zima, stoga još jednom apeliramo na Vladu - vrijeme je za ozbiljne reforme i adekvatne naknade tvrtkama, inače ćemo biti prisiljeni krenuti u ozbiljne prosvjede kako bismo ostvarili prava koja imaju poduzetnici u drugim državama EU - kaže Bujas. 

Poduzetnici upozoravaju da je donošenje novih epidemioloških mjera svaki tjedan, kao i ograničavanje rada, oštetilo mnogobrojne tvrtke, da su deseci tisuća radnih mjesta ugroženi, kao i da su mnogi poduzetnici i obrtnici u praktično bezizlaznoj situaciji.

Ugostitelji očajni, planiraju i kolektivnu tužbu: 'Svaki sat, nama znači kunu više'
Ugostitelji očajni, planiraju i kolektivnu tužbu: 'Svaki sat, nama znači kunu više'

- Iako lockdown nije službeno proglašen, on je za mnoge poduzetnike, zaposlenike i njihove obitelji stvaran. Kao jedan od primjera neobjašnjivih poteza Nacionalnog stožera i Vlade u ovoj krizi, može poslužiti primjer zatvaranja casina i automat klubova koji rade u skladu sa svim zakonima te u skladu s epidemiološkim mjerama. Moramo istaknuti da izgleda kao da mnogima odgovaraju samo kada plaćaju poreze i ostale parafiskalne namete u iznosima od gotovo dvije milijarde kuna godišnje. Osim toga, zapošljavaju preko 7000 radnika čija su radna mjesta s obzirom na nedavne poteze, ugrožena - kaže se u priopćenju UGP-a.

Iz Udruge podsjećaju da su predsjednik Vlade i mnogi ministri u više navrata izjavili da novca ima, što se vidi i iz najave povećanja plaća te dijeljenja božićnice u javnom sektoru. Osim toga, navode da je Vlada  nedavno dokapitalizirala Croatia Airlines, a u planu je i kupnja vojnih aviona i mnoge druge javne nabavke koje su planirane u proračunu za 2021. godinu.

"Stoga, smatramo da bi država trebala oštećenim poduzetnicima uplatiti između 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, budući da novca ima", zaključuju u Udruzi Glas poduzetnika.

HUP Vladi šalje svoje kompenzacijske mjere

Sukladno najavama novih mjera prema kojima se predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata, HUP će danas poslati svoje nove prijedloge kompenzacijskih mjera Vladi RH kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati ovom odlukom Stožera.

Ugostitelji su već i sada ozbiljno ugroženi ovom krizom, a njihove zalihe su u potpunosti iscrpljene i radi se o jednom od sektora koji je najviše pogođen utjecajem pandemije, kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca i napominju da su nekoliko puta upozoravali da do novog lockdowna ne smije doći jer će njegove posljedice produbiti razmjere postojeće krize. Kažu da su predlagali da se umjesto zatvaranja kafića i restorana pribjegne nekim drugim metodama suzbijanja pandemije.

- U HUP-u tražimo nastavak postojećih mjera uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do najmanje prvog svibnja sljedeće godine. Ugostitelji okupljeni u HUP-u traže i smanjenje PDV-a i moratorij na sve fiksne troškove s lokalne i županijske razine. U tom pogledu, ističemo dobar primjer grada Bjelovara i Rijeke koji su svoje ugostitelje oslobodili plaćanja najma. Sličnu bi mjeru trebalo poduzeti i za komunalnu naknadu i druge lokalne troškove. Svi zajedno moramo biti svjesni da se zatvaranjem objekata ugrožava ne samo i opstojnost gospodarstva nego su time ugrožena i brojna radna mjesta te nam prijeti osim ekonomskog i širi društveni kolaps - poručili su.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.