Obavijesti

News

Komentari 116

Novotny: Putin ne može nikoga natjerati da kupuje rublje. To je očajnički potez i dječja igra...

Novotny: Putin ne može nikoga natjerati da kupuje rublje. To je očajnički potez i dječja igra...

Ekonomist Novotny navodi kako je potez Putina, koji je naredio ruskoj vladi da za isporuke plina EU i SAD-u buduće prima samo rublje, pokušaj da spasi rusku valutu koja je od početka invazije devalvirala 35 posto

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vladi da za isporuke plina "neprijateljskim zemljama", kao što su članice Europske unije, među kojima je Hrvatska, te SAD, ubuduće prima samo rublje.

- Nema smisla da isporučujemo našu robu Europskoj uniji i SAD-u te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. To znači da nećemo koristiti kompromitirane valute u takvim transferima - rekao je Putin, prenose prorežimske RIA Novosti.

Veliki udarac za Putina: Tko je Anatolij Čubajs, političar koji je iz protesta napustio Moskvu?
Veliki udarac za Putina: Tko je Anatolij Čubajs, političar koji  je iz protesta napustio Moskvu?

Isporuke plina, rekao je, nastavit će se u skladu s količinama i cijenama koje su ugovorene. Ovo je pokušaj odgovora Rusije na sankcije zapadnih zemalja uvedenih zbog invazije na Ukrajinu. A što ova mjera znači za EU te posljedično Hrvatsku, pitali smo ekonomista Damira Novotnyja, koji kaže kako ruski predsjednik ovime želi natjerati kupce plina na kupnju rublja na nekom tržištu. Ne zna kako je to tehnički izvedivo s obzirom na uvedene sankcije vezane za međunarodni sustav plaćanja.

- Ne vidim na koji način ruski predsjednik može natjerati nekoga da kupuje rublje. Njih tehnički nije moguće kupiti kod ruske središnje banke kad je ona blokirana. Ne znam, to je potpuno nejasna situacija - kazao je.

'Učio sam Putina govoru tijela. Taj bolesni mozak može uništiti svijet. Pričaju i da ima rak...'
'Učio sam Putina govoru tijela. Taj bolesni mozak može uništiti svijet. Pričaju i da ima rak...'

Navodi kako Putin na ovaj način zapravo pokušava spasiti, odnosno zaustaviti pad rublja, koji je već devalvirao 35 posto.

- Rekao bih da je to i očajnički potez i dječja igra - zaključuje. (sk) 