Obavijesti

News

Komentari 39

Obećali su da će zbog smrti male Nikoll promijeniti sustav. Nakon godine dana sve je isto

Obećali su da će zbog smrti male Nikoll promijeniti sustav. Nakon godine dana sve je isto

Prošla je godina dana od smrti male Nikoll u Novoj Gradiški. Je li, i koliko, sustav otad poboljšan? Pomaka ima, ali još nedovoljno

VIDEO

Prošla je točno godina dana od smrti djevojčice Nikoll (2) iz Nove Gradiške, tragičnog slučaja koji je potresao Hrvatsku. Djevojčicu je majka nekoliko dana prije smrti odgurnula, pri čemu je malena pretrpjela fatalne ozljede, a i prije je bila emocionalno zanemarena te psihički i tjelesno zlostavljana. Istraga Ministarstva socijalne skrbi utvrdila je i ozbiljne propuste Centra za socijalnu skrb. Djevojčica je određeno vrijeme provela u udomiteljskoj obitelji, no unatoč opasnom okruženju kod kuće, tamo su je vratili nakon što su se njeni roditelji vjenčali.

Nakon smrti malene u cijeloj su Hrvatskoj, prema nalogu s vrha, centri za socijalnu skrb počeli su u mnogo većoj mjeri djecu izdvajati iz problematičnih obitelji, što je dobro, no istodobno država nije osigurala alternativni smještaj u koji bi se tu djecu sklanjalo. Domovi su pretrpani, udomitelja nema dovoljno, a procesi posvajanja djece i dalje su vrlo spori.

Centar odgovoran za smrt male Nikoll: 'Bila nam je sve. Neka odgovaraju svi koji su krivi'
Centar odgovoran za smrt male Nikoll: 'Bila nam je sve. Neka odgovaraju svi koji su krivi'

- Navest ću vam samo jedan primjer u moru sličnih. Obilazim siromašnu obitelj s troje male, predškolske djece, koja je pod našim intenzivnim nadzorom, i stalno nas pritišću da tu djecu izdvojimo, maknemo odande. Djeca nisu zlostavljana, ali su zanemarena jer su roditelji potkapacitirani za brigu o njima. Dosje obitelji jest debeo, ali samo zato što je prepun naših pisama nadležnima, molbi da se djeci, kad se već inzistira na njihovu izdvajanju, osigura alternativni smještaj. Odgovor ne dobivamo - opisuje nam jedna socijalna radnica kako to izgleda na terenu. Napominje da s dječicom nemaju kamo čak ni ako bi ih međusobno razdvojili, a kamoli da ih nekamo smjeste zajedno, utroje. Druga nam socijalna radnica kaže kako bi u svojoj županiji mogla odmah izdvojiti i nekoliko desetaka djece, ali nema kamo s njima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zakoni se mijenjaju zbog male Nikoll: 'Ovo što žele napraviti neće biti dobro za korisnike'
Zakoni se mijenjaju zbog male Nikoll: 'Ovo što žele napraviti neće biti dobro za korisnike'

Ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj, Jasna Kelava, kaže kako imaju 50 posto više djece od smještajnih kapaciteta - više od 90, umjesto 60 mališana, u dobi od nula do sedam godina. I tako stalno. Pretrpani su i drugi domovi, radi se na rubu izdržljivosti, kaže Kelava. Samo su unatrag pola godine u Nazorovoj primili dvadesetak novorođenčadi, ravno iz rodilišta, čiji roditelji ne mogu, odnosno ne žele preuzeti brigu o njima jer su djeca teže bolesna, ili je pak riječ o bebama koje socijalni radnici odmah izuzmu iz obitelji jer je ona problematična, opasna za dijete.

U proteklih godinu dana došlo je do nekih pomaka nabolje, kažu naši sugovornici, ali još nema vidljivih rezultata. Početkom ožujka na snagu je stupio novi Zakon o udomiteljstvu, kojim su napokon povećane naknade za udomitelje, i novac koji primaju za potrebe udomljene djece. Povećan je i broj socijalnih radnika. Ravnateljica Nazorove napominje kako je dobro i to što je Ministarstvo socijalne skrbi sad preuzelo i kontrolu nad radom centara za socijalnu skrb, na način da se prati proces za svako dijete, poimence.

Socijalni radnici tvrde da se gotovo ništa nije promijenilo u sustavu nakon slučaja Nikoll
Socijalni radnici tvrde da se gotovo ništa nije promijenilo u sustavu nakon slučaja Nikoll

- Sad se ubrzavaju aktivnosti centara jer imaju konkretne podatke o svakom djetetu, pa pitaju što se događa, je li nešto pokrenuto - sve u interesu djeteta, da ono što prije iz ustanove ode u udomiteljsku obitelj ili bude posvojeno, kaže Kelava. Mnoga posvajanja, međutim, zapinju na sudovima, dodaje. Neki su sudovi, kako kaže, posebno spori, pa postupci traju godinama.

Nije porasla, međutim, mala novčana naknada socijalnim radnicima koji provode nadzor nad roditeljskom skrbi u problematičnim obiteljima, kaže Valerija Kanđera, psihologinja iz Centra za socijalnu skrb u Zagrebu. U više je navrata upozoravala na probleme u sustavu, navodi da socijalni radnici koji svaku "svoju" obitelj obiđu jedanput tjedno dobivaju naknadu od 400 kuna, a oni koji odlaze dvaput - 800 kuna. Socijalni radnici u Hrvatskoj, pritom, na brizi imaju i po 200 obitelji, svaki.

Nisu samo roditelji tukli malu Nikoll? 'Već sutra to može biti dijete nekog nama bliskog'
Nisu samo roditelji tukli malu Nikoll? 'Već sutra to može biti dijete nekog nama bliskog'

- Stalno su na terenu, pri čemu teren uključuje i sela u okolici Zagreba, do kojih je potrebno i 45 minuta vožnje. Ti ljudi nakon terena pišu i iscrpna izvješća, po potrebi svjedoče na sudu i tako dalje. To je težak posao, koji traži visoko obrazovanje i dodatne kvalifikacije, ne može se raditi bez iskustva, i nitko ga više ne želi ni raditi uz takve naknade - kaže psihologinja. Ima dojam, zaključuje, da je u poslu još i više papirologije, zadovoljavanja forme nego prije, pa nema dovoljno vremena za kvalitetan socijalni rad, i rad psihologa.

Ministarstvo socijalne skrbi navodi da je u prošloj godini odobreno 200 novih zapošljavanja u centrima za socijalnu skrb, dok je u ovoj godini planirano, i osiguran je novac za još 50.

Majku malene Nikoll (2) pustili su iz zatvora. Udomitelj u šoku: 'Ne mogu vjerovati da je vani'
Majku malene Nikoll (2) pustili su iz zatvora. Udomitelj u šoku: 'Ne mogu vjerovati da je vani'

- Novim Zakonom o socijalnoj skrbi predviđena je reorganizacija centara za socijalnu skrb i osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, koji bi počeo s radom 1. siječnja 2023. s ciljem rasterećivanja dijela poslova. Tu će reorganizaciju pratiti i daljnja nova zapošljavanja - kažu iz ministarstva.

Plaća socijalnog radnika u ustanovama socijalne skrbi iznosi, bez dodatka na staž, oko 8400 kuna. U Ličko-senjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji najmanje je zaposlenih socijalnih radnika i drugih stručnih radnika, dodaju iz ministarstva. Zaključuju kako trenutačno u Hrvatskoj ima 231.480 osoba koji koriste prava i socijalne usluge iz sustava socijalne skrbi.

Q&A: Koliko je smrt Nikoll promijenila sustav?

Nikoll više nema. Ima li nade da će druga djeca biti spašena?

Sustav je donekle poboljšan, promijenjen je Zakon o udomiteljstvu tako što su povećane naknade za udomitelje, no još ih je premalo. Kad socijalni radnici izdvoje dijete iz loše obitelji, nemaju kamo s njim.

Zašto je više izdvajanja djece iz problematičnih obitelji?

U slučaju male Nikoll utvrđeni su ozbiljni propusti Centra za socijalnu skrb. Djevojčica je neko vrijeme provela u udomiteljskoj obitelji, ali kad su joj se roditelji vjenčali, odlučeno je da će im dijete vratiti, unatoč opasnostima.

Koliko djece u domovima ima i zašto su pretrpani?

U Dječjem domu Zagreb ima više od 90 mališana u dobi do sedam godina, što je 50 posto više od kapaciteta, rade na rubu izdržljivosti. Nema naznaka da će kapaciteti biti povećani, neki domovi su i zatvoreni jer se djecu smještalo kod udomitelja.

Što je promijenjeno u Zakonu o udomiteljstvu, kolike su sad naknade?

Od ožujka ove godine naknada udomitelju povećana je s 2500 na 4000 kuna, ako je riječ o standardnom udomiteljstvu. Opskrbnina za dijete mlađe od tri godine povećana je s 2100 na 2525 kuna, za 3-7 godina s 2000 na 2600, a za dijete starije od sedam s 2000 na 2850 kuna.

Kolika je plaća socijalnih radnika, a kolike su naknade za terenski rad?

Socijalni radnici i pedagozi, psiholozi u centrima za socijalni rad te još neka druga specijalizirana zanimanja primaju, bez dodatka na staž, oko 8400 kuna plaće. Za nadzor dobivaju 400-800 kuna mjesečno, a nadziru i do 200 obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje