Obavijesti

News

Komentari 88

'Naručeno je moje ubojstvo iz dva izvora, dobio sam zaštitu'

'Naručeno je moje ubojstvo iz dva izvora, dobio sam zaštitu'
3

Ovaj odgovor još uvijek aktualnog državnog odvjetnika stigao je na pitanje zastupnika Branimira Bunjca (Živi zid) je li istina da on i njegova obitelj imaju policijski zaštitu...

VIDEO

Ne volim o ovom govoriti, procjena policije je da je moj život ugrožen, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora. Zato se štiti mene i moju obitelj, otkrio je u Saboru Dinko Cvitan, aktualni glavni državni odvjetnik, kojemu mandat ističe za nekoliko dana. On je pred zastupnicima branio izvješća o radu DORH-a iz 2015. i 2016. Pitanje o policijskoj zaštiti njega i njegove obitelji postavio mu je zastupnik Branimir Bunjac (Živi zid)

- To nije lako. To je težak život i to je to. Što da vam kažem - poručio je Cvitan. 

Željko Jovanović (SDP) upitao je glavnog državnog odvjetnika u kojoj mjeri je Milan Bandić presudio da ne može dobiti povjerenje za naredne četiri godine, s obzirom na to da je njegov predmet jedan od ključnih kojim je Cvitan htio razbiti korupciju na lokalnoj razini. 

Dinku Cvitanu istječe mandat: Evo tko bi ga mogao naslijediti
Dinku Cvitanu istječe mandat: Evo tko bi ga mogao naslijediti

- Za Državno odvjetništvo i za USKOK definitivno ime, prezime, stranačka pripadnost ne znače ništa. Ako se prikupe dokazi protiv bilo koga, on će biti procesuiran ili, kako ja to volim reći kolokvijalno, i vlastitog sina bih zatvorio da je počinio kazneno djelo i onda mu nosio četvrtkom mandarine u Remetinec - odgovorio je Cvitan. 

Peđa Grbin (SDP) upitao ga je pak kako ocjenjuje svoj mandat te zna li zbog čega se smatra da ne zaslužuje da mu se produži mandat. Cvitan mu je odgovorio kako je zadovoljan svojim mandatom:

- Moglo je biti i bolje, ali je učinjeno puno toga što javnosti nije vidljivo u, poput organizacije državnog odvjetništva, posebno uspostavljanje nadzora nad radom redovnih državnih odvjetništava. Na vaše pitanje kako se osjećam, prije svega, iskreno ću reći, osjećam se kao slobodan čovjek - poručio je.

'Ne bih imao ništa protiv da Cvitan ostane na dužnosti'
'Ne bih imao ništa protiv da Cvitan ostane na dužnosti'

Zastupnika Bunjca zanimalo je i je li točno da Državno odvjetništvo usporavanjem predmeta protiv pojedinih zastupnika, konkretno Tomislava Sauche, Milana Bandića, Ivana Vrdoljaka, održava tanku parlamentarnu većinu. 

- Radnje koje provodi Državno odvjetništvo ili USKOK, sasvim svejedno u istražnom postupku, su vremenski ograničene. Preko 85% istraga se završilo u roku od 6 mjeseci. Iznimno, istrage traju godinu do godinu i pol - kazao je Cvitan.

'Ja bih volio da prijetnji nema'

Glavni državni odvjetnik je štićena osoba druge kategorije, on može otkazati osiguranje, ali to može samo pisanom izjavom. Ako prihvati osiguranje onda ima puno blaže nego što je to kada je na funkciji, rekao je Dinko Cvitan na pitanje ostaje li mu policijsko osiguranje i nakon završetka mandata.

- To nije moja odluka. neki kažu voza se u autu. Ne, mene voze. Nije nimalo ugodno ni za mene ni za obitelj. Koliko će trajati? Ja bih volio da prijetnji nema. A Bože moj, to je sve u staž i rizik posla - kazao je. 

Iako zadovoljan svojim mandatom, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan priznaje da je bilo gafova i nenamjernih pogreški iako se puno napravilo. Na pitanje što smatra najvećim gafom, uzvratio je:

- Iskreno rečeno pojavljivanje s premijerom. Činjenica je da sam, kada sam izašao, osjetio da će se tamo napraviti sve da se utvrde činjenice i okolnosti što je napravljeno - rekao je Cvitan.  

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik pojavio se na tiskovnoj konferenciji s premijerom u ožujku prošle godine nakon što je buknula afera s putnim nalozima. Na pitanje je li ga premijer to navukao, uzvratio je: 

- Nije me navukao. Odluka je bila moja, možda preambiciozna - priznaje Cvitan.

O Jeleniću samo riječi hvale

O svom nasljedniku Draženu Jeleniću, koji je bio njegov zamjenik, ima samo riječi hvale. 

- Apsolutni profesionalac, koji je prošao sve instance. u stanju je donositi odluke i mislim da će imati priliku dobro obaviti ovaj posao - izjavio je. 

Cvitan je rekao i kako je bio nastaviti posao. I on se poslužio nogometnim rječnikom opisujući situaciju:

- Rječnikom dužnosnika, stavili su me u poziciju trenera, ali trener nije dobio otkaz ugovora nego mu je istekao ugovor kao treneru, ali istovremeno trener sada ima ugovor kao igrač do studenog 2028. koji uprava kluba ne može otkazati. Sano igrač može otkazati - izjavio je. 

Kazao je kako je najtužniji jer nije uspio Uskoku osigurati prostor, jer rade u prostoru koji je kaže "gotovo za umrijet". Radio je kaže s onim čim je imao.

- Ja sam miran i što bih rekao Lesi se vraća kući - izjavio je Cvitan navodeći da se vraća spisima i pravu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora